Results 1 to 9 of 9

Thread: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

  1. #1
    Join Date
    Oct 2013
    Beans
    6

    Unhappy Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    Today the upgrade suggestion popped up and I let my ubuntu 13.04 upgrade. Everything worked without problem it seemed but after the final stage (reboot), the computer no longer comes up.

    I used to have an entry "ubuntu" in the "BIOS"'s config section on boot order. (I say "BIOS" because the Lenovo S205 is of course some early UEFI shitware which always only barely worked with Ubuntu and I don't know the correct name for what the BIOS is now called in this brave new world).

    Now the only entries are USB HDD, ATA HDD0, USB FDD USB CD, PCI LAN

    If I boot normally (i.e. without pressing F2 to get into the "BIOS") I only see two options:
    1. ADA HDD0: TOSHIBA MK3265GSX
    2. PCI LAN: Realtek PXE B02 D00


    Selecting 1. just seems to do a normal reboot going back to that selection screen after maybe 2-3 seconds.

    So, I guess something in the upgrade (installing the latest kernel?) blew that UEFI boot entry...

    Any idea how to get that back? Do I need to do a new install from USB?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    Post the link to the BootInfo report that this creates. Is part of Boot-Repair:
    https://help.ubuntu.com/community/Boot-Info
    Boot Repair -Also handles LVM, GPT, separate /boot and UEFI dual boot.:
    https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
    You can repair many boot issues with this or 'Create BootInfo' report (Other Options) & post the link it creates, so we can see your exact configuration and diagnose advanced problems.
    LighterWeight (Lubuntu based) Boot-RepairCD
    http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/files/
    Full Ubuntu 13.04 liveDVD or USB Flash drive Installer with Boot-Repair included (for newer computers)
    https://help.ubuntu.com/community/LinuxSecureRemix
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  3. #3
    Join Date
    Oct 2013
    Beans
    6

    Re: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    Thanks, oldfred.

    The report is at http://paste.ubuntu.com/6302924/

  4. #4
    Join Date
    Oct 2013
    Beans
    6

    Re: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    And the link after trying the default repair is http://paste.ubuntu.com/6302945/

    I will try to reboot now... wish me luck...

  5. #5
    Join Date
    Oct 2013
    Beans
    6

    Re: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    It worked! After the repair I get a grub menu (I never did before) and it boots.
    Thanks so much!

    Of course wifi doesn't work any more - it used to do that and I'd have to move the ubuntu entry into second position in the bios boot order section (I know it sounds unbelievable, but it worked reliably).
    Now there is no ubuntu entry so nothing to move...
    Oh well...

  6. #6
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    It looks like a standard UEFI boot with efi partition and Ubuntu root & swap only.

    But your UEFI menu is not showing an ubuntu entry which it should. Maybe you have to boot from it once to get it into the menu as saved. See lines 1138 & 1166, which should be what you see in your UEFI menu. Current default is USB - 0004 entry.

    You also have multiple kernels and may want to house clean some of those. I have always preferred synaptic, but they do not install that anymore by default

    Check current kernel I also keep one older just in case:
    #Current kernel:
    uname -a
    # kernels
    dpkg --list | grep linux-image

    sudo apt-get install synaptic

    In synaptic search for linux-image to choose to delete old ones
    Also command line in post #8
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1283521
    cd /boot
    ls vmlinuz*
    sudo apt-get purge linux-image-[version]-generic linux-image-[version]-generic
    Multiples, just be sure not to delete your current kerne.:
    sudo apt-get purge linux-image-3.5.0-{XX,XX,XX,XX,XX,XX}-generic
    Example:
    sudo apt-get purge linux-image-3.5.0-{17,18,19,21,22,23,24}-generic
    #current install:
    lsb_release -a
    Go to Synaptic Package Manager and search for linux-image.
    More info in post #8
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1283521f
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  7. #7
    Join Date
    Oct 2013
    Beans
    6

    Re: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    Thanks for all those pointers.

    The ubuntu entry so far hasn't come back and my attempts to re-add it have failed.

    I cleaned up the kernels and re-ran the boot-repair for good measure (http://paste.ubuntu.com/6307292/)

    Finding http://askubuntu.com/questions/34826...a-uefi-machine I tried:
    $ efibootmgr -c -d /dev/sda -p 1 -l \\EFI\\ubuntu\\grubx64.efi -L ubuntu -v && echo ok || echo fail: $?
    fail: 1

    But that doesn't do anything (also note the exit failure code).

    $ efibootmgr
    BootCurrent: 0003
    Timeout: 0 seconds
    BootOrder: 0004,0003,0002,0005,0006
    Boot0000 Setup
    Boot0001 Boot Menu
    Boot0002* USB FDD:
    Boot0003* ATA HDD0: TOSHIBA MK3265GSX
    Boot0004* USB HDD:
    Boot0005* USB CD:
    Boot0006* PCI LAN: Realtek PXE B02 D00

    Any other ideas? Much appreciated.
    Last edited by Holger_Durer; October 26th, 2013 at 05:48 PM. Reason: Formatting fix

  8. #8
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    Did you by any chance turn secure boot on? It will only show secure boot systems in boot menu when secure boot is on.
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  9. #9
    Join Date
    Oct 2013
    Beans
    6

    Re: Lenove S205 no longer boots after upgrade 13.04 -> 13.10

    OK, I marked this thread as solved as my main issue was resolved.

    For the record in case other people happen on to this thread: I did not see anything about secure boot in the bios but just for testing did a boot repair with secure boot set to true. That made everything break again.

    At that point I thought I should try a fresh install as I had always wanted to try the encrypted home dir feature.
    But I can report that a regular Ubuntu 13.10 install on a Lenovo S205 fails to bring up a bootable system. I currently have a very ugly door stop.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •