Results 1 to 4 of 4

Thread: Black screen on install

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    2

    Black screen on install

    Hi, I installed Ubuntu linux 12.10 on my laptop about a month ago and it worked no problem. Now I plan on using my laptop for other thigns and was attempting to install Ubuntu 10.10 on my desktop. Same Bit (64) Same CD.
    Heres my adventure.

    Boot from Ubuntu 12.10 CD
    Boot from DVD reader
    Stuck at black screen
    Blinking underscore
    Freezes

    Boot from DVD reader again.
    Shift key immediately upon graphic of square and person
    English -> enter
    F6 -> nomodeset -> enter -> esc
    Install Ubuntu (no change in code)
    Result: Black screen with code:
    (Final line of code) 34.233878 ata7: hard resetting link
    blinking underscore, does nothing

    Boot from DVD reader again
    Shift key immediately upon graphic
    english -> enter
    F6 -> nomodeset -> enter -> esc
    Install Ubuntu (this time i changed the code to)
    i915.modeset = 0 xforcevesa (i dont know if i typed it right here but i put it in correctly when i did it)
    Result: screen of code
    (about halfway up says): kernel panic - not syncing:
    UFS unable to mount root fs on unknown -block (0,0)

    Install from CD INSIDE WIN 7
    *help me boot from CD
    Install goes.
    Reboot now
    (upon restart)
    Completing Ubuntu installation in 5, 4,3,2,1,0.
    freezes at 0. nothing.

    Tried above method again with (for more installation boot options press ESC now
    ESC does nothing. freeze

    After the IN WINDOWS preinstall,
    I now have dual boot option for WIN 7 and Ubunutu.. BUT

    Ubuntu
    5,4,3,2,1,0 ... nothing

    Tried again
    this time "safe graphic mode" (or whatever it was called)

    ata8: hard resetting link
    frozen

    Heres another strange thing my DVD/writer/reader gives two boot options when choosing boot device. when i try the second one heres what happens
    Install ubuntu
    black screen (no nothing. No single or two characters like previous attempts, no purple, not even the little keyboard and man.)
    Freeze

    Ok, so next time (at this point im not sure how) but i get to the grub thing.
    i press e, i navigate to and delete the words quiet splash and write in nomodeset

    ata7: Serror
    ata7: failed command: Identify packet device

    Ata bus error
    ata8: hard resetting link


    I tried installing 12.04 instead to upgrade to 12.10, got similar results
    These results happened on more than one occasion, actually for the past 3 days not just once.
    I am not running a "raid" thing with multiple HDD's
    I have a single 500 GB HDD (for now)

    I heard this was a video card problem and i was naive enough to think if i removed my g card something wuld change so i removed it and ran integrated graphics. Same stuff.
    ASRock Z77 Extreme4 LGA 1155 Intel Z77 HDMI SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX Intel Motherboard

    Galaxy 66NPH7DN6ZVZ GeForce GTX 660 GC 2GB 192-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 HDCP Ready SLI Support Video Card

    Intel Core i5-3570K Ivy Bridge 3.4GHz (3.8GHz Turbo) LGA 1155 77W Quad-Core Desktop Processor Intel HD Graphics 4000 BX80637I53570K

    HGST HDS721050CLA362 (0F10381) 500GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive -Bare Drive

    These are what i built my PC with and are all the parts that are involved with various issues installing linux as I have been led to beleive by searching for answers.
    Plz help this noob get this cool/functional OS on his machine.

  2. #2
    dino99's Avatar
    dino99 is offline Ubuntu addict and loving it
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Nux Jam
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Non-Coder, Code Illiterate, Linux/Ubuntu Noob wants help

    as you seems having a recent hardware, i suppose you also have an uefi instead of bios

    https://help.ubuntu.com/community/UEFI

  3. #3
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Black screen on install

    If you have the nVidia card plugged in, you also need to in UEFI/BIOS turn off the Intel video driver. Or without nVidia use the Intel driver.

    # You may need headers first - meta package for 12.10 version:
    sudo apt-get install linux-headers-generic


    Re: How To Install Nvidia Drivers [v8.1.2.12 by Bogan]. post 1126
    http://ubuntuforums.org/showthread.p...43535&page=113
    https://help.ubuntu.com/community/Bi...erHowto/Nvidia
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2081649


    Graphics Resolution- Upgrade /Blank Screen after reboot mega thread - MAFoElffen
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1743535

    If nVidia:

    Older Intel video card: i915.modeset=1 or i915.modeset=0
    newer: i915.i915_enable_rc6=1

    OR:

    Force Intel Video mode as boot parameter in grub menu, but use your monitor size not example's 1280x1024.
    video=1280x1024-24@60
    and if that doesn't work you can try
    video=VGA-1:1280x1024-24@60

    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  4. #4
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    2

    Re: Black screen on install

    Thank the both of you for the input, i AM watching the thread i just went to bed after posting. Will definitely give this a try in a little bit!! THANKS!! Also would love input from other if they think otherwise.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •