Results 1 to 7 of 7

Thread: How do I restore missing asound files used in ALSA for 12.04

  1. #1
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    London, UK
    Beans
    Hidden!

    How do I restore missing asound files used in ALSA for 12.04

    I use ALSA not pulse. I had it working the way I want and then started computer after an update and every time I try to play a video there is a report that the drivers are missing. This is an example:


    Audio output failed:
    The audio device "sysdefault:CARD=Intel" could not be used:
    No such device.


    Previously cat /proc/asound/modules showed three cards now it shows nothing.

    These are the cards that seem to have lost all their content:
    pcm ----no soundcards----
    modules ---empty
    hwdep ---empty
    cards ---no soundcards ----

    Without doing a system re-install is there a way of rebuilding the proc/asound files so that the soundcard entries are restored?

  2. #2
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Gainesville, Florida
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Xubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: How do I restore missing asound files used in ALSA for 12.04

    I would think you could simply re-install alsa and libasound2. In a terminal
    Code:
    sudo apt-get --reinstall install alsa
    sudo apt-get --reinstall install libasound2
    might work. Or you could use synaptic package manager to reinstall the packages.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    London, UK
    Beans
    Hidden!

    Re: How do I restore missing asound files used in ALSA for 12.04

    I followed your suggestion and although the alsa files were restored the empty files in proc/asound have not been regenerated. I think I need to run some procedure that will recreate the missing device info files. I do not what to run.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Gainesville, Florida
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Xubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: How do I restore missing asound files used in ALSA for 12.04

    hmm, it seems that the drivers may not be loading. the files in /proc are created by the drivers. Did you reboot after re-installing? You may need to do that to get the drivers loaded.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    London, UK
    Beans
    Hidden!

    Re: How do I restore missing asound files used in ALSA for 12.04

    I did reboot.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2007
    Beans
    12,255

    Re: How do I restore missing asound files used in ALSA for 12.04


  7. #7
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    UK
    Beans
    145
    Distro
    Lubuntu

    Re: How do I restore missing asound files used in ALSA for 12.04

    Think I did:
    Code:
    sudo aptitude --purge reinstall linux-sound-base alsa-base alsa-utils linux-image-`uname -r` linux-ubuntu-modules-`uname -r` libasound2
    followed by:
    Code:
    sudo apt-get update
    and then a reboot when I had similar problems

    Edit: That was in 11.10
    Last edited by greatsirkain; October 7th, 2012 at 02:47 AM.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •