Results 1 to 10 of 10

Thread: 2nd problem with ubuntu

  1. #1
    Join Date
    Sep 2013
    Beans
    9

    2nd problem with ubuntu

    Ok following my road to ubuntu I have now the following problem:

    My sound card is : Realtek High definition audio and I have a creative 5.1 speakers system.

    Sound is working but not all the speakers have sound and when I try to check the system ont the test there's only the right and the left speaker.

    Is there any chance to use the full 5.1 system inside my ubuntu 13.04 ??

  2. #2
    Join Date
    Aug 2013
    Beans
    10

    Re: 2nd problem with ubuntu

    It may seem a stupid question to ask, but first of all, does your sound card support surround sound?

    Have you tried checking the "System Settings > Sound" menu for the configured sound output? You're obviously using stereo output, so there might be a surround option to check. Happened to me once, wondered why there wasn't any sound on my TV while connected via HDMI on a Linux Mint distro. Had to choose HDMI digital output in that menu.

    Also, it could be a driver issue, maybe your current driver has no surround sound support.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2013
    Beans
    9

    Re: 2nd problem with ubuntu

    On windows all speakers have sound.

    On ubuntu I only get left and right speaker.

    I have installed last drivers I found for Ubuntu !!!

  4. #4
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Phoenix, Arizona
    Beans
    850
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: 2nd problem with ubuntu

    Did you get the Linux drivers from the Realtek web site? I see they have a new driver there but I have not looked at the instructions to see how involved the installation might be.

    http://www.realtek.com.tw/downloads/...&GetDown=false
    If variety is the spice of life, monotony must therefore be the kiss of death.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2013
    Beans
    9

    Re: 2nd problem with ubuntu

    Quote Originally Posted by pbpersson View Post
    Did you get the Linux drivers from the Realtek web site? I see they have a new driver there but I have not looked at the instructions to see how involved the installation might be.

    http://www.realtek.com.tw/downloads/...&GetDown=false

    Yes that's where I got the drivers.

    Version installed was 5.18.

    But to be honest I don't know if I did instalation right.

    It's still a bit confusing the instalation on ubuntu.
    Sometimes it's so easy to install, another times it's confusing.

  6. #6
    Join Date
    May 2009
    Location
    Indiana
    Beans
    1,902
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: 2nd problem with ubuntu

    On the left side of the Output tab in the Sound dialog, what options are listed under "Play sound through"?
    Jane, stop this crazy thing!

  7. #7
    Join Date
    Sep 2013
    Beans
    9

    Re: 2nd problem with ubuntu

    Quote Originally Posted by newb85 View Post
    On the left side of the Output tab in the Sound dialog, what options are listed under "Play sound through"?

    I have only: analogic entry
    internal audio

  8. #8
    Join Date
    Aug 2013
    Beans
    10

    Re: 2nd problem with ubuntu


  9. #9
    Join Date
    Sep 2013
    Beans
    9

    Re: 2nd problem with ubuntu

    Now I did some kind of mistake as I don't have sound at all.

    When I select "sound" there's nothing neither in the output nor in the input !!!

    How can I restore the sound ??

  10. #10
    Join Date
    May 2009
    Location
    Indiana
    Beans
    1,902
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: 2nd problem with ubuntu

    Okay, please give us the output of
    Code:
    sudo lshw -C sound
    Jane, stop this crazy thing!

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •