Results 1 to 5 of 5

Thread: Ethernet not working (not even detected) in Ubuntu 12.04

  1. #1
    Join Date
    Jun 2010
    Beans
    7

    Ethernet not working (not even detected) in Ubuntu 12.04

    Ethernet is not being detected on my computer running Ubuntu 12.04 with LAMP. The last thing I remember doing is following this tutorial: http://www.howtoforge.com/linux-basi...c-ip-on-ubuntu
    Here are the checks that I have performed. Hope it could help. Thanks!

    Code:
    vest@vest-blue-server:~$ ifconfig
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:224 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:224 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:16736 (16.7 KB)  TX bytes:16736 (16.7 KB)
    
    vest@vest-blue-server:~$ clear
    
    vest@vest-blue-server:~$ lspci -nnk | grep -iA2 net
    00:07.0 Bridge [0680]: NVIDIA Corporation MCP61 Ethernet [10de:03ef] (rev a2)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. M4N68T series motherboard [1043:83a4]
        Kernel driver in use: forcedeth
    vest@vest-blue-server:~$ ifconfig -a
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 48:5b:39:eb:72:8e  
              BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
              Interrupt:23 Base address:0xe000 
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:240 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:240 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:17680 (17.6 KB)  TX bytes:17680 (17.6 KB)
    
    vest@vest-blue-server:~$ cat /etc/network/interfaces
    auto lo
    iface lo inet loopback
    iface eth0 inet ghcp
    vest@vest-blue-server:~$ cat /etc/resolv.conf
    # Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
    #     DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
    vest@vest-blue-server:~$ lsmod
    Module                  Size  Used by
    snd_hda_codec_realtek   224066  1 
    snd_hda_intel          33773  3 
    snd_hda_codec         127706  2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
    snd_hwdep              13668  1 snd_hda_codec
    snd_pcm                97188  2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
    snd_seq_midi           13324  0 
    nouveau               774641  3 
    snd_rawmidi            30748  1 snd_seq_midi
    snd_seq_midi_event     14899  1 snd_seq_midi
    snd_seq                61896  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    ttm                    76949  1 nouveau
    drm_kms_helper         46978  1 nouveau
    serio_raw              13211  0 
    drm                   242038  5 nouveau,ttm,drm_kms_helper
    snd_timer              29990  2 snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device         14540  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    k8temp                 13057  0 
    edac_core              53746  0 
    i2c_algo_bit           13423  1 nouveau
    mxm_wmi                12979  1 nouveau
    wmi                    19256  1 mxm_wmi
    edac_mce_amd           23709  0 
    snd                    78855  15 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    video                  19596  1 nouveau
    soundcore              15091  1 snd
    snd_page_alloc         18529  2 snd_hda_intel,snd_pcm
    bnep                   18281  2 
    bluetooth             180104  7 bnep
    parport_pc             32866  1 
    ppdev                  17113  0 
    asus_atk0110           18078  0 
    i2c_nforce2            13058  0 
    mac_hid                13253  0 
    lp                     17799  0 
    parport                46562  3 parport_pc,ppdev,lp
    usbhid                 47199  0 
    hid                    99559  1 usbhid
    sata_nv                32286  2 
    forcedeth              63460  0 
    pata_amd               14118  0 
    vest@vest-blue-server:~$ cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
    # This file was automatically generated by the /lib/udev/write_net_rules
    # program, run by the persistent-net-generator.rules rules file.
    #
    # You can modify it, as long as you keep each rule on a single
    # line, and change only the value of the NAME= key.
    
    # PCI device 0x10de:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:07.0 (forcedeth)
    SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="48:5b:39:eb:72:8e", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0"
    Edit:
    I updated my /etc/network/interfaces file to look like this:

    Code:
    auto lo iface lo inet loopback  auto eth0 iface eth0 inet dhcp
    Now, the network icon is showing up, but it is still not connecting. I have checked the cables properly.
    Last edited by chetanbhasin; May 10th, 2013 at 07:07 AM.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Beans
    1,219

    Re: Ethernet not working (not even detected) in Ubuntu 12.04

    Run
    Code:
    sudo lshw -С network
    command and post the output here.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Not heaven... Iowa
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu

    Re: Ethernet not working (not even detected) in Ubuntu 12.04


    Is that supposed to be DHCP?
    There's no auto eth0, either.


    [EDIT] OOPS, just noticed the update...

    Quote Originally Posted by chetanbhasin View Post
    Now, the network icon is showing up, but it is still not connecting. I have checked the cables properly.
    Network icon? So, this is a desktop running LAMP stack?
    You should be able to do the configuration directly from Network Manager (Comment out - or remove the eth0 stuff from /etc/network/interfaces)
    It may not show in NM if configured elsewhere. (/etc/network/interfaces)
    Last edited by Iowan; April 2nd, 2013 at 11:18 PM.
    Linux User #415691 Ubuntu User #8629
    Iowa Team (LoCo): [Wiki] [Launchpad] [Sub-forum]
    IRC channel: #ubuntu-us-ia on irc.freenode.net

  4. #4
    Join Date
    Mar 2005
    Beans
    211

    Re: Ethernet not working (not even detected) in Ubuntu 12.04

    Is there a DHCP server on your network?

    What happens if you do "sudo ifup eth0" in a terminal window?

    Another contributor mentioned NetworkManager. Are you using NetworkManager? If you are using NetworkManager then you shouldn't use /etc/network/interfaces to configure anything except the "lo" interface; instead use the Connection Editor. But since you have LAMP installed I presume you installed Ubuntu Server in which case you probably aren't using NetworkManager.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2010
    Beans
    7

    Re: Ethernet not working (not even detected) in Ubuntu 12.04

    Alright folks! Thanks for the replies, unfortunately though I didn't notice. I'm very sorry for that!

    P.S. here is what I tried and worked for me:


    Changing etc/network/interfaces to
    Code:
    auto lo
    iface lo inet loopback

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •