Results 1 to 9 of 9

Thread: Boot takes several hours

  1. #1
    Join Date
    Jun 2006
    Beans
    45

    Boot takes several hours

    I have a VPS running Ubuntu 10.04.4 LTS and for a while a reboot is taking several hours before the system is up and running.
    After looking at my dmesg I think it might be related to a driver that Ubuntu is trying to load. But since this is really outsize my knowledge zone I decited to post my problem here in the hope some of you can help me solve this.

    My (questionable) dmesg lines. If the whole dmesg is needed please say so.
    Code:
    [    0.264088] hub 1-0:1.0: USB hub found
    [    0.264111] hub 1-0:1.0: 2 ports detected
    [ 6092.284975] PNP: PS/2 Controller [PNP0303:KBD,PNP0f13:MOU] at 0x60,0x64 irq 1,12
    [ 6092.286765] serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
    Cheers.

  2. #2
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tewkesbury uk
    Beans
    7,520
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Boot takes several hours

    Hi

    Several hours ? Blimey !

    It may be better to publish the entire dmesg.

    Post it using pastebin and post a link.

    Code:
    sudo apt-get install pastebinit
    Code:
    dmseg | pastebinit
    or

    Code:
    cat /var/log/dmesg | pastebinit
    Post the link.

    Kind regards
    Join us on irc at #ubuntuforums. For web chat see here

    If you believe everything you read, you better not read. ~ Japanese Proverb

    Do not read newspapers on an empty stomach ~ Russian Proverb ~ BrunoLotse

  3. #3
    Join Date
    Jun 2006
    Beans
    45

    Re: Boot takes several hours

    Sure thing mate. Here you go:

  4. #4
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tewkesbury uk
    Beans
    7,520
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Boot takes several hours

    Hi
    Code:
    [    0.264088] hub 1-0:1.0: USB hub found
    [    0.264111] hub 1-0:1.0: 2 ports detected
    [ 6092.284975] PNP: PS/2 Controller [PNP0303:KBD,PNP0f13:MOU] at 0x60,0x64 irq 1,12
    [ 6092.286765] serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
    That's quite a delay there

    I have come across reports of the USB subsystem causing these boot issues on VPS.

    Try booting with the kernel command line parameter

    Code:
    nousb
    You'll have to edit
    Code:
    /etc/default/grub
    to do this and you will lose USB, however you have a VPS so i suspect you're not using USB.

    Post back on efficacy.

    EDIT:

    Incidentally, you are also getting a kernel oops at boot up.

    Code:
    [    0.028001] Pid: 0, comm: swapper Not tainted 2.6.32-45-generic #104-Ubuntu
    [    0.028001] Call Trace:
    [    0.028001]  [<c014d2d2>] warn_slowpath_common+0x72/0xa0
    [    0.028001]  [<c058b12b>] ? init_amd_k7+0x130/0x157
    [    0.028001]  [<c058b12b>] ? init_amd_k7+0x130/0x157
    [    0.028001]  [<c014d34b>] warn_slowpath_fmt+0x2b/0x30
    [    0.028001]  [<c058b12b>] init_amd_k7+0x130/0x157
    [    0.028001]  [<c058b2b2>] init_amd+0x84/0x22f
    [    0.028001]  [<c058a54f>] ? generic_identify+0x131/0x178
    [    0.028001]  [<c058a65a>] identify_cpu+0xc4/0x224
    [    0.028001]  [<c058f452>] ? cpu_callback+0xd/0x11b
    [    0.028001]  [<c058f69d>] ? relay_hotcpu_callback+0xe/0x99
    [    0.028001]  [<c01d32fc>] ? writeback_set_ratelimit+0x1c/0x60
    [    0.028001]  [<c0595263>] ? notifier_call_chain+0x43/0x60
    [    0.028001]  [<c058a7cd>] identify_secondary_cpu+0x13/0x1f
    [    0.028001]  [<c058d7f4>] smp_store_cpu_info+0x36/0x3a
    [    0.028001]  [<c058d8d5>] smp_callin+0xdd/0xeb
    [    0.028001]  [<c058db8c>] start_secondary+0x34/0xc6
    What kernels do you have on the VPS ?

    Do you still set the same issues if you boot into an older kernel ?

    When did this boot time issue start ?

    Kind regards
    Last edited by matt_symes; March 26th, 2013 at 05:33 PM. Reason: kernel oops and typo
    Join us on irc at #ubuntuforums. For web chat see here

    If you believe everything you read, you better not read. ~ Japanese Proverb

    Do not read newspapers on an empty stomach ~ Russian Proverb ~ BrunoLotse

  5. #5
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Los Angeles
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Boot takes several hours

    for kernel oops
    Code:
    [    0.028001] ------------[ cut here ]------------
    [    0.028001] WARNING: at /build/buildd/linux-2.6.32/arch/x86/kernel/cpu/amd.c:187 init_amd_k7+0x130/0x157()
    [    0.028001] Hardware name: Bochs
    [    0.028001] WARNING: This combination of AMD processors is not suitable for SMP.
    [    0.028001] Modules linked in:
    [    0.028001] Pid: 0, comm: swapper Not tainted 2.6.32-45-generic #104-Ubuntu
    [    0.028001] Call Trace:
    [    0.028001]  [<c014d2d2>] warn_slowpath_common+0x72/0xa0
    [    0.028001]  [<c058b12b>] ? init_amd_k7+0x130/0x157
    [    0.028001]  [<c058b12b>] ? init_amd_k7+0x130/0x157
    [    0.028001]  [<c014d34b>] warn_slowpath_fmt+0x2b/0x30
    [    0.028001]  [<c058b12b>] init_amd_k7+0x130/0x157
    [    0.028001]  [<c058b2b2>] init_amd+0x84/0x22f
    [    0.028001]  [<c058a54f>] ? generic_identify+0x131/0x178
    [    0.028001]  [<c058a65a>] identify_cpu+0xc4/0x224
    [    0.028001]  [<c058f452>] ? cpu_callback+0xd/0x11b
    [    0.028001]  [<c058f69d>] ? relay_hotcpu_callback+0xe/0x99
    [    0.028001]  [<c01d32fc>] ? writeback_set_ratelimit+0x1c/0x60
    [    0.028001]  [<c0595263>] ? notifier_call_chain+0x43/0x60
    [    0.028001]  [<c058a7cd>] identify_secondary_cpu+0x13/0x1f
    [    0.028001]  [<c058d7f4>] smp_store_cpu_info+0x36/0x3a
    [    0.028001]  [<c058d8d5>] smp_callin+0xdd/0xeb
    [    0.028001]  [<c058db8c>] start_secondary+0x34/0xc6
    [    0.028001] ---[ end trace 772b99519d7ae729 ]---
    see http://www.gossamer-threads.com/list...kernel/1208301

  6. #6
    Join Date
    Jun 2006
    Beans
    45

    Re: Boot takes several hours

    Ah! Awesome matt_symes that indeed did the trick. System is booting within a couple of seconds now. That is much better haha.
    Also thanks for your comment sandyd, but I don't really know what you mean. I do the following occuring a fair bit in my dmesg:
    Code:
    [    4.110303] Info fld=0x0
    [    4.110307] sr 1:0:0:0: [sr0] Add. Sense: Logical block address out of range
    [    4.110316] sr 1:0:0:0: [sr0] CDB: Read(10): 28 00 00 00 00 00 00 00 02 00
    [    4.110328] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
    [    4.111698] sr 1:0:0:0: [sr0] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
    [    4.111705] sr 1:0:0:0: [sr0] Sense Key : Illegal Request [current]
    But i'm not noticing any issues. Would you mind explaining a bit more about what you're seeing in my dmesg?
    Thanks heaps for you help so far guys.

  7. #7
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tewkesbury uk
    Beans
    7,520
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Boot takes several hours

    Hi

    Thanks for posting back and confirming that the solution works.

    sr0 will be any CD/DVD ROM drives you may have configured. They are usually symlinked to /dev/dvd and /dev/cdrom.

    Take a look at

    Code:
    ls -l /dev/{sr0,cdrom,dvd}
    As this is a VPS, i would not worry too much about it.

    If it bothers you because it clutters up the logs then disable the CD/DVD ROM by unbinding the driver, deleting the device or some such.

    Out of interest, can you post the output of

    Code:
    cat /proc/cpuinfo
    and

    Code:
    ls /sys/block
    Kind regards
    Last edited by matt_symes; March 26th, 2013 at 05:36 PM.
    Join us on irc at #ubuntuforums. For web chat see here

    If you believe everything you read, you better not read. ~ Japanese Proverb

    Do not read newspapers on an empty stomach ~ Russian Proverb ~ BrunoLotse

  8. #8
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Los Angeles
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Boot takes several hours

    Quote Originally Posted by LeDieu View Post
    Ah! Awesome matt_symes that indeed did the trick. System is booting within a couple of seconds now. That is much better haha.
    Also thanks for your comment sandyd, but I don't really know what you mean. I do the following occuring a fair bit in my dmesg:
    Code:
    [    4.110303] Info fld=0x0
    [    4.110307] sr 1:0:0:0: [sr0] Add. Sense: Logical block address out of range
    [    4.110316] sr 1:0:0:0: [sr0] CDB: Read(10): 28 00 00 00 00 00 00 00 02 00
    [    4.110328] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
    [    4.111698] sr 1:0:0:0: [sr0] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
    [    4.111705] sr 1:0:0:0: [sr0] Sense Key : Illegal Request [current]
    But i'm not noticing any issues. Would you mind explaining a bit more about what you're seeing in my dmesg?
    Thanks heaps for you help so far guys.
    The kernel oops msg can be ignored - amd_k7_smp_check() just doesnt handle your processor. It is not certified for SMP by AMD.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2006
    Beans
    45

    Re: Boot takes several hours

    Again, thanks for your help guys. Problem seems to be solved, although I only rebooted once since its a production server. Although I doubt the problem will reoccur. Thanks heaps.
    Related error messages don't really bother me to be honest. Glad my system is booting again under the minute haha.

    Just to close the thread here is the information you requested:

    "cat /proc/cpuinfo"
    Code:
    processor       : 0
    vendor_id       : AuthenticAMD
    cpu family      : 6
    model           : 3
    model name      : QEMU Virtual CPU version 0.14.0
    stepping        : 3
    cpu MHz         : 2813.122
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 4
    wp              : yes
    flags           : fpu de pse tsc msr pae mce cx8 apic pge cmov pat mmx fxsr sse sse2 pni popcnt hypervisor
    bogomips        : 5626.24
    clflush size    : 32
    cache_alignment : 32
    address sizes   : 36 bits physical, 32 bits virtual
    power management:
    
    processor       : 1
    vendor_id       : AuthenticAMD
    cpu family      : 6
    model           : 3
    model name      : QEMU Virtual CPU version 0.14.0
    stepping        : 3
    cpu MHz         : 2813.122
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 4
    wp              : yes
    flags           : fpu de pse tsc msr pae mce cx8 apic pge cmov pat mmx fxsr sse sse2 pni popcnt hypervisor
    bogomips        : 5626.24
    clflush size    : 32
    cache_alignment : 32
    address sizes   : 36 bits physical, 32 bits virtual
    power management:
    And: "ls /sys/block":
    Code:
    dm-0  loop0  loop2  loop4  loop6  ram0  ram10  ram12  ram14  ram2  ram4  ram6  ram8  sr0
    dm-1  loop1  loop3  loop5  loop7  ram1  ram11  ram13  ram15  ram3  ram5  ram7  ram9  vda

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •