Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: Try to report frequent desktop freeze

  1. #1
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Santiago (Dominican Rep)
    Beans
    311
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Try to report frequent desktop freeze

    I have a frequent desktop freeze on my intel graphics. The corresponding wiki says I have to ssh in from another computer, but I do not have another computer available. I use CTRL+ALT+F2 to enter in CLI mode and I start ubuntu-bug. It nicely comes with the standard questions. At the end of that sequence it asks to start the browser, but that does not work. It also says you can report the problem using another computer, but the bug-identification to be used for launchpad is at least 50 characters long and it is easy to make a mistake if you write it down.

    I also tries the option to keep the crashdump and to report it later, but the crashdump is not in the /tmp directory as promised.

    So how to report that desktop freeze?
    Desktop: P-IV 3.2gHz, RAM= 1.5GB, Disk=80GB+500GB, LCD=22", Bought 2012 $90
    File Server: P-III 650mHz, RAM = 384MB, Disks 240 + 300GB, Bought 2005 $60
    File Server HP Vectra VL8i SFF, 2 cables connected: Ethernet and Power

  2. #2
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Williams Lake
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    Have you looked in /var/crash?

  3. #3
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Santiago (Dominican Rep)
    Beans
    311
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    Yes I looked there too, but nothing with the promised name and/or crash date and time.
    Desktop: P-IV 3.2gHz, RAM= 1.5GB, Disk=80GB+500GB, LCD=22", Bought 2012 $90
    File Server: P-III 650mHz, RAM = 384MB, Disks 240 + 300GB, Bought 2005 $60
    File Server HP Vectra VL8i SFF, 2 cables connected: Ethernet and Power

  4. #4
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Beta Testing in Canada
    Beans
    5,711
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    I'm just curious as to which type of graphical hardware you are using.

    Oh yes .. Intel graphics but..

    lspci


    thanks..
    This is Rolling Release
    Warnings for New Beta Testers& Helpful Terminal Commands:
    Running Trusty /devel/@ 5.120GHz32bit/ Please put [ prefix] on New Threads!

  5. #5
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Santiago (Dominican Rep)
    Beans
    311
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    My complaint is not so much that a freeze occurs in the development version, but that there is no way to report it, if you have only one system with Ubuntu.
    OK the hardware:

    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82915G/P/GV/GL/PL/910GL Memory Controller Hub (rev 04)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82915G/GV/910GL Integrated Graphics Controller (rev 04)
    00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82915G Integrated Graphics Controller (rev 04)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
    00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
    00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 03)
    00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 03)
    00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 03)
    00:1d.3 USB controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 03)
    00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 03)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev d3)
    00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 03)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FB/FR (ICH6/ICH6R) LPC Interface Bridge (rev 03)
    00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) IDE Controller (rev 03)
    00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FW (ICH6/ICH6W) SATA Controller (rev 03)
    05:09.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7130 Video Broadcast Decoder (rev 01)
    40:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5751 Gigabit Ethernet PCI Express (rev 01)

    I tried the third method to report the freeze using CTRL+ALT+F2, by writing down the complete URL, that they promised I needed to complete the bug-report and I typed that URL in the browser. That URL is not known by launchpad. That failed too, so I give up. Hopefully someone else with two computers will file that freeze. It is an old problem, since it also occurs say once a week in 12.04, but in 13.04 it seems to happen a couple of times per day.
    Last edited by BertN45; November 14th, 2012 at 09:50 PM.
    Desktop: P-IV 3.2gHz, RAM= 1.5GB, Disk=80GB+500GB, LCD=22", Bought 2012 $90
    File Server: P-III 650mHz, RAM = 384MB, Disks 240 + 300GB, Bought 2005 $60
    File Server HP Vectra VL8i SFF, 2 cables connected: Ethernet and Power

  6. #6
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Beta Testing in Canada
    Beans
    5,711
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    Here is what I was able to do. So it appears that apport is now working here from the GUI/terminal.



    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...a/+bug/1079758
    Attached Images Attached Images
    This is Rolling Release
    Warnings for New Beta Testers& Helpful Terminal Commands:
    Running Trusty /devel/@ 5.120GHz32bit/ Please put [ prefix] on New Threads!

  7. #7
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Santiago (Dominican Rep)
    Beans
    311
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    Yes, but that does not help me. Because in case of a desktop freeze, everything related to the desktop is frozen, I cannot start the terminal anymore. The only thing left is a forced power-off or CTRL+ALT+F2 and there ubuntu-bug does not work.
    Partly because it assumes it can start the browser also from this text mode.
    Today the updates included a new kernel version, so I will try it again and if it does not work, I will file a bug report on ubuntu bug.
    Last edited by BertN45; November 16th, 2012 at 06:50 PM.
    Desktop: P-IV 3.2gHz, RAM= 1.5GB, Disk=80GB+500GB, LCD=22", Bought 2012 $90
    File Server: P-III 650mHz, RAM = 384MB, Disks 240 + 300GB, Bought 2005 $60
    File Server HP Vectra VL8i SFF, 2 cables connected: Ethernet and Power

  8. #8
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Williams Lake
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    You can file a bug without using apport:

    http://bugs.launchpad.net/ubuntu/+so...ug?no-redirect

    I'd suggest you have a look at this page, as there are a lot of links on how to gather information to create a good bug report.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Beta Testing in Canada
    Beans
    5,711
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    Quote Originally Posted by BertN45 View Post
    Yes, but that does not help me. Because in case of a desktop freeze, everything related to the desktop is frozen, I cannot start the terminal anymore. The only thing left is a forced power-off or CTRL+ALT+F2 and there ubuntu-bug does not work.
    Partly because it assumes it can start the browser also from this text mode.
    Today the updates included a new kernel version, so I will try it again and if it does not work, I will file a bug report on ubuntu bug.

    I would wonder if you could use recovery mode from GRUB and choose fail-safe graphics mode and see where that would go. It is very strange because all my Intel set units are working exceptionally well. I am wondering if there is a power drop in your power supply. Should have at least 400watts. 250 will work.. but if it is refurbrished then that could present a hardware problem.
    This is Rolling Release
    Warnings for New Beta Testers& Helpful Terminal Commands:
    Running Trusty /devel/@ 5.120GHz32bit/ Please put [ prefix] on New Threads!

  10. #10
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Tallinn, Estonia
    Beans
    33

    Re: Try to report frequent desktop freeze

    Quote Originally Posted by ventrical View Post
    I would wonder if you could use recovery mode from GRUB and choose fail-safe graphics mode and see where that would go. It is very strange because all my Intel set units are working exceptionally well. I am wondering if there is a power drop in your power supply. Should have at least 400watts. 250 will work.. but if it is refurbrished then that could present a hardware problem.
    I experience exactly the same thing, intel i5 laptop with integrated graphics. It has happened to me when some large data reading is done i.e. copy 10G of files from usb disk and when starting a virtualbox.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •