Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Do I need Swap?

  1. #1
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    United Kingdom
    Beans
    113
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Do I need Swap?

    Hi,

    I am currently reworking my laptop to triple boot with Win 7, Win 8 and Ubuntu. My questions is what is swap used for and do i need it.
    My specs are:
    1.2ghz core 2 duo
    4gb ram
    320gb hdd

    I plan to partation my drive into
    90gb win7
    60gb win 8
    30gb ubuntu
    120gb Data
    possibly swap

    Does anyone who has experiance with windows 8 think 60gb will be enough for it?

    Thanks in advance

  2. #2
    ibjsb4 is offline Ubuntu addict and loving it
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    5,003

    Re: Do I need Swap?


  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    LuleŚ, Sweden
    Beans
    88
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: Do I need Swap?

    If you plan on using suspend or hibernate you'll need swap space at least the size of your RAM

  4. #4
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    United Kingdom
    Beans
    113
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Do I need Swap?

    Ok, so then from my current usage of Ubuntu I will need Swap, is 10gb too big or would that be ok, and does anyone have any advice on the windows 8 partation

  5. #5
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Santander, Spain
    Beans
    1,876
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Do I need Swap?

    this link: https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq explains everything about swap. Pay special attention to the paragraph, how much swap do I need? (swap size equal to ram size)

  6. #6
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    LuleŚ, Sweden
    Beans
    88
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: Do I need Swap?

    10 GB would be more than enough, you'd probably be ok with half of that. On the Windows 8 question I can't comment since I've never used it.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    LuleŚ, Sweden
    Beans
    88
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: Do I need Swap?

    Quote Originally Posted by claracc View Post
    this link: https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq explains everything about swap. Pay special attention to the paragraph, how much swap do I need? (swap size equal to ram size)
    That's a good resource. Point six (swapiness) is also something to pay attention to.
    "You must learn from the mistakes of others. You can't possibly live long enough to make them all yourself."
    -- Sam Levenson
    Fujitsu Siemens Lifebook E8020D | Triple booting CrunchBang, Ubuntu and Windows 7

  8. #8
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    United Kingdom
    Beans
    113
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Do I need Swap?

    So 10gig would be over kill then

  9. #9
    Join Date
    Jun 2010
    Beans
    79

    Re: Do I need Swap?

    Quote Originally Posted by ads2996 View Post
    So 10gig would be over kill then
    Yes.

    Make it around about the same size as your ram, or even half that.

    I need swap. I always use swap.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2010
    Beans
    79

    Re: Do I need Swap?

    Quote Originally Posted by ads2996 View Post
    Hi,



    Does anyone who has experiance with windows 8 ?

    Thanks in advance

    Yes, I used it for around half an hour, it confused, frustrated and irritated me. I put a 12.04.2 disk in, hit install and am now calm and happy.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •