Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

  1. #1
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    London, England
    Beans
    8,699
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    Check out this thread

    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2224000

    I have something similar on a Xubuntu Trusty upgraded to 14.04 and then to Utopic and also on a fresh install of a Kubuntu Utopic daily image of 02 May. I get "connecting to security.ubuntu.com. Could not resolve gb.archive.ubuntu.com" and it does not mater if I disable security updates (which I could do in Xubuntu but not in Kubuntu) or change the server to Main server or another server in the UK or even US. The problem remains = cannot update/upgrade.

    I do not get this in Ubuntu Utopic not even when it is on the devel repositories. In Ubuntu nslookup gb.archive.ubuntu.com gives

    Non-authoritative answer:
    Name: gb.archive.ubuntu.com
    Address: 91.189.88.153
    Name: gb.archive.ubuntu.com
    Address: 91.189.92.200
    Name: gb.archive.ubuntu.com
    Address: 91.189.92.201
    Name: gb.archive.ubuntu.com
    Address: 194.169.254.10

    But in these two Utopic installs of Xubuntu and Kubuntu I get "Connection timed out: No servers could be resolved." And it does not matter what mirror I have in software sources.

    EDIT: Just install Lubuntu Utopic from 5th May daily image. Installed updates at the same time and with an ethernet connection to the router. And Lubuntu Utopic has the same problem. Firefox will not load its start page or any of the pre-defined bookmarks or any web page. The Network Manager icon is missing. Edit network connections says I am connected by wired. But cannot find any useful way of making a wireless connection.

    And Yes, the router is connected to the ISP as proved by posting this from Ubuntu Uptopic. I have never had this problem with any install of the flavours in previous development cycles.

    Regards.
    Last edited by grahammechanical; May 14th, 2014 at 05:13 PM.
    It is a machine. It is more stupid than we are. It will not stop us from doing stupid things.
    Ubuntu user #33,200. Linux user #530,530


  2. #2
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Beta Testing in Canada
    Beans
    6,850
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    Wow...

    In the last 2 cycles we have only got small biscuits of breakage but this is like a rack of ribs ! lol

    Regards..
    This is Rolling Release
    Warnings for New Beta Testers& Helpful Terminal Commands:
    Running 15.10 on Mobo: MSI model: B85-G41 PC Mate(MS-7850) v: 1.0

  3. #3
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    London, England
    Beans
    8,699
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    I just installed Ubuntu Utopic from daily image 5th May and the same problem. Network Manager is there and I am connected to the router by both ethernet and wireless but Firefox cannot make an Internet connection and the same "could not resolve gb.archive.ubuntu.com" error message. And yet the installation process updates from the archives. I have seen the router led flashing indicating stuff being downloaded.
    It is a machine. It is more stupid than we are. It will not stop us from doing stupid things.
    Ubuntu user #33,200. Linux user #530,530


  4. #4
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Williams Lake
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    I see a similar problem on all my installs, during installation the distro has zero problems connecting to the mirrors, but after the installation is complete, they suffer from the dnsmasq problem. Once I do the work around to get a working network connection, everything works the way it should. There was an initial problem with some of the Canadian archives, but changing to Main seems to have solved that problem too.

  5. #5
    Join Date
    May 2007
    Location
    The New Forest
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Xubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu


  6. #6
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Beta Testing in Canada
    Beans
    6,850
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    zsynced utopic-desktop-amd64.iso (ubuntu) and got the same thing that Graham is talking about. The dnsmasq bug.
    This is Rolling Release
    Warnings for New Beta Testers& Helpful Terminal Commands:
    Running 15.10 on Mobo: MSI model: B85-G41 PC Mate(MS-7850) v: 1.0

  7. #7
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Beta Testing in Canada
    Beans
    6,850
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    Go this in updates:

    Code:
    Get:102 http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ utopic/main dnsmasq-base i386 2.70-2 [270 kB]
    This is Rolling Release
    Warnings for New Beta Testers& Helpful Terminal Commands:
    Running 15.10 on Mobo: MSI model: B85-G41 PC Mate(MS-7850) v: 1.0

  8. #8
    Join Date
    May 2007
    Location
    The New Forest
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Xubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    Quote Originally Posted by ventrical View Post
    Go this in updates:

    Code:
    Get:102 http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ utopic/main dnsmasq-base i386 2.70-2 [270 kB]
    Got that here - really should uncomment the line I commented - see if it works or not.

  9. #9
    Join Date
    May 2007
    Location
    The New Forest
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Xubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    Quote Originally Posted by Elfy View Post
    Got that here - really should uncomment the line I commented - see if it works or not.
    I still get 100% usage for dnsdmasq and no connection at all.

  10. #10
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Beta Testing in Canada
    Beans
    6,850
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Problem with server on Xubuntu and Kubuntu

    Quote Originally Posted by Elfy View Post
    Got that here - really should uncomment the line I commented - see if it works or not.
    Is not this thread similar to - after update - blows out network?
    This is Rolling Release
    Warnings for New Beta Testers& Helpful Terminal Commands:
    Running 15.10 on Mobo: MSI model: B85-G41 PC Mate(MS-7850) v: 1.0

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •