Results 1 to 7 of 7

Thread: grub-install (hd0) failed during installation

  1. #1
    Join Date
    Feb 2008
    Beans
    12
    Distro
    Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

    grub-install (hd0) failed during installation

    i know many threads exists but none helped. i came across that error during installation. i tried fixing using livecd but the find /boot/grub/stage1 says file not found and its not there too.

    i have a 1.3 gb partition that i dont know that is used for, i cant get rid of it or ubuntu doesn't work. then i have 130gb for xp, 30gb free ntsf, and 30gb for ubuntu ext3. i have no swap partion since i dont one.

    output for fdisk -l is

    Code:
    grub> find /boot/grub/stage1
    find /boot/grub/stage1
    
    Error 15: File not found
    grub> quit
    quit
    root@ubuntu:/boot# fdisk -l
    
    Disk /dev/sda: 200.0 GB, 200049647616 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0xdc9d9739
    
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sda1               1         192     1536000   27  Unknown
    Partition 1 does not end on cylinder boundary.
    /dev/sda2   *         192       17281   137270272    7  HPFS/NTFS
    Partition 2 does not end on cylinder boundary.
    /dev/sda3           17281       20800    28262400    f  W95 Ext'd (LBA)
    Partition 3 does not end on cylinder boundary.
    /dev/sda4           20800       24322    28290048    7  HPFS/NTFS
    Partition 4 does not end on cylinder boundary.
    /dev/sda5           17281       20800    28261376    7  HPFS/NTFS
    
    Disk /dev/sdb: 4103 MB, 4103937024 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 498 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0x46784677
    
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sdb1               1         497     3992135+   b  W95 FAT32
    root@ubuntu:/boot#

  2. #2
    Join Date
    Apr 2008
    Beans
    3
    Distro
    Hardy Heron (Ubuntu Development)

    Re: grub-install (hd0) failed during installation

    Had same problem. Disconnect from the internet during install, Then update after installed.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2007
    Beans
    3

    Re: grub-install (hd0) failed during installation

    Had the same problem to. In the install right at the end when it gives a summary of whats going to happen there's an advanced button on the bottom right of the window. Click that and you can manually configure the grub boot options. By default it's trying to install on hd0 and your fdisk output tells me you're using sata drives so set it to sda1 and you might be in business. Then again it may just wipe everything ... who knows!

  4. #4
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Maryland, USA
    Beans
    3,396
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: grub-install (hd0) failed during installation

    I don't see any ext3 filesystem on your fdisk output. I don't think you have an installed Ubuntu system, so installing grub failed. You have to install Ubuntu before you install grub.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2007
    Beans
    41

    Re: grub-install (hd0) failed during installation

    Same here with ubuntu 8.04 Hardy Heron. Grub installation failed. How embarrassing to start an LTS release with a bug like this.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2008
    Beans
    12
    Distro
    Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

    Re: grub-install (hd0) failed during installation

    Quote Originally Posted by Creptic View Post
    Had same problem. Disconnect from the internet during install, Then update after installed.
    i have internet connection.

    Quote Originally Posted by BoredSilly View Post
    Had the same problem to. In the install right at the end when it gives a summary of whats going to happen there's an advanced button on the bottom right of the window. Click that and you can manually configure the grub boot options. By default it's trying to install on hd0 and your fdisk output tells me you're using sata drives so set it to sda1 and you might be in business. Then again it may just wipe everything ... who knows!
    but i have done this tons of time before. i mean installing in this laptop.


    Quote Originally Posted by dstew View Post
    I don't see any ext3 filesystem on your fdisk output. I don't think you have an installed Ubuntu system, so installing grub failed. You have to install Ubuntu before you install grub.
    but i chose to partition it as an ext3 with / as the mountpoint.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Greensboro, NC
    Beans
    37
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: grub-install (hd0) failed during installation

    I just had a similar problem. I have 4 partitions on the second drive of an HP Pavilion dv9740, /, swap, /usr and /home, all ext3 (not swap, of course). I was running the gnome partition manager from the 8.04 Ubuntu dvd, and telling it to format / and /usr, not /home, and do the install. This disk had 7.10 on it. I'd get the grub-install failed near the end of the install. Following a tip from another thread, I ran fdisk -l. The /usr and /home partition types IDed as type 83 (ext3), but the / partition as something else. Even though I was telling the partition manager it was ext3 (type 83) and to format it, it didn't change the type to ext3, so grub-install failed (even though the mbr was on the other drive). Since I was formatting the / partition anyhow, I deleted the partition, and then re-created it as ext3, told it to format and install, and the grub-install worked fine.
    Art

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •