Results 1 to 7 of 7

Thread: Don't think I'm getting optiomal screen resolution

  1. #1
    Join Date
    Feb 2008
    Beans
    23

    Thumbs down Don't think I'm getting optiomal screen resolution

    I'm a newbe having just installed my first Linux (Ubuntu 8.04) about three hours ago.

    During the boot process, I get the following displayed on my LCD panel:

    Input Signal Out of Range
    Change Settings to 1680 x 1050 - 60Hz

    Based on the font and graphics, the message appears to come from my HP w22 monitor. It appears for 1 - 2 seconds almost immediately after the power is on, and then following the BIOS splash screen (in this case, "Compaq"). The second times it appears for about 7 or 8 seconds (alas, not timed with a stopwatch).

    Am I getting full resolution? Is there an interface similar to Windows Properties > Settings > Screen resolution?

  2. #2
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Lincoln, Maine
    Beans
    6

    Re: Don't think I'm getting optiomal screen resolution

    System -> Preferences -> Screen Resolution

  3. #3
    Join Date
    Nov 2004
    Beans
    25

    Re: Don't think I'm getting optiomal screen resolution

    run sudo displayconfig-gtk in a terminal window to configure your monitor and graphics card.

    If your monitor is not listed here, please go to the manufactures homepage to get the horizontal an vertical range there.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2005
    Beans
    425

    Re: Don't think I'm getting optiomal screen resolution

    If this appears during boot and before the login window, the screen resolution tools are not relevant. They configure the Xorg server, which is started a few seconds before you see the graphical login window.

    Do you see the grub menu (after BIOS is done, before Linux is booting)? Do you see usplash (the Ubuntu splash screen with the progress bar)?
    Please use launchpad to search for/report bugs and problems: https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs

  5. #5
    Join Date
    Feb 2008
    Beans
    23

    Re: Don't think I'm getting optiomal screen resolution

    Apparently Umbuto "knows" something of my monitor, because when I ran sudo displayconfig-gtk it indicated that my monitor was set for 1680x1050 and 60Hz.

    When booting, I get the following:
    1. Graphics notice (previously mentioned)
    2. OEM Splash Screen (Compaq)
    3. Grub screen
    4. Starting Up message
    5. Graphics notice
    6. Login/password screen

    The whole process is extremely fast.

    A little OT, but can I do away with the userid/password? I'm the only user of this machine, and really don't need any security, which apparently can be easily overridden.

    Back on-topic, the graphics card is MSI P/N 8962-120 ... that's all I can get from visual inspection of the device. When I ran "display config" it indicated it was an ATI card, but had no device driver installed. Is this something I should be concerned with?

  6. #6
    Join Date
    Feb 2005
    Beans
    425

    Re: Don't think I'm getting optiomal screen resolution

    If you don't get the usplash (not sure what you mean with number 4 above) you can try to modify the grub kernel line (take away "splash") and see if you still get the notice. usplash sets up the screen resolution as well and it can get it wrong. Check /etc/usplash.conf as well.

    For the userid/password thing, yes it's possible. Google for it, but spell Ubuntu correctly.
    Please use launchpad to search for/report bugs and problems: https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs

  7. #7
    Join Date
    Feb 2005
    Beans
    425

    Re: Don't think I'm getting optiomal screen resolution

    To identify your graphic card, type: lspci -nn|grep VGA
    Please use launchpad to search for/report bugs and problems: https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •