Results 1 to 4 of 4

Thread: Lost with jack audio server

  1. #1
    Join Date
    Aug 2007
    Beans
    58

    Lost with jack audio server

    I have a Lenovo Thinkpad T61 with an Intel HDA soundcard.

    I'm using Ubuntu Studio 8.04

    I followed this guide to get Jack running:
    http://www.ubustu.com/globe/2007/05/...ubuntu-studio/

    However once I get it running, no applications that have audio actually output anything. For example if I use Audacious with the Jack plugin and play a file, nothing actually happens. If I start up Hydrogen and try to play a drum loop, it's the same thing. I click play, nothing happens. It doesn't even indicate that something is playing, but nothing happens when I click play.

    Is there a tutorial on how to use Jack? I'm pretty lost at this point.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Colorado
    Beans
    435

    Re: Lost with jack audio server

    When Jack is running, you have to manually configure your inputs and outputs. This is simple, though, with the use of Patchage. Start Jack and open it up (Applications -> Sound & Multimedia -> Audio Production -> Patchage) and you'll get a graphical representation of all of your jack enabled programs.

    Connect blue boxes to blue boxes. An output has its name justified to the right and an input has its name justified left. Click on one and drag to the other to make a connection.


  3. #3
    Join Date
    Aug 2006
    Beans
    141

    Re: Lost with jack audio server

    Patchage is great! Also check to make sure you have the prope hardware device selected in your jack settings, usually hw0 or something like that, but it may be another option on your system.
    Want to learn about Recording in Linux?
    Need audio hardware you know will work with Linux? http://www.linuxstudiopro.com

    checking whether we are using the GNU Fortran 77 compiler... no

  4. #4
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Vancouver, Canada
    Beans
    1,855
    Distro
    Ubuntu Studio 12.04 Precise Pangolin

    Re: Lost with jack audio server

    These issues could also be stemming from not having jack selected in audacious as your output sound server (would be in the preferences section of all sound apps). But not having your software connected through jack is more likely. You can also manage connection in qjackctl's connections window, but patchage is generally more feature-rich.
    What makes a great open source contributor is not primarily the brilliance of their ideas or importance of their bug, but rather their willingness to see it through to success.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •