Results 1 to 8 of 8

Thread: Cannot add Ubuntu to Grub

  1. #1
    Join Date
    Aug 2012
    Beans
    32
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Cannot add Ubuntu to Grub

    I accidentally installed grub from arch linux, and I had to put entries on it. I did it with Windows Vista, and it works fine, but I tried with Ubuntu, and it didn't work. This is what I typed in in /boot/grub/custom.cfg:

    Code:
    menuentry "Ubuntu" {
    set root=(hd0,5)
    linux /boot/vmlinuz
    initrd /boot/initrd.img
    }
    Is this right, or do I have to type in something else? Thanks.
    Last edited by bashhimup; April 3rd, 2013 at 07:11 PM.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Indiana, United States
    Beans
    734

    Re: Cannot add Ubuntu to Grub

    did you try the simple way of using os-prober first to generate a grub.cfg automatically? Also if anything can help this is it https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB2
    Whoever came up with the phrase "There is no such thing as a stupid question" obviously never had the internet.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Cannot add Ubuntu to Grub

    +1 on mamamia88 post
    It looks like you have to install os-prober with Arch to use it. And that is the easiest way.
    You have to have version number of the kernel as it is in /boot. You should be able to look at the grub.cfg in your Ubuntu boot/grub folder in sda5, if that is your Ubuntu install.

    You can also boot from the links Ubuntu puts into / (root), these links are updated to be the most current kernel.

    menuentry "Ubuntu on sda5" {
    set root=(hd0,5)
    linux /vmlinuz root=/dev/sda5 ro quiet splash
    initrd /initrd.img
    }


    How to: Create a Customized GRUB2 Screen that is Maintenance Free.- Cavsfan
    https://help.ubuntu.com/community/Ma...tomGrub2Screen
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  4. #4
    Join Date
    Aug 2012
    Beans
    32
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: Cannot add Ubuntu to Grub

    But, Pacman won't download os-prober. It shows this:

    Code:
    warning: failed to retrieve some files from community
    error: failed to commit transaction (download library error)
    Errors occurred, no packages were upgraded.
    And this happens for anything I download.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Indiana, United States
    Beans
    734

    Re: Cannot add Ubuntu to Grub

    Quote Originally Posted by bashhimup View Post
    But, Pacman won't download os-prober. It shows this:

    Code:
    warning: failed to retrieve some files from community
    error: failed to commit transaction (download library error)
    Errors occurred, no packages were upgraded.
    And this happens for anything I download.
    first make sure you have a working internet connection. then update the mirrors list.

    Code:
    ping -c 3 www.google.com
    then use the script found here to automate the rotation of a new pacman mirror list based on up to date info. https://wiki.archlinux.org/index.php...list_Generator just copy and paste that into a text editor,save it somewhere that you'll remember, cd to that directory, chmod +x file, ./file, and hit yes when asked to replace old mirrorlist. I hope that helps you.
    Whoever came up with the phrase "There is no such thing as a stupid question" obviously never had the internet.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2012
    Beans
    32
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: Cannot add Ubuntu to Grub

    Quote Originally Posted by mamamia88 View Post
    first make sure you have a working internet connection. then update the mirrors list.

    Code:
    ping -c 3 www.google.com
    then use the script found here to automate the rotation of a new pacman mirror list based on up to date info. https://wiki.archlinux.org/index.php...list_Generator just copy and paste that into a text editor,save it somewhere that you'll remember, cd to that directory, chmod +x file, ./file, and hit yes when asked to replace old mirrorlist. I hope that helps you.
    Oh, I just forgot to connect to the internet. Thanks!

    So, I just started os-prober, and it says that my Ubuntu installation is actually on /dev/sda6. So do I just change it in /boot/grub/custom.cfg, or what?

  7. #7
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Indiana, United States
    Beans
    734

    Re: Cannot add Ubuntu to Grub

    check the wiki entry on grub2. Not particulary sure since when I used arch I made sure it was correct the first time and never bothered to tinker with it. It was also the only os on my computer at the time.
    Whoever came up with the phrase "There is no such thing as a stupid question" obviously never had the internet.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2012
    Beans
    32
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: Cannot add Ubuntu to Grub

    I figured out how to use os-prober. Just generate the grub.cfg. I can boot into ubuntu again! Thank you! The only tiny problem is that there is no ubuntu loading screen, just a blinking underscore, but that's pretty much nitpicking. Thanks guys!
    If any of you want to give me some Bitcoins, here is my wallet: 1JRbQ8nLfkPBKvRxfzMQXdqAyMW4vJirrY

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •