Results 1 to 5 of 5

Thread: Problems with Atheros, AzureWave AW-NE785, 168c:002b

  1. #1
    Join Date
    Apr 2010
    Beans
    4

    Problems with Atheros, AzureWave AW-NE785, 168c:002b

    Hi.
    I'm sorry for my English.

    I have problems with an Atheros wireless card ( AzureWave AW-NE785, 168c:002b) in 12.04 LTS. I have looked the forums and some people have very similar problems (really slow connection and/or stop without disconnection from AP). I have work with some suggestions I have seen in the forum (nohwcrypt as kernel parameter, power off in iwconfig) without success.
    But then, I realize that I only have this problems with one router (only works in b/g mode) but I have not in two diferent b/g/n routers. The " bad one" (Zyxel P660) It is a very usual router in Spain some time ago because it was sold by defect by the "best" internet provider.
    So the problems persist, but I think it could be a useful information for somebody.
    I tried to modify the modulation in iwconfig, trying to force my card to work in b/g mode but iwconfig says this option in not possible to do (I think the module ath9k does not allow it).
    For more references, I have a usb wireless card that works with the same drivers for usb devices (ath9k_htc). I have the same problem that in the previous case (pci card), no problem with n routers but a lot with Zyxel. I have not tested with another b/g router, I'm sorry

    If somebody can help thanks, and if somebody can use my information it will be beatifull.

    Thanks a lot.
    Txepkine.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Berlin, Germany
    Beans
    4,926
    Distro
    Xubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Problems with Atheros, AzureWave AW-NE785, 168c:002b

    Hi,

    the drivers ath9k and ath9k_htc are different. Please show:
    Code:
    grep ath9k /etc/modprobe.d/*
    iwconfig
    dmesg | grep ath9k
    Firmware of the Zyxel router is up-to-date? Tried pure WPA2-AES (CCMP) encryption?

  3. #3
    Join Date
    Apr 2010
    Beans
    4

    Re: Problems with Atheros, AzureWave AW-NE785, 168c:002b

    Hi.

    Thanks for your help.

    I have updated my firmware but it was impossible for some unknown reason. As you say it was possibly important, I tried it again. I found in a forum that my router (Zyxel p-6600-HW-D1) had been modified by the internet service provider that sold it . As a consequence, it uses a modified firmware. I uploaded it and all seems to be ok, I have to wait some time to confirm it, but it looks ok.....

    Anyway, I show you the output you ask:

    jordi@jordi-1015CX:~$ dmesg | grep ath9k
    [ 14.726258] ath9k 0000:02:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
    [ 14.726283] ath9k 0000:02:00.0: setting latency timer to 64
    [ 14.884632] ieee80211 phy0: Selected rate control algorithm 'ath9k_rate_control'
    [ 14.889063] Registered led device: ath9k-phy0

    jordi@jordi-1015CX:~$ grep ath9k /etc/modprobe.d/*
    /etc/modprobe.d/ath9k.confptions ath9k nohwcrypt=1

    jordi@jordi-1015CX:~$ iwconfig
    lo no wireless extensions.

    wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"linksys"
    Mode:Managed Frequency:2.442 GHz Access Point: 00:13:49:95:4C:9D
    Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=15 dBm
    Retry long limit:7 RTS thrff Fragment thrff
    Power Managementff
    Link Quality=64/70 Signal level=-46 dBm
    Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
    Tx excessive retries:0 Invalid misc:82 Missed beacon:0

    eth0 no wireless extensions.


    Thanks a lot.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Berlin, Germany
    Beans
    4,926
    Distro
    Xubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Problems with Atheros, AzureWave AW-NE785, 168c:002b

    Please use the code tag ('#'-button, when the text is marked). Otherwise we will see smileys.

    Only for this one:

    Code:
    grep ath9k /etc/modprobe.d/*
    plus:

    Code:
    sudo iwlist scan

  5. #5
    Join Date
    Apr 2010
    Beans
    4

    Re: Problems with Atheros, AzureWave AW-NE785, 168c:002b

    Hi.

    I think it's ok. No problems since 2-3 hours ago!
    I'm sorry for the smiles...., here they are:

    Code:
    grep ath9k /etc/modprobe.d/*
    /etc/modprobe.d/ath9k.conf:options ath9k nohwcrypt=1
    
    sudo iwlist scan
    
    .....
    wlan0     Scan completed :
              Cell 01 - Address: 00:13:49:95:4C:9D
                        Channel:7
                        Frequency:2.442 GHz (Channel 7)
                        Quality=57/70  Signal level=-53 dBm  
                        Encryption key:on
                        ESSID:"linksys"
                        Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 22 Mb/s
                        Bit Rates:6 Mb/s; 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s
                                  36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
                        Mode:Master
                        Extra:tsf=000000005d05a772
                        Extra: Last beacon: 12217664ms ago
                        IE: Unknown: 00076C696E6B737973
                        IE: Unknown: 010582848B962C
                        IE: Unknown: 030107
                        IE: Unknown: 2A0100
                        IE: Unknown: 32080C1218243048606C
    .......
    Thanks.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •