Results 1 to 8 of 8

Thread: Processor not reporting correct speed

  1. #1
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Wisconsin
    Beans
    201
    Distro
    Lubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Processor not reporting correct speed

    Ok here goes, my system specs:

    HP dc5750
    8 gb ram
    2.5 ghz processor Athlon 64 X2 Dual-Core 4800+
    ATI radeon hd 6450 (1 gig vram)

    here is a link to the specs http://h18000.www1.hp.com/products/q.../12546_na.html

    The problem I noticed was that it booted slow, so I looked it up and came across the command cat /proc/cpuinfo | head -10
    when I ran it I got this

    processor : 0
    vendor_id : AuthenticAMD
    cpu family : 15
    model : 107
    model name : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4800+
    stepping : 1
    cpu MHz : 1000.000
    cache size : 512 KB
    physical id : 0
    siblings : 2

    Also when I run system profiler and benchmark under processor it shows this :

    AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual-Core Processor 4800+ 2400.00MHz
    AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual-Core Processor 4800+ 2400.00MHz

    but it used to say in 12.04:

    AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual-Core Processor 4800+ 1000.00MHz
    AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual-Core Processor 4800+ 1000.00MHz

    I am not sure when this changed, I ignored it because I felt that my games were working so I left it lol. Could this be from a program Lubuntu installs maybe?

    When I run cat /proc/cpuinfo I get this:

    processor : 0
    vendor_id : AuthenticAMD
    cpu family : 15
    model : 107
    model name : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4800+
    stepping : 1
    cpu MHz : 2500.000
    cache size : 512 KB
    physical id : 0
    siblings : 2
    core id : 0
    cpu cores : 2
    apicid : 0
    initial apicid : 0
    fpu : yes
    fpu_exception : yes
    cpuid level : 1
    wp : yes
    flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow rep_good nopl pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy 3dnowprefetch lbrv
    bogomips : 4987.85
    TLB size : 1024 4K pages
    clflush size : 64
    cache_alignment : 64
    address sizes : 40 bits physical, 48 bits virtual
    power management: ts fid vid ttp tm stc 100mhzsteps

    processor : 1
    vendor_id : AuthenticAMD
    cpu family : 15
    model : 107
    model name : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4800+
    stepping : 1
    cpu MHz : 2500.000
    cache size : 512 KB
    physical id : 0
    siblings : 2
    core id : 1
    cpu cores : 2
    apicid : 1
    initial apicid : 1
    fpu : yes
    fpu_exception : yes
    cpuid level : 1
    wp : yes
    flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow rep_good nopl pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy 3dnowprefetch lbrv
    bogomips : 4987.85
    TLB size : 1024 4K pages
    clflush size : 64
    cache_alignment : 64
    address sizes : 40 bits physical, 48 bits virtual
    power management: ts fid vid ttp tm stc 100mhzsteps

    That make it more confusing because one says 1000.00MHz, another says 2400.00MHz and the last says 2500.00MHz. The issue is this computer is booting very slow, slower than an hp dc7100 with a intel 3.8ghz HT single core, 1.5 gigs ram (slow speed ram), ati 4850, but it seems a lil longer on applications to.
    Last edited by vanquishedangel; February 3rd, 2013 at 06:29 AM. Reason: more info

  2. #2
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    ::1
    Beans
    2,481

    Re: Processor not reporting correct speed

    Isn't that just the *actual* CPU frequency? Remember: the OS will adjust the freq to what's needed

  3. #3
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Wisconsin
    Beans
    201
    Distro
    Lubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Processor not reporting correct speed

    Quote Originally Posted by sanderj View Post
    Isn't that just the *actual* CPU frequency? Remember: the OS will adjust the freq to what's needed
    True but then all commands should report the same frequency, and then it should either be the max frequency (been my experience in linux) or the same one at least I would think. I am semi-not really familiar with cpufreq and programs like it may be the cause, just usually not this different in results, also my boot and application time I would think should still be faster.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2013
    Beans
    1

    Re: Processor not reporting correct speed

    You can check if cpu frequency scaling is enabled with the command "/sbin/service cpuspeed status". I think by default the ondemand governor is used. With cpuspeed you can also control your cpuspeed manually. A alternative tool is cpufrequtils, which is in the repos but not installed by default. In case if the cpu is too hot it will also disable higher frequencies. Install lm_sensors, run sensors-detect and then use sensors to see if the temperatures are not too high.




    bigwigjackets.com // Resident evil jacket // shia labeouf jacket
    Last edited by Doyle33; March 26th, 2013 at 08:06 AM.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Wisconsin
    Beans
    201
    Distro
    Lubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Processor not reporting correct speed

    bash: /sbin/service: No such file or directory

    That is what appears in the terminal with the command

    thank you for you responces guys, I would like to get this worked out as soon as I can

  6. #6
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    Hidden!

    Re: Processor not reporting correct speed

    I had same problem.
    An update to a more recent Bios fixed it.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2007
    Beans
    11,507

    Re: Processor not reporting correct speed

    Quote Originally Posted by vanquishedangel View Post
    True but then all commands should report the same frequency.
    False. It depends on what speed your CPU is running at when you run the command. There's nothing problematic/worrisome/wrong with the output you've shown.

  8. #8
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Wisconsin
    Beans
    201
    Distro
    Lubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Processor not reporting correct speed

    ty very much for that info

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •