Results 1 to 6 of 6

Thread: mplayer won't open, libvga.so.1 missing

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Beans
    6

    mplayer won't open, libvga.so.1 missing

    Hello smart gurus, I'm having trouble with installation of mplayer. I am using Hardy Heron. I installed mplayer with: apt-get install mplayer. At first it started ok with gmplayer. But a few days later, none of the commands work: mplayer or gmplayer. And the error message from the terminal says:
    "mplayer: error while loading shared libraries: libvga.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory"

    Please, for those who are able, help me out here!!!

    Thanks!

  2. #2
    Join Date
    Dec 2006
    Beans
    7,162

    Re: mplayer won't open, libvga.so.1 missing

    Hi,

    You are missing these files:

    Code:
    /usr/lib/libvga.so.1
    /usr/lib/libvga.so.1.4.3
    Looks like you need definitely the first of the files below, the 'dev' file will be usefull later if you ever compile against libvga:

    Code:
    $ sudo apt-get install libsvga1 libsvga-dev
    You can see the details here. A more interesting question is how did the file become mislaid .

    Andrew
    You think that's air you're breathing now?

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Beans
    6

    Re: mplayer won't open, libvga.so.1 missing

    Thank you Andrew, but "$ sudo apt-get install libsvga1 libsvga-dev" did not work. libvga.so.1 is no where to be found. In a few days, if I still couldn't get it to work. I will just reinstall Ubuntu. I am little dissappointed with ubuntu now. So many things did not work as I hoped.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2008
    Beans
    4,377
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: mplayer won't open, libvga.so.1 missing

    libvga1 and libvga-dev are in the Universe repository. You must have universe enabled in your software sources in order to get them.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2007
    Beans
    13,866

    Re: mplayer won't open, libvga.so.1 missing

    try this instead
    Code:
    sudo apt-get install libsvga1 libsvga1-dev

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Beans
    6

    Re: mplayer won't open, libvga.so.1 missing

    Guys,

    I didn't encounter any trouble installing libsvga1 and libsvga1-dev, but no avail. But never mind, I will reinstall ubuntu. I am a little swayed now to try red hat. What do you guys think about red hat. Are ubuntu and red hat similar enough for me to make a smooth transition?

    Anyway, thank you for your prompt respond. This is the first time I post on a forum. I could not possibly anticipate that people would respond to my question to quickly. I appreciate this nice first experience.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •