Results 1 to 8 of 8

Thread: X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

  1. #1
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Just call me JF
    Beans
    1,052
    Distro
    Ubuntu Development Release

    X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

    Here's an interesting one. Everything was fine last night, did an update, shut down.

    Started up this morning, GDM loads, log in -> back to GDM. Hmm.
    Console, service stop GDM, service start LightDM. LightDM doesn't load (similar to missing or unbuilt kernel module for fglrx).
    Reinstall fglrx, same thing.
    Remove xorg.conf to load the OSS driver. Same thing. This is getting weird.

    Console, login, startx:
    xinit: connection to X server lost.

    /var/log/Xorg.0.log:
    Server terminated successfully (0). Closing log file.

    So, um, X is loading then quitting? Looking at the last update history:

    Code:
    Upgraded the following packages:
    at-spi2-core (2.6.0-0ubuntu1) to 2.7.1-1
    ca-certificates (20120623) to 20121105
    coreutils (8.13-3.2ubuntu3) to 8.13-3.2ubuntu4
    debhelper (9.20120608ubuntu1) to 9.20120909ubuntu1
    dh-modaliases (1:0.2.71ubuntu2) to 1:0.2.72
    gir1.2-atspi-2.0 (2.6.0-0ubuntu1) to 2.7.1-1
    gir1.2-cogl-1.0 (1.10.4-0ubuntu1) to 1.12.0-1
    gir1.2-coglpango-1.0 (1.10.4-0ubuntu1) to 1.12.0-1
    libasound2-plugins (1.0.25-2ubuntu2) to 1.0.25-2ubuntu3
    libatk-adaptor (2.6.0-0ubuntu1) to 2.7.1-1
    libatk-bridge2.0-0 (2.6.0-0ubuntu1) to 2.7.1-1
    libatspi2.0-0 (2.6.0-0ubuntu1) to 2.7.1-1
    libcogl-pango0 (1.10.4-0ubuntu1) to 1.12.0-1
    libdee-1.0-4 (1.0.14-0ubuntu1) to 1.0.14-0ubuntu2
    libgcrypt11 (1.5.0-3ubuntu1) to 1.5.0-3ubuntu2
    libgcrypt11:i386 (1.5.0-3ubuntu1) to 1.5.0-3ubuntu2
    libglibmm-2.4-1c2a (2.33.13-0ubuntu2) to 2.34.1-0ubuntu1
    libgucharmap-2-90-7 (1:3.5.99-0ubuntu1) to 1:3.6.0-0ubuntu1
    libgweather-3-1 (3.6.0-0ubuntu1) to 3.6.1-0ubuntu1
    libgweather-common (3.6.0-0ubuntu1) to 3.6.1-0ubuntu1
    libmessaging-menu0 (12.10.4-0ubuntu1) to 12.10.5-0ubuntu2
    libnewt0.52 (0.52.11-2ubuntu12) to 0.52.11-2ubuntu13
    libparted0debian1 (2.3-10ubuntu2) to 2.3-11ubuntu1
    libpython3.3 (3.3.0-2) to 3.3.0-3
    libpython3.3-minimal (3.3.0-2) to 3.3.0-3
    libpython3.3-stdlib (3.3.0-2) to 3.3.0-3
    libxml-libxml-perl (2.0006+dfsg-1) to 2.0010+dfsg-1
    linux-generic (3.5.0.17.19) to 3.7.0.0.2
    meld (1.6.0-1) to 1.6.1-1
    parted (2.3-10ubuntu2) to 2.3-11ubuntu1
    pbuilder (0.208ubuntu1) to 0.213ubuntu1
    python-dbus (1.1.1-1ubuntu1) to 1.1.1-1ubuntu2
    python-dbus-dev (1.1.1-1ubuntu1) to 1.1.1-1ubuntu2
    python-lxml (3.0.1-1) to 3.0.1-1build1
    python-newt (0.52.11-2ubuntu12) to 0.52.11-2ubuntu13
    python-pkg-resources (0.6.29-1ubuntu1) to 0.6.29-1ubuntu2
    python-pyatspi2 (2.6.0+dfsg-0ubuntu1) to 2.7.1+dfsg-1
    python3-dbus (1.1.1-1ubuntu1) to 1.1.1-1ubuntu2
    python3-gdbm (3.3.0-1) to 3.3.0-1ubuntu1
    python3-pkg-resources (0.6.29-1ubuntu1) to 0.6.29-1ubuntu2
    python3.3 (3.3.0-2) to 3.3.0-3
    python3.3-minimal (3.3.0-2) to 3.3.0-3
    swig (2.0.7-3ubuntu1) to 2.0.8-1ubuntu1
    swig2.0 (2.0.7-3ubuntu1) to 2.0.8-1ubuntu1
    ubuntu-drivers-common (1:0.2.71ubuntu2) to 1:0.2.72
    wget (1.13.4-3ubuntu1) to 1.14-1ubuntu1
    whiptail (0.52.11-2ubuntu12) to 0.52.11-2ubuntu13
    xml-core (0.13+nmu1) to 0.13+nmu2
    
    Installed the following packages:
    libcogl11 (1.12.0-1)
    libegl1-mesa (9.0-0ubuntu1)
    libgail-common (2.24.13-0ubuntu2)
    libgbm1 (9.0-0ubuntu1)
    libwayland0 (0.95.0-0ubuntu1)
    libxcb-xfixes0 (1.8.1-2)
    torchlight (1.0+2012+09+26-0ubuntu2)
    I doubt it's due to Torchlight. EGL? Wayland? Any other ideas?
    1) Dell Studio 1749: i5 540 (2.5GHz), 8GB, ATi 5650, Intel 5300AGN XFCE@Manjaro-x64
    2) Lenovo X61: C2D T7200, 2GB, Intel HDA, iwlwifi, XFCE@Manjaro-x64
    3) Compaq Mini 311c: Atom N270 (OC@2.0GHz), 3GB, Nvidia ION, Broadcom G+BT XFCE@13.10x32

  2. #2
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Just call me JF
    Beans
    1,052
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

    Argh, it's a profile issue. Bit of a weird one though.

    I created a new user and can run startx successfully, and gdm will load correctly. However, lightdm still will not load, I presume because it's trying to load the wallpaper from my usual user account.

    So, now it's a case of locating the wallpaper setting; hopefully this will allow me to start X.
    1) Dell Studio 1749: i5 540 (2.5GHz), 8GB, ATi 5650, Intel 5300AGN XFCE@Manjaro-x64
    2) Lenovo X61: C2D T7200, 2GB, Intel HDA, iwlwifi, XFCE@Manjaro-x64
    3) Compaq Mini 311c: Atom N270 (OC@2.0GHz), 3GB, Nvidia ION, Broadcom G+BT XFCE@13.10x32

  3. #3
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Just call me JF
    Beans
    1,052
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

    Hmm...
    $ tail /var/log/syslog
    Code:
    Nov  8 16:31:34 arrandale gdm][3907]: pam_ecryptfs: pam_sm_authenticate: /home/jonathon is already mounted
    Nov  8 16:31:34 arrandale gdm-simple-slave[3401]: WARNING: Failed to remove slave program access to the display. Trying to proceed.
    Nov  8 16:31:34 arrandale gdm-simple-slave[3401]: WARNING: Child process -3441 was already dead.
    Nov  8 16:31:34 arrandale gdm][3984]: pam_ecryptfs: Skipping automatic eCryptfs unmount
    Nov  8 16:31:35 arrandale gdm-simple-slave[3401]: GLib-GObject-CRITICAL: g_object_ref: assertion `object->ref_count > 0' failed
    Nov  8 16:31:35 arrandale gdm-simple-slave[3401]: GLib-GObject-CRITICAL: g_object_unref: assertion `object->ref_count > 0' failed
    Nov  8 16:31:35 arrandale gdm[1637]: WARNING: GdmDisplay: display lasted 0.001042 seconds
    Nov  8 16:31:35 arrandale acpid: client 3404[0:0] has disconnected
    Nov  8 16:31:35 arrandale acpid: client connected from 3990[0:0]
    Nov  8 16:31:35 arrandale acpid: 1 client rule loaded
    Nov  8 16:31:35 arrandale kernel: [  592.653538] <6>[fglrx] ATIF platform detected with notification ID: 0x81
    Nov  8 16:31:36 arrandale gdm-simple-slave[3987]: WARNING: Failed to give slave programs access to the display. Trying to proceed.
    Nov  8 16:31:36 arrandale gnome-session[4027]: WARNING: Session 'gdm-shell' runnable check failed: Child process exited with code 1
    Nov  8 16:31:36 arrandale gnome-session[4027]: WARNING: Error while executing session-migration: Failed to execute child process "session-migration" (No such file or directory)
    Nov  8 16:31:36 arrandale gdm-simple-greeter[4061]: Gtk-WARNING: Overriding tab label for notebook
    Nov  8 16:31:36  gdm-simple-greeter[4061]: last message repeated 4 times
    Nov  8 16:31:36 arrandale gdm-simple-greeter[4061]: Gtk-CRITICAL: gtk_style_context_set_path: assertion `priv->widget == NULL' failed
    Trying a chown -R on my $HOME.
    Last edited by jfernyhough; November 8th, 2012 at 05:52 PM.
    1) Dell Studio 1749: i5 540 (2.5GHz), 8GB, ATi 5650, Intel 5300AGN XFCE@Manjaro-x64
    2) Lenovo X61: C2D T7200, 2GB, Intel HDA, iwlwifi, XFCE@Manjaro-x64
    3) Compaq Mini 311c: Atom N270 (OC@2.0GHz), 3GB, Nvidia ION, Broadcom G+BT XFCE@13.10x32

  4. #4
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Just call me JF
    Beans
    1,052
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

    LightDM was a red herring; unity-greeter wasn't installed.

    This is odd. I share the /home between different Ubuntu installations. I can log in to this user account from my Kubuntu Quantal installation, but not from Raring.

    So far I've tried:
    * deleting ~/.Xauthority
    * apt-get install --reinstall xorg
    * dpkg-reconfigure gdm

    in various combinations and with reboots.

    OK, it's not my profile. I can log in with my ElementaryOS install. This is getting annoying.
    Last edited by jfernyhough; November 8th, 2012 at 07:44 PM.
    1) Dell Studio 1749: i5 540 (2.5GHz), 8GB, ATi 5650, Intel 5300AGN XFCE@Manjaro-x64
    2) Lenovo X61: C2D T7200, 2GB, Intel HDA, iwlwifi, XFCE@Manjaro-x64
    3) Compaq Mini 311c: Atom N270 (OC@2.0GHz), 3GB, Nvidia ION, Broadcom G+BT XFCE@13.10x32

  5. #5
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Just call me JF
    Beans
    1,052
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

    This is possible the most random error I've come across in five years of testing - it may have happened before but I've just cleaned out my profile instead of digging.

    in ~/.cache/gdm/session.log there was a line:

    gpg-agent[8889]: Fatal: can't register GNU Pth with Libgcrypt: Not supported

    I asked on #ubuntu+1:

    <genii-around> jonathonf: I got that earlier today after I copied over all my old home directory contents to a fresh install. Just removed ~/.gnupg
    So I went in and deleted:
    random_seed
    gpg.conf
    pubring.gpg~

    One (or more) of these files were blocking login. Fixed.
    1) Dell Studio 1749: i5 540 (2.5GHz), 8GB, ATi 5650, Intel 5300AGN XFCE@Manjaro-x64
    2) Lenovo X61: C2D T7200, 2GB, Intel HDA, iwlwifi, XFCE@Manjaro-x64
    3) Compaq Mini 311c: Atom N270 (OC@2.0GHz), 3GB, Nvidia ION, Broadcom G+BT XFCE@13.10x32

  6. #6
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Harborcreek Pa
    Beans
    343
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

    Quote Originally Posted by jfernyhough View Post
    This is possible the most random error I've come across in five years of testing - it may have happened before but I've just cleaned out my profile instead of digging.

    in ~/.cache/gdm/session.log there was a line:

    gpg-agent[8889]: Fatal: can't register GNU Pth with Libgcrypt: Not supported

    I asked on #ubuntu+1:



    So I went in and deleted:
    random_seed
    gpg.conf
    pubring.gpg~

    One (or more) of these files were blocking login. Fixed.
    Had the same issue and so I deleted:
    gpg.conf
    pubring.gpg

    Bill
    LINUX Flight Simulator Machine - AMD 8-Core FX-8350 - Antec KUHLER H2O 920 - 32G Ram - Nvidia GeForce GTX 680 PCI/Express 4096 MB - Driver Version 310.14 - Asus VE278 - Ubuntu 64 bit 12.04 - 12.10 - 13.04 - 13.10 - 14.04 - X-Plane 10.25b1

  7. #7
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Queensland Australia
    Beans
    712
    Distro
    Kubuntu Development Release

    Re: X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

    Needed to delete the same 2 files in Kubuntu & all ok again now

    Cary
    Ubuntu user 7859 registered Linux user 470405
    The Ubuntu Counter Project - user number # 7859"
    Lenovo T510 Kubuntu Trusty 64bit, Intel Core i5-560M, 8GB PC3-DDR3 SDRAM - 1067 MHz,
    NVIDIA NVS 3100m PCI Express, Wireless Centrino N 6300

  8. #8
    Join Date
    May 2010
    Beans
    5

    Re: X quits on login with gdm, lightdm doesn't load

    After generating a new GPG key, the problem reoccurred.

    I did some research and found that libgcrypt11 1.5.0-3ubuntu2 is what's causing the failed logins. The bug has been reported here: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...1/+bug/1076906

    The upload has been reverted in raring-proposed, so the issue should be fixed soon.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •