Results 1 to 6 of 6

Thread: Running xv6 (unix) on qemu emulator

  1. #1
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    6

    Question Running xv6 (unix) on qemu emulator

    Hello,
    I'm new here, but not on linux
    I'm trying to run and load xv6 img that I'm working on to qemu on kubuntu (64bit updated).
    I downloaded the source compiled it, and tried to run it, but it seems that I'm having a problem since qemu runs in a new "shell" windows, but it is stuck on screen saying SeaBIOS something something, and strangely it seem that the screen flickers, so I tried to screenshot this flickery thing, and seem to be another screen which written on it VGA stuff (detecting VGA etc..)



    I run the emulator like this:
    qemu-system-i386 -serial mon:stdio -hdb fs.img xv6.img -smp 1 -m 512

    the compilation seem to end just fine with no errors or warnings
    tried reinstalling stuff, and tried x86_64 emulator nothing works, tried the same source code on other kubutnus and ubuntus (32/64bit) they worked like a charm.

    also I tried to to configure the iPXE thing to boot or load the img, but I couldn't make it work, and it seems that there is no img loaded.
    Btw: tried running it with -nographics it runs the emulator on the terminal, and stucks (can't write anything or do except emulator control stuff)

    Any idea guys??
    Thanx for your time I really appreciate it .
    Last edited by skgskg; March 21st, 2013 at 01:16 PM.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    ::1
    Beans
    2,461

    Re: Running xv6 (unix) on qemu emulator

    It works for me.

    Code:
    git clone git://pdos.csail.mit.edu/xv6/xv6.git
    cd xv6/
    make
    qemu-system-i386 -serial mon:stdio -hdb fs.img xv6.img -smp 1 -m 512
    this one works too:

    Code:
    qemu -parallel mon:stdio -smp 1 -m 512 -hdb fs.img xv6.img
    What is your output of:

    Code:
    sander@appelboor:~/temp/xv6$ ll *img
    -rw-rw-r-- 1 sander sander  524288 mrt 24 10:15 fs.img
    -rw-rw-r-- 1 sander sander 5120000 mrt 24 10:09 xv6.img
    sander@appelboor:~/temp/xv6$

  3. #3
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    6

    Re: Running xv6 (unix) on qemu emulator

    Quote Originally Posted by sanderj View Post
    It works for me.

    Code:
    git clone git://pdos.csail.mit.edu/xv6/xv6.git
    cd xv6/
    make
    qemu-system-i386 -serial mon:stdio -hdb fs.img xv6.img -smp 1 -m 512
    this one works too:

    Code:
    qemu -parallel mon:stdio -smp 1 -m 512 -hdb fs.img xv6.img
    What is your output of:

    Code:
    sander@appelboor:~/temp/xv6$ ll *img
    -rw-rw-r-- 1 sander sander  524288 mrt 24 10:15 fs.img
    -rw-rw-r-- 1 sander sander 5120000 mrt 24 10:09 xv6.img
    sander@appelboor:~/temp/xv6$
    Thank mate for your reply, thought no one is gonna reply!

    I know it is suppose to work, it work on lots of computers, I thought I'd give it a try with what you exactly did.
    when runnging with :
    Code:
     qemu-system-i386 -serial mon:stdio -hdb fs.img xv6.img -smp 1 -m 512
    got the same result of flickering BIOS screen.
    when trying :
    Code:
    qemu -parallel mon:stdio -smp 1 -m 512 -hdb fs.img xv6.img
    qemu was not recognized (only qemu-system-i386 or qemu-system-x86_64 wroks)
    I ran :
    Code:
     ll *img
    got the same result :
    Code:
     picasso@picasso-ThinkPad-T400:~/Workspace/OS/xv6$ ll *img-rw-rw-r-- 1 picasso picasso  524288 Mar 25 16:46 fs.img
    -rw-rw-r-- 1 picasso picasso 5120000 Mar 25 16:46 xv6.img
    Don't know why it doesn't work but this really sucks!
    HELP!

  4. #4
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    ::1
    Beans
    2,461

    Re: Running xv6 (unix) on qemu emulator

    DId you install qemu? If so: via the regular repository?

  5. #5
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    6

    Re: Running xv6 (unix) on qemu emulator

    Quote Originally Posted by sanderj View Post
    DId you install qemu? If so: via the regular repository?
    yes I did using the command:
    Code:
     apt-get install qemu
    But not sure it is from the regular repository (because I added a lot...)
    How to check?

    those were installed:
    Code:
     qemu-ga             qemu-ifdown         qemu-img            qemu-nbd            qemu-system-x86_64  
    qemu-i386           qemu-ifup           qemu-io             qemu-system-i386    qemu-x86_64
    but there is no qemu command

    Thank you very much for your help!

  6. #6
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    6

    Re: Running xv6 (unix) on qemu emulator

    OK, after tons of searching, I found that you MUST NOT run qemu with sudo!!!! and thats what I did the first time so I got my system (only qemu was affected though) reinstalled and it now works like a charm

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •