Results 1 to 6 of 6

Thread: GUI is inoperable, X Server is broken

  1. #1
    Join Date
    Oct 2010
    Beans
    72
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    GUI is inoperable, X Server is broken

    Lately, X has been having random hangups that have caused me to either reboot or log out with Alt+SysRq+K (other commands did nothing after the freeze). Some of them have been three seconds after login, and others have taken longer to happen. I tried removing X with sudo apt-get purge lightdm and then reinstalling to see if that fixed anything. Now I don't have a GUI to work with. I rebooted, and it gave me the "Could not determine your hardware" screen (the one with the option of booting in low graphics mode). I tried booting in low graphics mode, but all I get is a maintenance shell as root. sudo service lightdm start logs me into a regular console, but still no GUI.

    At this point, typing exit brings me back to the maintenance shell, but no GUI of any sort. typing exit here just reboots the computer. Using a Backtrack LiveDVD, I managed to create a xorg.conf that should work, but instead I get a completely blank screen at boot. I noticed during the uninstall of lightdm that there was a brief message saying there were no more users left of a group. Could that be the issue, or is there another problem?
    Last edited by Destructo47; November 12th, 2012 at 02:07 AM. Reason: typo

  2. #2
    Join Date
    Oct 2010
    Beans
    72
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: GUI is inoperable, X Server is broken

    Could someone explain to me why threads I start are constantly ignored? I don't mean to whine, but it really aggravates me. Is there something I've done or am doing wrong here?

  3. #3
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Canada
    Beans
    143
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: GUI is inoperable, X Server is broken

    Hi Destructo47.

    It can take up to a day for people to respond - volunteers only i believe.

    Please clarify so people can better assist:

    Which flavour of Ubuntu are you using, including desktop environment?

    When you cold boot your computer, do you manage to get a graphic login screen and then a black screen when you attempt to login?

    Edit: Does any of this help: https://wiki.ubuntu.com/LightDM

    mardybear
    Last edited by mardybear; November 14th, 2012 at 05:57 AM. Reason: additional info

  4. #4
    Join Date
    Oct 2010
    Beans
    72
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: GUI is inoperable, X Server is broken

    Not trying to be rude, but that took two days, and I probably wouldn't have gotten a reply if I hadn't complained about it. I understand the website is made of volunteers, but I have multiple threads open with no answers to them (some have been that way for years).

    Let's just say my problem applies to the last bullet under 'What to do if things go wrong' on the page of the link you gave me: no graphical display after the BIOS whatsoever. After a point, my monitor gives me the 'No Signal' message, and goes blank.

    I'm using vanilla Ubuntu 12.04 under Gnome shell. When I could boot, it just went to the last environment I logged into (Recovery Shell, Gnome Classic without FX, etc.). Unfortuantely, after trying to fix it myself (as I mentioned above), I don't get a display after the BIOS and dmi pool check. Interestingly, if I wait long enough after turning the computer on, I get the purple shutdown screen if I hold down the power button.

    Right now, I'm using a BackTrack 5 LiveDVD to run the box. Here is the log of /var/log/lightdm/lightdm.log (since the forum doesn't like .log files):

    Code:
    [+0.00s] DEBUG: Logging to /var/log/lightdm/lightdm.log
    [+0.00s] DEBUG: Starting Light Display Manager 1.2.1, UID=0 PID=1000
    [+0.00s] DEBUG: Loaded configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf
    [+0.00s] DEBUG: Using D-Bus name org.freedesktop.DisplayManager
    [+0.00s] DEBUG: Registered seat module xlocal
    [+0.00s] DEBUG: Registered seat module xremote
    [+0.00s] DEBUG: Adding default seat
    [+0.00s] DEBUG: Starting seat
    [+0.00s] DEBUG: Starting new display for automatic login as user nick
    [+0.00s] DEBUG: Starting local X display
    [+0.06s] DEBUG: X server :0 will replace Plymouth
    [+0.09s] DEBUG: Using VT 7
    [+0.09s] DEBUG: Activating VT 7
    [+0.09s] DEBUG: Logging to /var/log/lightdm/x-0.log
    [+0.09s] DEBUG: Writing X server authority to /var/run/lightdm/root/:0
    [+0.10s] DEBUG: Launching X Server
    [+0.10s] DEBUG: Launching process 1055: /usr/bin/X :0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch -background none
    [+0.10s] DEBUG: Waiting for ready signal from X server :0
    [+0.10s] DEBUG: Acquired bus name org.freedesktop.DisplayManager
    [+0.10s] DEBUG: Registering seat with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
    [+0.18s] DEBUG: Process 1055 exited with return value 1
    [+0.18s] DEBUG: X server stopped
    [+0.18s] DEBUG: Removing X server authority /var/run/lightdm/root/:0
    [+0.18s] DEBUG: Releasing VT 7
    [+0.18s] DEBUG: Stopping Plymouth, X server failed to start
    [+0.24s] DEBUG: Display server stopped
    [+0.24s] DEBUG: Stopping display
    [+0.24s] DEBUG: Display stopped
    [+0.24s] DEBUG: Stopping X local seat, failed to start a display
    [+0.24s] DEBUG: Stopping seat
    [+0.24s] DEBUG: Seat stopped
    [+0.24s] DEBUG: Required seat has stopped
    [+0.24s] DEBUG: Stopping display manager
    [+0.24s] DEBUG: Display manager stopped
    [+0.24s] DEBUG: Stopping daemon
    [+0.24s] DEBUG: Exiting with return value 1
    Specifically, these two lines:

    Code:
    [+0.18s] DEBUG: Process 1055 exited with return value 1
    [+0.18s] DEBUG: X server stopped
    I'm not entirely sure what program that process 1055 refers to, but it does look like that's the problem. Of course, how do I fix it? Using SSH won't work with my setup, but GRUB recovery mode might work. However, I'm not sure what key to press to initiate recovery mode. Suggestions from some sites have done nothing.

    Is that clear enough, or do I need to elaborate some more (not being sarcastic)?

    By the way, thank you for responding and attempting to help.

    EDIT: A Google search tells me that process 1055 is tty6...the default GUI console. So I'm back to square one, because I don't know why it returns with the signal 1 instead of 0.
    Last edited by Destructo47; November 14th, 2012 at 08:31 AM.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    London, England
    Beans
    6,483
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: GUI is inoperable, X Server is broken

    You are not only angry but unclear about some things. Such as the difference between the Xserver and LightDM. You say this:

    I tried removing X with sudo apt-get purge lightdm
    Without X you wont even get a command-line version of Linux. Purging LightDM removed the log in screen. As you are using Gnome Shell, I am not sure if LightDM is the display manager or is GDM?

    Can you get to a Grub menu. You may be able to select an earlier kernel that might work. You should be able to select Recovery Mode from there as well. Recovery mode tries to load a log-in screen and desktop without loading a proprietary driver.

    I found this statement interesting

    Today's X rarely requires manual configuration. X now automatically configures itself with reasonable defaults.
    https://wiki.ubuntu.com/X/Config

    It explains why there is not an xorg.conf on my 12.10.

    Most systems don't ship with an X config file any more, but sometimes you need one. Here's a basic skeleton:
    Files ending in *.conf in the /usr/lib/X11/xorg.conf.d/ directory (NOTE: will be changed to /usr/share/X11/xorg.conf.d for 10.10) are automatically loaded by X at start prior to reading the xorg.conf. These files can each contain one or more Sections in the same format used by xorg.conf.
    Where did you put the xorg.conf? In /usr/share/X11/xorg.conf.d/ ?
    Last edited by grahammechanical; November 14th, 2012 at 03:55 PM.
    It is a machine. It is more stupid than we are. It will not stop us from doing stupid things.
    Ubuntu user #33,200. Linux user #530,530


  6. #6
    Join Date
    Oct 2010
    Beans
    72
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: GUI is inoperable, X Server is broken

    LightDM is definitely the default DM for Gnome Shell, since I've had to restart it multiple times from console to "unfreeze" the GUI. GDM used to be the default display manager before Oneiric, I believe.

    As for X, it's definitely still there. My earlier rescue attempts involved modifying /etc/X11/xorg.conf (which worked before the problem occurred). I needed to use it because X doesn't like my dual-head setup for some reason. Modifying it and trying to reboot does nothing. I had to manually specify the nouveau driver, because the nVidia proprietary drivers available were borked, and it seems nVidia isn't going to fix them. The Vesa driver was also just too slow to work with. Would it help to know I installed packages for nouveau 3D support?

    Lastly, I've tried booting into recovery mode, but I can't seem to find a key that brings me to the GRUB menu. I'll keep trying.

    I apologize for being impatient, but look at how many unanswered threads I have started, and you'll understand my frustration.

    EDIT (11/15/12 @ 23:35)
    I got into the grub menu by holding Shift during boot. Booted into 'Ubuntu, with Linux 3.2.0-32-generic (recovery mode)'
    Choosing "network" results in a dead end, because it won't let me configure my network connection for some reason or another. "failsafeX" runs fsck, which begins but then stops at
    Code:
    /dev/sda3: clean, 130854/17121280 files, 32484995/68469760 blocks
    , so that's another dead end. I reinstalled lightdm, but opted to use gdm instead to see if that changed anything. Now I'm at the same issue, but instead of a blank screen I get the blinking cursor of doom. The X log shows no errors, but one error I do get is "Server is already active for display 0", which I'm guessing means that X doesn't load xorg.conf until the config files from other directories have been loaded, causing some sort of conflict.

    It seems I can only use the recovery console via manual commands, since all of the working options induce fsck, which freezes every time. I have to manually mount everything, but I don't know what I should do after that. I'll try renaming/deleting xorg.conf.
    Last edited by Destructo47; November 16th, 2012 at 06:09 AM. Reason: Update

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •