Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: gnome GUI does not start

  1. #1
    Join Date
    Jan 2013
    Beans
    6

    gnome GUI does not start

    Hi all,

    I have installed ubuntu server on my machine, I then installed gnome gui ontop of this. however when i try to start the GUI all I get is the background image. no menus/option (like it normally looks) can any one help on what i might be doing wrong.

    sorry if this doesnt make sense, i tried to explain it as much as i could. Please let me know if you need more info

  2. #2
    ibjsb4 is offline Ubuntu addict and loving it
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    5,003

    Re: gnome GUI does not start

    What command did you use to install?

  3. #3
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Finland/UK
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

    Re: gnome GUI does not start

    +1 to above, and also how are you starting the GUI? Are you using some display manager? If yes, which one?

  4. #4
    Join Date
    Jan 2013
    Beans
    6

    Re: gnome GUI does not start

    Quote Originally Posted by ibjsb4 View Post
    What command did you use to install?
    I used aptitude to install it

    Code:
    aptitude installe gnome
    i then install xrdp so that i can remote onto the machine. otherwise i used to run the command

    Code:
    starx
    I now get a message saying

    Nautilus could not create the required folder "/home/geek/.config/nautilus

    when i checked the permissions for the file its owned by root, is this correct ??

  5. #5
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Finland/UK
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

    Re: gnome GUI does not start

    No, the permissions are definitely wrong. Everything in your own home directory should be owned by you.

    Run this to recursively change ownership of your home directory & everything within, and then try starting the desktop again:

    Code:
    sudo chown -R geek:geek /home/geek

  6. #6
    ibjsb4 is offline Ubuntu addict and loving it
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    5,003

    Re: gnome GUI does not start

    Code:
    aptitude installe gnome
    That is not a valid command and will not install anything.

    What are you trying to install? And is this 12.04 or 12.10?

    Edit: McDuck has you covered, good luck

  7. #7
    Join Date
    Jan 2013
    Beans
    6

    Re: gnome GUI does not start

    Quote Originally Posted by ibjsb4 View Post
    Code:
    aptitude installe gnome
    That is not a valid command and will not install anything.

    What are you trying to install? And is this 12.04 or 12.10?

    Edit: McDuck has you covered, good luck
    sorry my bad ... spelling mistake this is what I ran

    Code:
    sudo aptitude install gnome
    mcduck, I tried that. All im getting is the desktop background. any ideas ?

  8. #8
    ibjsb4 is offline Ubuntu addict and loving it
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    5,003

    Re: gnome GUI does not start

    Quote Originally Posted by beard3dgeek View Post
    sorry my bad ... spelling mistake this is what I ran

    Code:
    sudo aptitude install gnome
    Still an invalid command.

    Gnome is not correct.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Finland/UK
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

    Re: gnome GUI does not start

    Have you configured your .xinitrc file to actually load Gnome? I believe you need to do that since you aren't using any display manager to define which session to load.

  10. #10
    Join Date
    Jan 2013
    Beans
    6

    Re: gnome GUI does not start

    Quote Originally Posted by ibjsb4 View Post
    Still an invalid command.

    Gnome is not correct.
    sorry i just checked my history ... i did gnome-shell

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •