Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

  1. #1
    Join Date
    Jun 2012
    Beans
    14

    Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Hello,

    I Recently installed 12.04 on an old Presario F700 laptop that belonged to my daughter. It was running Windows before I did a clean install of Ubuntu 12.04. Only 1 of 3 USB ports is working. She doesn't remember if this was the case when she had it and I'm trying to figure out if it's a hardware issue or not.

    lsusb:

    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 002: ID 0461:4d4c Primax Electronics, Ltd


    I realize the last line shows the wireless adapter for the mouse, which is working. I don't know what the rest means. There is an 8gb flash drive in one of the other ports that isn't showing up, I think it should be on Bus 001.

    Thanks for your time,
    Raul

    http://paste.ubuntu.com/1280219
    Last edited by nothingspecial; October 15th, 2012 at 01:20 PM. Reason: fixed broken pastebin link

  2. #2
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    el_GR
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Can you post the results* of
    Code:
    lsusb -t
    *put the results between the brackets [code]Here[/code]

    Thanks
    # How to mark the Thread as [SOLVED] when done.
    # Ubuntu Greek Community
    # Gain 20GB of space on copy.com when sign up with my referral link.

  3. #3
    squakie is offline Chocolate-Covered Ubuntu Beans
    Join Date
    Oct 2012
    Beans
    2,238
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Try moving the wireless mouse receiver to each of the "not working" USB ports and see what that does. If no change, then obviously there is a problem to dig into more, as per NikTh.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2012
    Beans
    14

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Quote Originally Posted by squakie View Post
    Try moving the wireless mouse receiver to each of the "not working" USB ports and see what that does. If no change, then obviously there is a problem to dig into more, as per NikTh.
    Did that. It didn't work. Also plugged in the flash drive to the working port and it lit up right away.

    lsusb -t:

    Code:
    /:  Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ohci_hcd/8p, 12M
        |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=HID, Driver=usbhid, 1.5M
    /:  Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci_hcd/8p, 480M
    Thanks for the quick responses.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    el_GR
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Quote Originally Posted by Kmargo945 View Post
    Code:
    /:  Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ohci_hcd/8p, 12M
        |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=HID, Driver=usbhid, 1.5M
    Quote Originally Posted by Kmargo945 View Post

    Code:
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

    Tell her that this port is a deprecated old usb 1.1 port and probably is not supporting Usb 2.0 flash - sticks.. All sticks these days are from usb 2.0 interface and up.

    http://en.wikipedia.org/wiki/OHCI#Op...er_Interface_2,

    If I am wrong , hopefully someone will correct me
    # How to mark the Thread as [SOLVED] when done.
    # Ubuntu Greek Community
    # Gain 20GB of space on copy.com when sign up with my referral link.

  6. #6
    Join Date
    May 2009
    Location
    Indiana
    Beans
    1,796
    Distro
    Ubuntu 13.04 Raring Ringtail

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Removed!
    Last edited by newb85; October 15th, 2012 at 11:37 AM. Reason: Er...major brain lapse...
    Jane, stop this crazy thing!

  7. #7
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Australian in Germany
    Beans
    4,010
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Quote Originally Posted by NikTh View Post
    Tell her that this port is a deprecated old usb 1.1 port and probably is not supporting Usb 2.0 flash - sticks.. All sticks these days are from usb 2.0 interface and up.

    http://en.wikipedia.org/wiki/OHCI#Op...er_Interface_2,

    If I am wrong , hopefully someone will correct me
    I had that with my scanner. It only works on one port on my desktop. Have you got some old USB thing, maybe an older mouse or something, that you can use to cross check that theory?
    Michael

  8. #8
    Join Date
    Jun 2012
    Beans
    14

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Quote Originally Posted by NikTh View Post
    Tell her that this port is a deprecated old usb 1.1 port and probably is not supporting Usb 2.0 flash - sticks.. All sticks these days are from usb 2.0 interface and up.
    If I am wrong , hopefully someone will correct me
    Had to look up deprecated.

    I'm not sure if my 8gb flash drive (PNY) is 1.0 or 2.0 but it lights up as soon as I plug it into the only working port.

    Let me see if I understand whats going on,

    I have 1 usb 1.1 hub with two ports, one works, one doesn't. I'm guessing the 2 ports on the left side of the computer are off the same hub and are 1.1.

    I have 1 usb 2.0 hub with one port which doesn't work on the right side.

    Since one of the 1.1 ports works I'm guessing that's a hardware issue.

    What about the 2.0 port? Since it shows up on both lsusb and lsusb -t, I'm guessing it's being recognized but nothing connected to it works. So...hardware problem?

    Thanks for the help,
    Raul

  9. #9
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Australian in Germany
    Beans
    4,010
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Well, that is possible, I suppose. I think it is more likely that the only port that is working is associated with the USB 2.0 hub, and the ones that aren't are associated with the 1.1 hub.
    Michael

  10. #10
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    el_GR
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Only 1 of 3 USB ports is working with 12.04 & old Presario

    Quote Originally Posted by Kmargo945 View Post
    Had to look up deprecated.
    Let me see if I understand whats going on,

    I have 1 usb 1.1 hub with two ports, one works, one doesn't. I'm guessing the 2 ports on the left side of the computer are off the same hub and are 1.1.

    I have 1 usb 2.0 hub with one port which doesn't work on the right side.

    Since one of the 1.1 ports works I'm guessing that's a hardware issue.

    What about the 2.0 port? Since it shows up on both lsusb and lsusb -t, I'm guessing it's being recognized but nothing connected to it works. So...hardware problem?
    No, what I said is that you have 1 usb 1.1 hub with two ports (no matter if one is the left and one in the right of Laptop) which none of them working.

    You have 1 usb 2.0 hub with one port and its working.

    If I am right , then a Usb 1.1 interface stick (or keyboard or mouse or something else , but must support 1.1 usb interface) will work in the 2 ports. If you manage to find something .. (difficult in our days) test it.

    Interesting info we can collect from dmesg.

    Do this.

    Plug in your Usb 8GB (of course in one of the non working ports) and then open a terminal and give this command
    Code:
    dmesg | tail -n 25
    post the results back here.

    Thanks
    Last edited by NikTh; October 16th, 2012 at 11:27 AM.
    # How to mark the Thread as [SOLVED] when done.
    # Ubuntu Greek Community
    # Gain 20GB of space on copy.com when sign up with my referral link.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •