Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

  1. #1
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Algonquin, IL USA
    Beans
    672
    Distro
    Ubuntu Development Release

    13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    Didn't even have to Disable Secure Boot. Looks like Canonical has a Microsoft Secure Boot Driver in 13.04.
    2013 Dell Inspiron 15 3521 Laptop, 2010 Dell Inspiron 1012 Mini Net Book, 2010 Dell Inspiron Zino HD 400, Sprint Samsung Galaxy S4, and Apple IPad Mini WIFI Only.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2010
    Beans
    79

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    While we're talking UEFI and secure boot, I just installed 12.04.2 on a new system, and using UEFI, it boots slower than win 8. Why is that?

  3. #3

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    Boot time has regressed for me, but legacy vs efi shouldn't matter. I think ubuntu's upstart has gotten a bit slower though.

    To the OP, not to be abrasive, but much of what you read about UEFI/SecureBoot online (HN, LWN, Reddit) is often 50% half-truthes and 50% completely invented nonsense from confused individuals.

    Case in point: Ubuntu has supported MS-signature SecureBoot for almost a year. 12.04.2 brings support for SecureBoot and 12.10 had it at launch IIRC.

    SecureBoot isn't nearly as big a deal as most people make it out to be. That having been said, I'll be stubborn and remove the MS key and enroll my own in all likelihood. Although my next device will probably be a dual boot, so I may leave the MS key and just enroll my own for when I dual boot.

    edit: For the record, I'm doing a native EFI install on my MacbookAir 2012. Everything works out of the box, Refind is my boot manager, Grub is my bootloader, everything gets along nicely, except 3.8.0-10 but I'm sure that's just a matter of time, supposedly -11 is dropping soon.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    London, England
    Beans
    7,503
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    Looks like Canonical has a Microsoft Secure Boot Driver in 13.04.
    That has been in Raring since the beginning because 12.10 has had a Microsoft approved signed kernel compatible with Microsoft's secure boot specification. And now 12.04.2 has the Quantal kernel. Raring started out with the Quantal kernel. So, I am not surprised that Raring installs without needing to disable secure boot.

    http://web.dodds.net/~vorlon/wiki/bl..._Ubuntu_12.10/

    Regards.
    It is a machine. It is more stupid than we are. It will not stop us from doing stupid things.
    Ubuntu user #33,200. Linux user #530,530


  5. #5
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Algonquin, IL USA
    Beans
    672
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    I was just trying to let everyone know that I had no trouble installing 13.04 on my new Dell 15 3521 UEFI Computer. Where as NOT even Dell's Pre-Installed Windows 8 Recovery Partition Worked Correctly (it did NOT work at all). Sorry if I touched a Nerve.

  6. #6
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    USA
    Beans
    403

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    Ohh, you've got new hardware.. yay! How was everything? Did you do anything different during installation?

  7. #7
    Join Date
    Oct 2008
    Beans
    251
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    I installed 12.10 fine on my Lenovo with UEFI and Secure Boot just fine, but it GRUB2 doesn't boot Windows 8 w/ UEFI properly until I run some tool (I don't remember what it's called), has anyone installed Ubuntu 13.04 alongside Windows 8 w/ UEFI and Secure Boot on for both and had GRUB2 successfully chainload Windows 8??

    Thanks!

  8. #8
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Algonquin, IL USA
    Beans
    672
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    Quote Originally Posted by guitara View Post
    Ohh, you've got new hardware.. yay! How was everything? Did you do anything different during installation?
    I did not have to do anything different during the installation, in fact I did not have to disable anything at all in order to get the installation to work. By the way, Dell did send me the Windows 8 Recovery Disk when I called them and told them that the Windows 8 Recovery Partition was NOT working at all so I do have the ability to return to Windows 8 for stuff like Updating my IPhone 5 and my IPad Mini through ITunes if I need to do so. Just FYI.
    2013 Dell Inspiron 15 3521 Laptop, 2010 Dell Inspiron 1012 Mini Net Book, 2010 Dell Inspiron Zino HD 400, Sprint Samsung Galaxy S4, and Apple IPad Mini WIFI Only.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Algonquin, IL USA
    Beans
    672
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    The picture in this post was Uploaded the Wrong Way. The Picture in the next post shows that I was Successfully able to Update the Ubuntu Kernel to 3.9.0 RC1 on my new Dell Inspiron 15 3521 PC.
    Last edited by kevpan815; March 8th, 2013 at 05:37 AM.
    2013 Dell Inspiron 15 3521 Laptop, 2010 Dell Inspiron 1012 Mini Net Book, 2010 Dell Inspiron Zino HD 400, Sprint Samsung Galaxy S4, and Apple IPad Mini WIFI Only.

  10. #10
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Algonquin, IL USA
    Beans
    672
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: 13.04 installed just fine on my new (UEFI) PC!

    2013 Dell Inspiron 15 3521 Laptop, 2010 Dell Inspiron 1012 Mini Net Book, 2010 Dell Inspiron Zino HD 400, Sprint Samsung Galaxy S4, and Apple IPad Mini WIFI Only.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •