Results 1 to 5 of 5

Thread: Ubuntu does not boot without "nomodeset" in grub

  1. #1
    Join Date
    Aug 2013
    Beans
    22

    Ubuntu does not boot without "nomodeset" in grub

    I was having a working 12.04 64bit system. However suddenly after couple of abnormal shut down of system. I am not able to boot normally.
    Machine boots but there is default purple/black screen. No textbox or login buttons.
    After editing the grub and making "nomodeset", machine boots.
    However I can see an "AMD Testing use only. Unsupported Hardware" watermark at right bottom corner of screen.
    I have not activated "ATI/AMD proprietary FGLRX graphics drivers"

    Following some forums, I tried to edit grub and make it nomodeset and then tried update-grub but it fails.
    I keep getting "/usr/sbin/grub-mkconfig: 36: /etc/default/grub: Syntax error: EOF in backquote substitution" error message.

    Also tried to use Boot Repair but still not able to fix it.
    http://paste.ubuntu.com/6594930/

    Attaching the grub file for reference (grub.txt).
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Join Date
    Aug 2013
    Beans
    22

    Re: Ubuntu does not boot without "nomodeset" in grub

    While booting i can see following entry:
    linux /vmlinuz ........ ro drm.\ debug=0xe plymouth:debug

  3. #3
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Ubuntu does not boot without "nomodeset" in grub

    Silly computers do not like typos. And often those are the hardest to find.

    quite splash nomodeset

    quiet splash nomodeset
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  4. #4
    Join Date
    Aug 2013
    Beans
    22

    Re: Ubuntu does not boot without "nomodeset" in grub

    Thanks for pointing out.
    I was not able to fix it any which way so I just reinstalled it and it worked.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2012
    Beans
    5,613

    Re: Ubuntu does not boot without "nomodeset" in grub

    FYI your GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT line also had a Unicode double quote instead of a regular ASCII character

    Code:
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=quite splash nomodeset"

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •