Results 1 to 9 of 9

Thread: Ethernet recognized but not connecting.

  1. #1
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    9

    Ethernet recognized but not connecting.

    I set up ubuntu 12.04 server edition on an old computer and the ethernet is not connecting. It is recognized by ifconfig as eth0, and I think it worked during installation.

    The driver is supported(SiS 900) and was recognized by lspci so the computer knows that it's there. When I run dhclient it hangs for a while and then passes through with no errors but anytime I ping anything I get "Destination Host Unreachable" whether it's a an ip address or a domain name.

    I've installed the drivers for a wifi adapter and it's connected to the internet on my home router with no issues so the computer can connect to the internet and so can the router just not the ethernet.

    Any advice would be helpful (I've turned it on and off multiple times and even reinstalled ubuntu).

  2. #2
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Kentucky
    Beans
    554
    Distro
    Ubuntu

    Re: Ethernet recognized but not connecting.

    Do you have IP address left available in your DHCP pool? Have you tried assigning a static IP and seeing if it works that way?
    "Civilization is the limitless multiplication of unnecessary necessities."
    -- Mark Twain

  3. #3
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    9

    Re: Ethernet recognized but not connecting.

    I'm pretty sure I've got dhcp addresses left as my router dhcp pool goes from 192.168.15.2 - 192.168.15.254 if that's what you mean. As for static ip I've already tried that with no luck.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Eugene, OR, US
    Beans
    20

    Re: Ethernet recognized but not connecting.

    If "ifconfig eth0" shows that an address has been assigned, try running the "route" command to see if your routing is correctly set up. It would be helpful if you posted the results of both these commands.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    9

    Re: Ethernet recognized but not connecting.

    Ok route returns:
    Code:
    Kernel IP routing table
    Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
    default         192.168.15.1    0.0.0.0         UG    100    0        0 eth0
    localnet        *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
    And ifconfig returns:
    Code:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0a:e6:28:47:5a  
              inet addr:192.168.15.205  Bcast:192.168.15.255  Mask:255.255.255.0
              inet6 addr: fe80::20a:e6ff:fe28:475a/64 Scope:Link
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:7 errors:1 dropped:1 overruns:0 frame:1
              TX packets:34 errors:0 dropped:4 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:2056 (2.0 KB)  TX bytes:2120 (2.1 KB)
              Interrupt:11 Base address:0xd400 
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:115 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:115 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:11256 (11.2 KB)  TX bytes:11256 (11.2 KB)
    Last edited by smithy545; November 12th, 2012 at 06:43 PM.

  6. #6
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Eugene, OR, US
    Beans
    20

    Re: Ethernet recognized but not connecting.

    Your routing table looks right, routing out of your box through 0.0.0.0, and elsewhere through your router, 192.168.15.1.
    What happens if you try "ping 192.168.15.1"?
    I am suspecting possible problems with your cable or NIC. Not sure what could cause an error on RX, but could be indicative of hardware failure.
    Last edited by chuck_theobald; November 12th, 2012 at 06:49 PM.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Eugene, OR, US
    Beans
    20

    Re: Ethernet recognized but not connecting.

    And, since you have an IP address and netmask, it appears that dhcp is working.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    9

    Re: Ethernet recognized but not connecting.

    This is what happens when I ping 192.168.15.1(I changed my static ip from 192.168.15.55 to 192.168.15.205 but this was before that):
    Code:
    PING 192.168.15.1 (192.168.15.1) 56(84) bytes of data.
    From 192.168.15.55 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable
    From 192.168.15.55 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
    From 192.168.15.55 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
    From 192.168.15.55 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
    From 192.168.15.55 icmp_seq=5 Destination Host Unreachable
     
    --- 192.168.15.1 ping statistics ---
     
    5 packets transmitted, 0 received, +5 errors, 100% packet loss, time 4024ms
    pipe 3

  9. #9
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    9

    Re: Ethernet recognized but not connecting.

    I'm just going to buy an ethernet card. Thanks for the help though guys.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •