Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 29

Thread: Broadcom BCM4311: Network works but fails

  1. #1
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Estonia
    Beans
    29
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Broadcom BCM4311: Network works but fails

    Hy, my problem in general is about network almost working.

    I'm using 12.10 ubuntu (installed on a new HDD after using 12.04 wich didn't work too well) on Dell Latitude D620.

    All problems start with Software Updater wich shows me 40 new updates waiting to be installed. After pressing install now I get a error "system error". Pressing report error it gives me another one something like "ubuntu experienced a software error", after pressing report error it gives me yet another one telling that program crashed unexpectedly. After clicking leave closed it askes me about a minute later my password to report a problem. In this time software updater just hangs there - not responding, not crashing - just chillin'.

    Also software center doesn't allow me to install anything - clicking install it just doesn't do anything whatsoever.

    Only thing that let's me do anything in matter of sofware is synaptic package manager.

    Also my transmission (BitTorrent client) downloads everything for about a minute or so and then gradually closes all connections (wihtout any warning or anything). Both for uploading and dowloading. New connection is possible but those as well get disconnected in about a minute or so. Restarting transmission gives me another minute of up/downloading.

    Problem keep coming - sometimes my wireless connection decides to just go away - it does not disconnect connection, it just goes away. The icon shows no connection but clicking on the icon tell me i'm connected. After closing connection thru pressing a button on my laptop and then switching it on again the wireless network comes back.

    Thing that is problably not the problem with network but someone might find it useful for me to mention is that I can't backup my system - namely because backup keeps asking me the encryption password (not saying it's wrong but asks me for the password - starts the process of prepearing for backup - asks me for the password again and starts the process again and so on and so on). Password is correct - I know that much.

    Overall I have to do a restart on my computer at least once a day to use Wifi in general (sometimes the switch on the laptop doesn't do anything at all).

    On Windows XP (sorry for mentioning it on ubuntu forums) all worked well.

    Really don't like to go back on windows a Linux is a great platform to learn Computer Science on and has a lot of extremely useful tools and apps for free. That being said - I really can't use my computer like this also.

    Thanks for any help you could give me!

    PS! Updateing and upgrading doesn't work thru terminal either.
    PPS! Problems I had with 12.04 still remain with 12.10 in network-wise. My unsolved post about 12.04 IM connection problems (still have the same problem in 12.10 http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2098635 )
    Last edited by LoopTown; March 15th, 2013 at 12:17 AM. Reason: Post Script

  2. #2
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    South Carolina, USA
    Beans
    21,138
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Network works but fails!?!

    Let's see what kind of wireless card you have. Please open a terminal and do:
    Code:
    lspci -nn | grep 0280
    The pipe symbol | is on the right side of my US keyboard on the same key with \. If it is a Broadcom, also post:
    Code:
    lsmod | grep -e b43 -e brcmsmac -e wl
    Thanks.
    "Oh, Ubuntu, you are my favorite Linux-based operating system" --Dr. Sheldon Cooper, Ph.D.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Estonia
    Beans
    29
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: Network works but fails!?!

    Here they are!

    lspci
    0c:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4311 802.11b/g WLAN [14e4:4311] (rev 01)
    lsmod
    b43 347311 0
    mac80211 461203 1 b43
    cfg80211 175574 2 b43,mac80211
    bcma 34484 1 b43
    ssb 50088 2 b43,ssb_hcd

  4. #4
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    South Carolina, USA
    Beans
    21,138
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Network works but fails!?!

    A Broadcom; pretty good guess, eh? All looks just fine so far. Let's see a couple of other things:
    Code:
    dmesg | grep -e wlan -e b43
    nm-tool
    "Oh, Ubuntu, you are my favorite Linux-based operating system" --Dr. Sheldon Cooper, Ph.D.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Estonia
    Beans
    29
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: Network works but fails!?!

    Let me guess - broadcom is not the best network hardware around?

    dmesg
    [ 32.145595] b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found (core revision 10)
    [ 32.573814] Registered led device: b43-phy0::tx
    [ 32.573843] Registered led device: b43-phy0::rx
    [ 32.573877] Registered led device: b43-phy0::radio
    [ 38.848098] b43-phy0: Loading firmware version 666.2 (2011-02-23 01:15:07)
    [ 38.961139] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
    [ 38.961555] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
    [ 41.396888] wlan0: authenticate with 08:76:ff:85:80:09
    [ 41.420264] wlan0: send auth to 08:76:ff:85:80:09 (try 1/3)
    [ 41.422681] wlan0: authenticated
    [ 41.428169] wlan0: associate with 08:76:ff:85:80:09 (try 1/3)
    [ 41.430577] wlan0: RX AssocResp from 08:76:ff:85:80:09 (capab=0x411 status=0 aid=1)
    [ 41.431048] wlan0: associated
    [ 41.431273] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
    NM Tool
    State: connected (global)

    - Device: eth0 -----------------------------------------------------------------
    Type: Wired
    Driver: tg3
    State: unavailable
    Default: no
    HW Address: 00:18:8B:A9:3E:63

    Capabilities:
    Carrier Detect: yes

    Wired Properties
    Carrier: off


    - Device: wlan0 [Thomson-08-76-FF-85-80-09] -----------------------------------
    Type: 802.11 WiFi
    Driver: b43
    State: connected
    Default: yes
    HW Address: 00:19:7D:18:44:F1

    Capabilities:
    Speed: 54 Mb/s

    Wireless Properties
    WEP Encryption: yes
    WPA Encryption: yes
    WPA2 Encryption: yes

    Wireless Access Points (* = current AP)
    Thomson-08-76-FF-CB-3B-F4: Infra, 08:76:FF:CB:3B:F4, Freq 2462 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 59 WPA WPA2
    Maestro: Infra, 00:1C:F0F:3C:3D, Freq 2437 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 57 WPA
    Thomson-58-98-35-F4-B1-DC: Infra, 58:98:35:F4:B1C, Freq 2462 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 54 WPA WPA2
    Air: Infra, 00:24:36:AC:2F:2B, Freq 2462 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 40 WPA2
    Rasti: Infra, 64:70:02:CA:3E:3C, Freq 2452 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 32 WPA2
    lisette: Infra, 00:16:01:C7:16:A7, Freq 2442 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 45 WEP
    *Thomson-08-76-FF-85-80-09: Infra, 08:76:FF:85:80:09, Freq 2462 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 78 WPA WPA2
    Vkos: Infra, BC:AE:C5:C3:C4:6D, Freq 2412 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 39 WPA WPA2

    IPv4 Settings:
    Address: 192.168.1.68
    Prefix: 24 (255.255.255.0)
    Gateway: 192.168.1.254

    DNS: 192.168.1.254


    Last edited by LoopTown; March 4th, 2013 at 11:21 PM.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    South Carolina, USA
    Beans
    21,138
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Broadcom BCM4311: Network works but fails

    *Thomson-08-76-FF-85-80-09: Infra, 08:76:FF:85:80:09, Freq 2462 MHz, Rate 54 Mb/s, Strength 78 WPA WPA2
    Would you please try setting your router to WPA2 only and not mixed mode WPA and WPA2? Also, is your router set for B, G and N speeds? Will you please try B and G only? Finally, please Edit Connections in Network Manager and set IPv6 to Ignore. Please see attached.

    Everything else looks very fine.
    Attached Images Attached Images
    "Oh, Ubuntu, you are my favorite Linux-based operating system" --Dr. Sheldon Cooper, Ph.D.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Estonia
    Beans
    29
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: Broadcom BCM4311: Network works but fails

    It's going to take a little time as now I can't connect to the wireless network with any computer in my house ( I've changed all the settings in computers too - encryption and key type and such).

  8. #8
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Estonia
    Beans
    29
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: Broadcom BCM4311: Network works but fails

    It's done, and got my wireless back. Still doesn't update the system.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    South Carolina, USA
    Beans
    21,138
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Broadcom BCM4311: Network works but fails

    Are there any errors or warnings if you do:
    Code:
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
    "Oh, Ubuntu, you are my favorite Linux-based operating system" --Dr. Sheldon Cooper, Ph.D.

  10. #10
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Estonia
    Beans
    29
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: Broadcom BCM4311: Network works but fails

    Now it seems like the transmission kills connections a lot faster - within 10 seconds into downloading.

Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •