Results 1 to 9 of 9

Thread: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    2

    Unhappy Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    I am working on setting up an HTPC running Ubuntu 12.10. I have been searching for hours for a solution to get 5.1 surround sound working through HDMI, to no avail. I do not know a lot about audio standards or how they are managed in Linux. Right now, I am able to get what I think is 2 channel audio through HDMI.

    In PulseAudio Volume Control, I only get the following two profile options for HDMI:
    • Digital Stereo (HDMI) Output + Analog Stereo Input
    • Digital Stereo (HDMI) Output


    The computer is connected via HDMI to the TV which in turn is connected to the speaker system.

    Possibly relevant computer specs:
    • Shuttle XH61V (Intel H61 Chipset)
    • Onboard Realtek ALC662 5.1 channel High Definition Audio
    • Intel Core i3-3225 with Intel HD Graphics 4000


    Being as the HDMI is built into the motherboard, I don't really know whether the ALC662, the motherboard or the Intel Graphics is controlling it.

    I have tried running "speaker-test -c 6" and Front Left, Center, Front Right all produce static but Rear Right, Rear Left and LFE all either silent or are much quieter.

    pacmd list-cards gives me the following:
    Code:
    Welcome to PulseAudio! Use "help" for usage information.
    >>> 1 card(s) available.
        index: 0
        name: <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
        driver: <module-alsa-card.c>
        owner module: 4
        properties:
            alsa.card = "0"
            alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
            alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7d00000 irq 51"
            alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
            device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
            sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
            device.bus = "pci"
            device.vendor.id = "8086"
            device.vendor.name = "Intel Corporation"
            device.product.name = "6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller"
            device.form_factor = "internal"
            device.string = "0"
            device.description = "Built-in Audio"
            module-udev-detect.discovered = "1"
            device.icon_name = "audio-card-pci"
        profiles:
            output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6000)
            output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6060)
            output:analog-surround-40: Analog Surround 4.0 Output (priority 700)
            output:analog-surround-40+input:analog-stereo: Analog Surround 4.0 Output + Analog Stereo Input (priority 760)
            output:analog-surround-41: Analog Surround 4.1 Output (priority 800)
            output:analog-surround-41+input:analog-stereo: Analog Surround 4.1 Output + Analog Stereo Input (priority 860)
            output:analog-surround-50: Analog Surround 5.0 Output (priority 700)
            output:analog-surround-50+input:analog-stereo: Analog Surround 5.0 Output + Analog Stereo Input (priority 760)
            output:analog-surround-51: Analog Surround 5.1 Output (priority 800)
            output:analog-surround-51+input:analog-stereo: Analog Surround 5.1 Output + Analog Stereo Input (priority 860)
            output:iec958-stereo: Digital Stereo (IEC958) Output (priority 5500)
            output:iec958-stereo+input:analog-stereo: Digital Stereo (IEC958) Output + Analog Stereo Input (priority 5560)
            output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (priority 5400)
            output:hdmi-stereo+input:analog-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output + Analog Stereo Input (priority 5460)
            input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 60)
            off: Off (priority 0)
        active profile: <output:hdmi-stereo+input:analog-stereo>
        sinks:
            alsa_output.pci-0000_00_1b.0.hdmi-stereo/#0: Built-in Audio Digital Stereo (HDMI)
        sources:
            alsa_output.pci-0000_00_1b.0.hdmi-stereo.monitor/#0: Monitor of Built-in Audio Digital Stereo (HDMI)
            alsa_input.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo/#1: Built-in Audio Analog Stereo
        ports:
            analog-output: Analog Output (priority 9900, available: unknown)
                properties:
                    
            analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, available: no)
                properties:
                    
            analog-input-microphone-front: Front Microphone (priority 8500, available: no)
                properties:
                    
            analog-input-microphone-rear: Rear Microphone (priority 8200, available: no)
                properties:
                    
            analog-input-linein: Line In (priority 8100, available: no)
                properties:
                    
            iec958-stereo-output: Digital Output (S/PDIF) (priority 0, available: unknown)
                properties:
                    
            hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, available: yes)
                properties:
    And aplay -L gives me this:
    Code:
    default
        Playback/recording through the PulseAudio sound server
    sysdefault:CARD=PCH
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        Default Audio Device
    front:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        Front speakers
    surround40:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        4.0 Surround output to Front and Rear speakers
    surround41:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
    surround50:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
    surround51:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
    surround71:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
    iec958:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Digital
        IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
    hdmi:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    dmix:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        Direct sample mixing device
    dmix:CARD=PCH,DEV=1
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Digital
        Direct sample mixing device
    dmix:CARD=PCH,DEV=3
        HDA Intel PCH, HDMI 0
        Direct sample mixing device
    dsnoop:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        Direct sample snooping device
    dsnoop:CARD=PCH,DEV=1
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Digital
        Direct sample snooping device
    dsnoop:CARD=PCH,DEV=3
        HDA Intel PCH, HDMI 0
        Direct sample snooping device
    hw:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        Direct hardware device without any conversions
    hw:CARD=PCH,DEV=1
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Digital
        Direct hardware device without any conversions
    hw:CARD=PCH,DEV=3
        HDA Intel PCH, HDMI 0
        Direct hardware device without any conversions
    plughw:CARD=PCH,DEV=0
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Analog
        Hardware device with all software conversions
    plughw:CARD=PCH,DEV=1
        HDA Intel PCH, ALC662 rev1 Digital
        Hardware device with all software conversions
    plughw:CARD=PCH,DEV=3
        HDA Intel PCH, HDMI 0
        Hardware device with all software conversions

    Thank you in advance for any help on this!

  2. #2
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    2

    Unhappy Re: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    Anyone have any advice on this? Unfortunately I still haven't got anywhere. I tried installing the Ubuntu 13.04 nightly build, but it seems to present the exact same problem.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2005
    Beans
    16

    Re: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    I spend three days trying to get the HDMI 5.1 working with no luck. I tried all 12.04,12.10,13.04 beta, MythUbuntu, XBMC. Ordered the Nvidia 210 but I see some thread with "Not working". Installing the XP(over 10 year old operating system) now. Hope to watch some Bluray, DVD and collection of 100s of music vidoes instead of trying to fix and wasting time.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Dallas, TX
    Beans
    6,359
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    Hi 0x4e.

    It looks like your system supports 5.1 only through the analog connections.

    Note that this doesn't mean that a program, like say, XBMC, can reproduce 5.1 audio by down mixing it on the fly to stereo.

    Regards.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2008
    Beans
    7

    Re: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    for getting audio to work through my radeon hdmi, i had to change the following in my /etc/default/grub file from:

    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

    to

    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.audio=1"

    you obviously dont have a radeon, but it might be worth looking into

  6. #6
    Join Date
    Jan 2013
    Beans
    1

    Cool Re: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    Try this, might works:

    sudo nano /etc/pulse/daemon.conf

    change these lines:

    default-sample-channels = 6
    enable-lfe-remixing = yes

    OPTIONAL

    sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

    add this line at the end of the file:

    options snd-hda-intel model=3stack-6ch-dig


    Don't forget to reboot after editing, go to pulseaudio settings to select 5.1 hdmi output, and GOODLUCK
    Last edited by Xolture; April 30th, 2013 at 04:47 PM.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Metro Boston
    Beans
    8,158
    Distro
    Kubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    If you are routing the audio through the TV before it reaches the receiver, that may be the problem. My Sony Bravia doesn't pass through 5.1, and a bit of research suggests this is a common feature. It has to do with HDCP, the encryption system that protects high-definition audio and video sources. Because the path between the TV and the receiver isn't "protected," meaning that it isn't encrypted, the TV strips out the HD audio and just passes Stereo 2.0.

    If you can connect the HDMI out to the receiver first, and then pass the video to the TV, you might have better results.
    If you ask for help, please have the courtesy to check for responses and thank the people who helped you.

    Blog · Linode System Administration Guides · Android Apps for Ubuntu Users

  8. #8
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Metro Boston
    Beans
    8,158
    Distro
    Kubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    Quote Originally Posted by 0x4e View Post
    The computer is connected via HDMI to the TV which in turn is connected to the speaker system.
    If you are routing the audio through the TV before it reaches the receiver, that may be the problem. My Sony Bravia doesn't pass through 5.1, and a bit of research suggests this is a common feature. It has to do with HDCP, the encryption system that protects high-definition audio and video sources. Because the path between the TV and the receiver isn't "protected," meaning that it isn't encrypted, the TV strips out the HD audio and just passes Stereo 2.0.

    If you can connect the HDMI out to the receiver first, and then pass the video to the TV, you might have better results.
    If you ask for help, please have the courtesy to check for responses and thank the people who helped you.

    Blog · Linode System Administration Guides · Android Apps for Ubuntu Users

  9. #9
    Join Date
    Feb 2008
    Beans
    4,157
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Unable to get HDMI Surround 5.1 working

    +1 for SeijiSensei!

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •