Results 1 to 5 of 5

Thread: high cpu usage on MPEG-4

  1. #1
    Join Date
    May 2012
    Beans
    33

    high cpu usage on MPEG-4

    hi,

    on my 12.04.1 ubuntu playing a .avi file in totem which contains XVID MPEG-4 uses between 50% and 70% for the process.
    both cores show 50-70% cpu usage, somehow.
    using mplayer cpu usage drops to 30% for the process below:

    Code:
    /usr/bin/X :0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch -background none
    since this is a amd x2 cpu isnt that too much? or does mpeg-4 need this kind of processing power?
    i just installed the ati/amd driver for the gfx card via the ubuntu drivers dialog.

    snippet from Xorg.0.log, looks like its running:
    Code:
    [    26.377] (II) fglrx(0): [uki] DRM interface version 1.0
    [    26.377] (II) fglrx(0): [uki] created "fglrx" driver at busid "PCI:1:0:0"
    [    26.378] (II) fglrx(0): [uki] added 8192 byte SAREA at 0x2000
    [    26.378] (II) fglrx(0): [uki] mapped SAREA 0x2000 to 0xb6066000
    [    26.378] (II) fglrx(0): [uki] framebuffer handle = 0x3000
    [    26.378] (II) fglrx(0): [uki] added 1 reserved context for kernel
    [    26.378] (II) fglrx(0): swlDriScreenInit done
    [    26.378] (II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
    [    26.378] (II) fglrx(0):     Name: fglrx
    [    26.378] (II) fglrx(0):     Version: 8.96.4
    [    26.378] (II) fglrx(0):     Date: Mar 12 2012
    [    26.378] (II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module
    [    26.378] (II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
    [    26.378] (II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
    [    26.378] (II) fglrx(0):     Build-Kernel UTS_RELEASE:        3.2.0-32-generic-pae
    [    26.378] (II) fglrx(0):     Build-Kernel MODVERSIONS:        no
    [    26.378] (II) fglrx(0):     Build-Kernel __SMP__:            yes
    [    26.378] (II) fglrx(0):     Build-Kernel PAGE_SIZE:          0x1000
    [    26.378] (II) fglrx(0): [uki] register handle = 0x00004000
    [    26.438] (II) fglrx(0): DRI initialization successfull
    but no difference in cpu usage



    video information from mplayer:

    Code:
    mplayer data/schlaptop/Fringe\ S04\ DVDRip\ XviD\ REWARD/fringe.s04e01.dvdrip.xvid-reward.avi 
    MPlayer svn r34540 (Ubuntu), built with gcc-4.6 (C) 2000-2012 MPlayer Team
    mplayer: could not connect to socket
    mplayer: No such file or directory
    Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
    
    Playing data/schlaptop/Fringe S04 DVDRip XviD REWARD/fringe.s04e01.dvdrip.xvid-reward.avi.
    libavformat version 53.21.0 (external)
    Mismatching header version 53.19.0
    AVI file format detected.
    [aviheader] Video stream found, -vid 0
    [aviheader] Audio stream found, -aid 1
    VIDEO:  [XVID]  640x352  12bpp  23.976 fps  982.3 kbps (119.9 kbyte/s)
    Clip info:
     Software: Nandub v1.0rc2
    Load subtitles in data/schlaptop/Fringe S04 DVDRip XviD REWARD/
    Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory
    [vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
    [VO_XV] Could not grab port 143.
    ==========================================================================
    Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
    libavcodec version 53.35.0 (external)
    Mismatching header version 53.32.2
    Unsupported PixelFormat 61
    Unsupported PixelFormat 53
    Unsupported PixelFormat 81
    Selected video codec: [ffodivx] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-4)
    ==========================================================================
    ==========================================================================
    Requested audio codec family [mpg123] (afm=mpg123) not available.
    Enable it at compilation.
    Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
    [mp3float @ 0xb639cea0]Header missing
    AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, floatle, 130.5 kbit/4.25% (ratio: 16314->384000)
    Selected audio codec: [ffmp3float] afm: ffmpeg (FFmpeg MPEG layer-3 audio)

  2. #2
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Aotearoha
    Beans
    2,661
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: high cpu usage on MPEG-4

    The only way you will get CPU usage down is via h/w accelerated decode & overlay.

    Some models of AMD GPU are support through the VA-API.
    The proprietary catalyst driver is probably best.
    VA-API is not as full featured as VDPAU.
    And AMD XvBA on linux is about 5 years behind VDPAU on nVidia.

    Your mplayer stdout shows it trying (& failing) to use VDPAU.
    VDPAU is an nVidia API but is partially supported by nouveau (nVidia h/w) & Radeon driver (AMD h/w).

    sudo apt-get install xvba-va-driver vainfo

    Then run:
    vainfo

    Then setup mplayer to use va-api

    I could not see your video card model..you could post the entire Xorg.0.log file..

  3. #3
    Join Date
    May 2012
    Beans
    33

    Re: high cpu usage on MPEG-4

    thx for the answer, i will switch the card for a nvidia one.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2007
    Beans
    10,570

    Re: high cpu usage on MPEG-4

    I would try xbmc first:
    Code:
    sudo apt-add-repository ppa:wsnipex/xbmc-xvba
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install xbmc
    sudo amdconfig --set-pcs-u32=MCIL,HWUVD_H264Level51Support,1

  5. #5
    Join Date
    May 2012
    Beans
    33

    Re: high cpu usage on MPEG-4

    that could work, but im just not in the mood todo any more testing in this area.
    got enough todo already, thx anyway.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •