Results 1 to 7 of 7

Thread: GUI not working

  1. #1
    Join Date
    May 2013
    Beans
    12

    Question GUI not working

    Hi, I was messing with some packages and repositories and i think i messud up something. after restart gui did not work.I tried :
    Code:
    sudo service lightdm start
    it did not work. i then tried
    Code:
     startx
    and it generated this error :
    Code:
     /usr/bin/X not found
    as far as i remember. i then executed this command
    Code:
     sudo apt-get install xserver-xorg
    successfully.now when i try to run startx again it generates a low graphics gui box saying failed to load session "ubuntu". whan i run lightdm start it generates a low graphics box saying:the system is running in low graphics mode, your screen graphics card and input device settings cannot be detected correctly.you will need to configure these yourslef.i press ok it then asks me if i want to troubleshoot or configure or run in low quality mode for just one session.none of these work. I'm then forced to return to ttys.can anyone help ? I'm using elinks from command line right now so I'm sorry for bad typing and code wrapping and so.
    Last edited by 3wais; May 19th, 2013 at 09:04 PM.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Almelo
    Beans
    73
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: GUI not working

    lightdm isnt a service use sudo lightdm without service or start give that a shot
    Why so seriousss

  3. #3
    Join Date
    May 2013
    Beans
    12

    Re: GUI not working

    I tried that too. did not work.and yes lightdm is a service.type service in command line and press tab twice and lightdm is listed among others.and also that command used to work just right before.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    LOCATION=/dev/random
    Beans
    5,767
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: GUI not working

    Try reinstalling the desktop packages...
    Code:
    sudo apt-get install ubuntu-desktop
    Cheesemill

  5. #5
    Join Date
    May 2013
    Beans
    12

    Re: GUI not working

    thanks. that worked

  6. #6
    Join Date
    May 2013
    Beans
    1

    Re: GUI not working

    Having the same problem regarding the GUI. The system can't find files -- as if the env paths are not working or incorrect. I logged on with my account and to get root access have to enter su (sudo and kdesudo are not working at all) and have root access. When I type apt-get install Ubuntu-desktop == the system returns [bash: apt-get: command not found] Can you please provide the full path to this apt-get location?

  7. #7
    Join Date
    Apr 2012
    Beans
    5,824

    Re: GUI not working

    It looks like your PATH is missing /usr/bin (or possibly /usr is not mounted)

    Code:
    $ which apt-get
    /usr/bin/apt-get
    $ which sudo
    /usr/bin/sudo
    $ which su
    /bin/su
    $
    You can try either giving the full path to the program, or just add /usr/bin back to your path

    Code:
    export PATH=$PATH:/usr/bin
    or you could reset PATH to its default value

    Code:
    export PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games
    or possibly even try

    Code:
    export $(/bin/cat /etc/environment)
    These only apply to the current terminal, so you'll want to figure out why your setup is broken and fix it though (possibly something you entered in your ~/.bashrc or ~/.profile files)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •