Results 1 to 6 of 6

Thread: Both ethernet and wireless not working

  1. #1
    Join Date
    Sep 2013
    Beans
    3

    Both ethernet and wireless not working

    Dear all,

    I am aware there are a few threads with similar problems, but I haven't found a solution in there.
    I just installed ubuntu (Dual boot with Windows) in a Dell laptop (Studio 1535) and both the ethernet and wireless are unable to connect.

    The wireless is activated but it does not find any of the available wireless networks.
    The ethernet tries to connect, but disconnects before completing the connexion.

    The ethernet and network controllers are the following:

    Code:
    09:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
        Subsystem: Dell Device 0254
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 49
        Memory at f69f0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
        Capabilities: [48] Power Management version 3
        Capabilities: [40] Vital Product Data
        Capabilities: [60] Vendor Specific Information: Len=6c <?>
        Capabilities: [50] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
        Capabilities: [cc] Express Endpoint, MSI 00
        Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
        Capabilities: [13c] Virtual Channel
        Capabilities: [160] Device Serial Number 00-21-70-ff-fe-80-13-5e
        Capabilities: [16c] Power Budgeting <?>
        Kernel driver in use: tg3
        Kernel modules: tg3
    
    0c:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01)
        Subsystem: Dell Wireless 1397 WLAN Mini-Card
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
        Memory at f6cfc000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        Capabilities: [40] Power Management version 3
        Capabilities: [58] Vendor Specific Information: Len=78 <?>
        Capabilities: [e8] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
        Capabilities: [d0] Express Endpoint, MSI 00
        Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
        Capabilities: [13c] Virtual Channel
        Capabilities: [160] Device Serial Number 9a-2c-69-ff-ff-56-00-22
        Capabilities: [16c] Power Budgeting <?>
        Kernel driver in use: b43-pci-bridge
        Kernel modules: ssb
    The output for "lshw -C network" is:

    Code:
    sudo lshw -C network
      *-network               
           description: Network controller
           product: BCM4312 802.11b/g LP-PHY
           vendor: Broadcom Corporation
           physical id: 0
           bus info: pci@0000:0c:00.0
           version: 01
           width: 64 bits
           clock: 33MHz
           capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
           configuration: driver=b43-pci-bridge latency=0
           resources: irq:17 memory:f6cfc000-f6cfffff
      *-network
           description: Ethernet interface
           product: NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe
           vendor: Broadcom Corporation
           physical id: 0
           bus info: pci@0000:09:00.0
           logical name: eth0
           version: 10
           serial: 00:21:70:80:13:5e
           capacity: 1Gbit/s
           width: 64 bits
           clock: 33MHz
           capabilities: pm vpd msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt 1000bt-fd autonegotiation
           configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=tg3 driverversion=3.128 firmware=sb v2.09 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
           resources: irq:49 memory:f69f0000-f69fffff
      *-network
           description: Wireless interface
           physical id: 1
           logical name: wlan0
           serial: 00:22:69:56:9a:2c
           capabilities: ethernet physical wireless
           configuration: broadcast=yes driver=b43 driverversion=3.8.0-29-generic firmware=666.2 link=no multicast=yes wireless=IEEE 802.11bg

    The output for "rfkill list all" is:

    Code:
    0: Wireless LAN
    Soft blocked: no
    Hard blocked: no
    I would be very thankful if someone could give me a hint on how to solve this issue.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Berlin, Germany
    Beans
    5,935
    Distro
    Ubuntu Gnome 14.04 Trusty Tahr

    Re: Both ethernet and wireless not working

    Download this file and save it in "Downloads":

    http://media.cdn.ubuntu-de.org/forum...irmware.tar.gz

    Installation via

    Code:
    sudo tar xvf ~/Downloads/2480236-Broadcom_Firmware.tar.gz -C /lib/firmware/
    Check then
    Code:
    cat /etc/resolv.conf
    route -n
    lsmod
    ifconfig -a

  3. #3
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Athens, Alabama
    Beans
    630
    Distro
    Ubuntu 13.04 Raring Ringtail

    Re: Both ethernet and wireless not working

    This post here from AskUbuntu may help you.

  4. #4
    Join Date
    Sep 2013
    Beans
    3

    Re: Both ethernet and wireless not working

    Hi! thanks for the advices. However, it seems it does not solve the problem.

    The output of cat /etc/resolv.conf is:

    Code:
    # Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
    #     DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
    The output of introducing route -n is:

    Code:
    Kernel IP routing table
    Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface

    The output of lsmod is:

    Code:
    Module                  Size  Used by
    nls_iso8859_1          12617  1 
    bnep                   17852  2 
    rfcomm                 38400  0 
    snd_hda_codec_hdmi     36583  1 
    bluetooth             211435  10 bnep,rfcomm
    arc4                   12509  2 
    parport_pc             27612  0 
    ppdev                  12849  0 
    b43                   364596  0 
    joydev                 17329  0 
    snd_hda_codec_idt      64649  1 
    snd_hda_intel          38819  5 
    snd_hda_codec         118613  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
    snd_hwdep              13276  1 snd_hda_codec
    snd_pcm                85934  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
    snd_seq_midi           13132  0 
    snd_rawmidi            25157  1 snd_seq_midi
    snd_seq_midi_event     14475  1 snd_seq_midi
    snd_seq                51593  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    mac80211              541819  1 b43
    uvcvideo               72250  0 
    r852                   17873  0 
    snd_timer              28931  2 snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device         14137  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    radeon                892298  3 
    sm_common              16772  1 r852
    nand                   54027  2 r852,sm_common
    videobuf2_core         39385  1 uvcvideo
    dell_laptop            17209  0 
    dell_wmi               12601  0 
    snd                    57014  20 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    cfg80211              453853  2 b43,mac80211
    mtd                    38990  2 sm_common,nand
    sparse_keymap          13658  1 dell_wmi
    nand_ids                8547  1 nand
    nand_bch               13003  1 nand
    bch                    21767  1 nand_bch
    coretemp               13324  0 
    ir_lirc_codec          12739  0 
    lirc_dev               18700  1 ir_lirc_codec
    videodev               96131  2 uvcvideo,videobuf2_core
    soundcore              12600  1 snd
    wmi                    18744  1 dell_wmi
    ir_mce_kbd_decoder     12681  0 
    ir_sanyo_decoder       12465  0 
    snd_page_alloc         18398  2 snd_hda_intel,snd_pcm
    ir_sony_decoder        12462  0 
    ir_jvc_decoder         12459  0 
    ir_rc6_decoder         12459  0 
    ir_rc5_decoder         12459  0 
    ir_nec_decoder         12459  0 
    r592                   17808  0 
    ttm                    72088  1 radeon
    videobuf2_vmalloc      12920  1 uvcvideo
    rc_rc6_mce             12454  0 
    mac_hid                13077  0 
    gpio_ich               13278  0 
    ite_cir                24744  0 
    nand_ecc               13105  1 nand
    videobuf2_memops       13042  1 videobuf2_vmalloc
    lp                     17455  0 
    rc_core                21294  11 ir_lirc_codec,ir_mce_kbd_decoder,ir_sanyo_decoder,ir_sony_decoder,ir_jvc_decoder,ir_rc6_decoder,ir_rc5_decoder,ir_nec_decoder,rc_rc6_mce,ite_cir
    memstick               15885  1 r592
    drm_kms_helper         47749  1 radeon
    parport                40930  3 parport_pc,ppdev,lp
    drm                   233935  5 radeon,ttm,drm_kms_helper
    psmouse                82769  0 
    lpc_ich                17048  0 
    serio_raw              13031  0 
    i2c_algo_bit           13316  1 radeon
    microcode              18433  0 
    video                  19116  0 
    dcdbas                 14065  1 dell_laptop
    bcma                   39810  1 b43
    hid_generic            12484  0 
    usbhid                 46125  0 
    hid                    83037  2 hid_generic,usbhid
    usb_storage            48053  1 
    firewire_ohci          35914  0 
    sdhci_pci              18265  0 
    ahci                   25631  2 
    libahci                26336  1 ahci
    sdhci                  32339  1 sdhci_pci
    tg3                   150733  0 
    firewire_core          62086  1 firewire_ohci
    crc_itu_t              12627  1 firewire_core
    ptp                    18232  1 tg3
    pps_core               13736  1 ptp
    ssb                    51554  1 b43
    and the output of ifconfig -a is:

    Code:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:21:70:80:13:5e  
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
              Interrupt:17 
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
              RX packets:128 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:128 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:10208 (10.2 KB)  TX bytes:10208 (10.2 KB)
    
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:22:69:56:9a:2c  
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

    I hope this is usefull. Any idea on how I should proceed now?

    Many thanks in advance.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Berlin, Germany
    Beans
    5,935
    Distro
    Ubuntu Gnome 14.04 Trusty Tahr

    Re: Both ethernet and wireless not working

    There are no nameservers listed:
    Code:
    echo -e "nameserver 8.8.8.8\nnameserver 8.8.4.4" | sudo tee -a /etc/resolv.conf
    sudo service network-manager restart
    LAN should work now. For wireless install the firmware:
    Code:
    sudo apt-get install linux-firmware-nonfree

  6. #6
    Join Date
    Sep 2013
    Beans
    3

    Re: Both ethernet and wireless not working

    Many thanks guys. Once the ethernet connexion worked, everything updated and now everything works fine.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •