Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

  1. #1
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    10

    Asus ZenBook UX32vd UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    Hi all,

    Not sure if I should open a new topic or if I can use this, one.. so I used this one.

    I installed Ubuntu 12.10 on my Asus Zenbook ux32vd, which has two discs, one sdd of 24 Gb and another mechanical disc of 500 Gb.
    I wanted to keep the previously installed Windows 8, so I installed Ubuntu on about 10-15 Gb on the ssd, with /usr on the other disc.

    Of course I didn't know what I was doing, so I booted my usb key in normal mode, and not EFI. So something was already messed up when I tried to install my system on the first try. Anyway, after the installation, both Ubuntu and Windows 8 didn't boot, so I read a bit of documentation and I decided to réinstall Ubuntu at the same place with EFI. I used the first partition of 300 megs on the first disc (sda, the 500 gb hard drive) as an EFI enabled device.

    /dev/sda1 on /boot/efi type vfat (rw)

    I remember that I didn't tick the "format" option, thinking this would keep the already installed windows files.

    So.

    After the installation, my Ubuntu worked fine now. Woow, this HD screen is really beautiful with Ubuntu on it !

    Tried to reboot on windows, It failed. Something about windows.efi files missing.

    So I tried to run Boot-repair, but nothing. Here is the result: http://paste.ubuntu.com/1394829/

    Hope you can help !

    Thanks
    Last edited by d43m; November 28th, 2012 at 08:00 PM. Reason: title

  2. #2
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    Moved to your own thread.

    Is your system in French or did you run the French version of Boot-Repair. I cannot quite tell what it did. My High School French was 50 years ago.

    Grub2's os-prober has a bug. It creates the BIOS Windows boot stanza saying to boot from sda4 which does not work with UEFI.
    Boot-Repair will add the correct efi boot stanza so you can boot Windows. If you did not have it add that, run that now.

    Is/was this Intel SRT configuration. Did you turn that off before installing. I think this is first with Windows 8, some others with Windows 7 SRT configurations.

    Intel Smart Response Technology
    http://www.intel.com/p/en_US/support...ts/chpsts/imsm
    Intel SRT - Dell XPS
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2038121
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2036204
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2020155
    Some info on re-instating
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2038121
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2070491
    Disable the RAID, for me it was using the Intel rapid management thingy and telling it to disable the acceleration or the use of the SSD. If you have a different system, just disable the RAID system then install Ubuntu. Once installed you can then re-enable it.
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  3. #3
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    10

    Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    Thank you for your answer. I'm from Switzerland (french part), so I installed my Ubuntu in French, sorry

    I used (and reused) boot-repair in recommended mode, nothing better so far.

    At the end of the boot-repair programm, it says something like "Don't forget to update your BIOS to boot on sda1/EFI/ubuntu/grubx64.efi". Well, grub loads well, just windows doesn't load.

    My installer recognized my issd very well, I didn't have to do anything special to create a new partition on it. I didn't see any options in the bios (UEFI should I say?) to disable the Smart Response technology...

    Is there a way to boot windows without using Grub at all ? Just to see if it's grub or my windows files directly..

  4. #4
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    UEFI is like having multiple hard drives in BIOS and setting to boot from Windows on sda and Ubuntu on sdb. Which ever you set as default in BIOS becomes the boot.
    With UEFI you should have a UEFI menu (somewhere?) that gives you a choice of ubuntu or windows. And it will boot into that each time you reboot.

    Boot repair should add a Windows entry to 25_custom before the os-prober entries.

    If you look at grub config or 25_custom you can see the entry. It should look like this but will have your efi UUID (edited to yours):

    From Boot-Repair
    Code:
    menuentry "Windows UEFI recovery" {
    search --fs-uuid --no-floppy --set=root  8E12-C4DE
    chainloader (${root})/EFI/Microsoft/boot/bootmgfw.efi
    }
    I know Boot-Repair was updated to fix efi installs on two drives, but I think that was with efi partitions on both drives. Perhaps since you only have the efi partition on the Windows drive it is not updating.

    You can add an entry to 40_custom and see if it works. Copy menuentry above into your 40_custom

    #Add menu entry to 40_custom
    gksudo gedit /etc/grub.d/40_custom

    #update grub menu
    sudo update-grub

    If that works you can also turn off os-prober so you do not get the incorrect entries. You can turn it back on later if you reconfigure by changing true to false.

    #Turn off prober
    gksudo gedit /etc/default/grub
    #Add this line
    GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true

    Another suggested efi entry

    menuentry "Windows 7 UEFI" {
    search --file --no-floppy --set=root /efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
    chainloader (${root})/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
    }
    Last edited by oldfred; November 28th, 2012 at 08:26 PM.
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  5. #5
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    10

    Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    Thanks.

    I tried to add both entries in 40_custom, and when I selected one of them as I reboot, the whole screen just seems to refresh.

    sorry :/

    EDIT: Is that because I use the same partition for /boot/uefi than for the windows boot ?

    Mmh... the recovery should work in that case..


    EDIT2: For information, When I go to the bios set up to "Boot override", I can choose to boot directly to :

    Windows Boot Manager (PO: Hitachi HTS...)
    Windows (PO: Hitachi HTS....)
    ubuntu (PO: Hitachi HTS..
    ubuntu (PO: Hitachi HTS..


    Yes, Ubuntu is listed twice. When I launch the windows boot manager, it opens Grub. When I choose Windows (the second), the screen gets black for a fraction of a second but it stays on the same page, and when I choose both of the Ubuntu entries, it opens grub as well.

    Also: I tried to change your uuid in recovery to the uuid that I found on via gparted, it didn't help.

    Here is a new paste: http://paste.ubuntu.com/1395307/
    Last edited by d43m; November 28th, 2012 at 09:01 PM.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    Neither of these entries in the grub menu should work as they are from os-prober and are the old style BIOS boot stanza.

    Windows Recovery Environment (loader) (sur /dev/sda2)
    Windows 8 (loader) (sur /dev/sda4)
    But both of the UEFI entries you added to 40_custom should work.
    Does Windows boot directly from UEFI?

    Also your sdb1 was not shown as an efi partition in your first BootInfo, and it is large for an efi partition. Now it is flagged as an efi partition and has the label INTELRST which has to do with the Intel SRT system? That may conflict? I really do not know how the Intel system works. Links above had comments by some who have the Intel SRT system.
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  7. #7
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    10

    Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    You're maybe right. I installed the root partition on sdb, which, from a windows point of view, was only a partition containing nothing. They were 2 partition, one that I kept, (4 Go) and another one, that I replaced with my Ubuntu installation. I guess the second partition is missing. So it can't boot.

    The two menu entries above seem to work, but I have a Blue Screen of Death saying that Windows needs to be recovered using an external device or something. I don't have that :/

  8. #8
    Join Date
    Dec 2011
    Beans
    10

    Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    For those who are interested, I found this on SRT: http://www.overclockers.com/forums/s...d.php?t=684542

    If the problem comes from RI clearly need a Windows Access to be able to repair or disable it.

    In my case, I think I will have to delete my linux partition, and if the boot on windows works, then I'll be able to 1) deactivate RST or 2) install Linux somewhere on the 500 Gb harddrive.

    If the boot on windows doesn't work, I'll have to find a repair disc...

  9. #9
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    Some info on reinabling SRT but you have to have a working Windows.

    Some info on re-instating
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2038121
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2070491


    Not sure how to do this unless you have access to another Windows 8 computer.

    Windows 8 UEFI repair USB must be FAT32
    http://social.msdn.microsoft.com/For...-166dddf32205/

    I was able to use Ubuntu to create a Windows 7 repairCD and then use that CD to create a bootable flash drive using the Windows commands from the repairCD to configure & copy itself to the flash drive.
    Last edited by oldfred; November 28th, 2012 at 11:27 PM.
    For info on UEFI boot install & repair:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  10. #10
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    France
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Arrow Re: Asus ZenBoot UEFI windows bootloader broken after Ubuntu install

    Hello

    @fred: there is no localized version of Boot-Repair. There are some parts of the log in French because the system locale was French:
    - some that i can't force to English (all GUI strings, eg the final "The boot has been successfully repaired" message),
    - and some other parts that i just forgot to convert to English (fdisk and df), but i will fix this.

    @d43m:
    - your log shows that you have no Windows efi files:
    Code:
    /EFI/Boot/bootx64.efi /EFI/Boot/bootx64.efi.grb 
                           /EFI/ubuntu/grubx64.efi 
                           /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi 
                           /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi.grb 
                           /EFI/Microsoft/Boot/bootx64.efi 
                           /EFI/Microsoft/Boot/bootx64.efi.grb
    (because *.efi.grb files indicate that the corresponding *.efi file is a copy of grubx64.efi made by Boot-Repair.)

    - currently you are booting Ubuntu in UEFI mode so either your computer came with no Windows efi file but booted Windows in Legacy mode (some firmware default to Legacy mode when no efi file is detected), or you erased these files by mistake.

    - if i were you, i would:

    1) use a Windows disk this way: https://help.ubuntu.com/community/Re...ta/7Bootloader , until you get direct access to Windows. Then use Boot-Repair to recover the GRUB menu.
    2) if still not good, please indicate the new URL that will appear.
    Last edited by YannBuntu; November 29th, 2012 at 12:57 PM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •