Results 1 to 7 of 7

Thread: upgrade Dell 530n to 8.02TLS - fatal

  1. #1
    Join Date
    May 2008
    Beans
    4

    Angry upgrade Dell 530n to 8.02TLS - fatal

    Just got a new Dell 530N with Ubuntu factory installed.
    Plugged it in, updated installation, then upgraded to 8.04.
    Nothing else changed or added, just straight out of the box.
    Now it won't fully boot the new 2.6.24 kernel.
    The old 2.6.22 does boot OK (but the video driver is wrong version, get low res graphics).

    The new kernel gets ATA error messages and eventually reboots.
    various messages like: (sorry, can not capture them)
    ATA1 QC Timeout (Cmd-0x27), Failed to read native max address
    ATA2 STATUS (DRDY)
    It cycles through trying different UDMA speeds on ATA1 through 4
    then does a hard reboot.

    Any ideas???
    Last edited by emlinux; May 2nd, 2008 at 10:18 AM. Reason: typo

  2. #2
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Melbourne, Australia
    Beans
    1,109
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: upgrade Dell 530n to 8.02TLS - fatal

    Try the RAID setting in BIOS, or all_generic_ide as explained in post 15 of this thread: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=762257

  3. #3
    Join Date
    May 2008
    Beans
    4

    Smile Re: upgrade Dell 530n to 8.02TLS - fatal - fixed.

    Changing the BIOS to Integrated Peripherials -> SATA mode to RAID worked great.


    Change to RAID mode the steps are:
    1. Reboot
    2. Press F2 at the DELL splash screen to enter 'setup'
    3. Go to the Integrated Peripherals page
    4. Move to the 'SATA Mode' line and press <ENTER>
    5. Select RAID and accept the change
    6. Press F10

    Thanks a bunch.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2007
    Beans
    976
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: upgrade Dell 530n to 8.02TLS - fatal - fixed.

    Quote Originally Posted by emlinux View Post
    Changing the BIOS to Integrated Peripherials -> SATA mode to RAID worked great.


    Change to RAID mode the steps are:
    1. Reboot
    2. Press F2 at the DELL splash screen to enter 'setup'
    3. Go to the Integrated Peripherals page
    4. Move to the 'SATA Mode' line and press <ENTER>
    5. Select RAID and accept the change
    6. Press F10

    Thanks a bunch.
    OK had this same problem with upgrading my 7.10 Ubuntu (vanilla not Dell's) with the 8.04LTS upgrade. Followed your instructions and it worked!!! Thanks much!

    However, I have a question: Why does this work??? Is there something different in 8.04 then in 7.10. The thing is I don't really have a RAID system installed, so why should this work? Really curious.

    BTW I checked out the thread listed above, and the explanations still do not seem to really make sense, leaving me with more questions than answers.
    Last edited by RedRat; May 5th, 2008 at 10:54 PM.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Melbourne, Australia
    Beans
    1,109
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: upgrade Dell 530n to 8.02TLS - fatal - fixed.

    The setting is misnamed in the BIOS, I think. It should be 'NATIVE'. It modifies the way the BIOS presents the drives to the kernel, such that they stop pretending to be IDE drives for compatibility with aging operating systems that don't have drivers for the new way of working. This does two things: it works around a problem in the kernel that stops it working with these SATA drives in IDE mode; AND it makes them run faster (that's my subjective opinion, anyway). Just because the BIOS setting is called 'RAID' doesn't mean we have to use the drives as RAID drives.

  6. #6
    Join Date
    Jul 2007
    Beans
    976
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: upgrade Dell 530n to 8.02TLS - fatal - fixed.

    Quote Originally Posted by Aearenda View Post
    The setting is misnamed in the BIOS, I think. It should be 'NATIVE'. It modifies the way the BIOS presents the drives to the kernel, such that they stop pretending to be IDE drives for compatibility with aging operating systems that don't have drivers for the new way of working. This does two things: it works around a problem in the kernel that stops it working with these SATA drives in IDE mode; AND it makes them run faster (that's my subjective opinion, anyway). Just because the BIOS setting is called 'RAID' doesn't mean we have to use the drives as RAID drives.
    OK, I have seen this explanation and it seems reasonable but it worries me nonetheless. This means either that the Ubuntu kernel or the Dell BIOS is screwed up. If so, this seems to mean trouble. If the the BIOS is screwed up and mis-named what does this mean if I did want to install RAID. If it is the kernel, then what happens down the line. In either case, it seems we may have a problem laying in wait here.

    None of these outcomes is a good way to either build a computer. Now in Ubuntu 7.10, this situation did not arise, never had the problem, so I am thinking that perhaps the error is in the kernel or on Ubuntu's side.

  7. #7
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Melbourne, Australia
    Beans
    1,109
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: upgrade Dell 530n to 8.02TLS - fatal - fixed.

    To proceed with setting up RAID, there would be more steps to do in the BIOS. However, I think the software RAID in Linux is just as good - this BIOS stuff is not true hardware RAID.

    I do think there is a regression fault in the Hardy kernel that prevents it from identifying the drives properly when set to IDE. The all_generic_ide workaround is mentioned in the Release Notes, if I recall correctly. There are several similar bugs in Launchpad about this kind of problem.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •