Results 1 to 5 of 5

Thread: old viao notebook boots on usb but not on hdd

  1. #1
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    2

    old viao notebook boots on usb but not on hdd

    Dear all,

    I'm completely new in the ubuntu scene but was very positively surprised after I played with the live demo of Ubuntu 12.04 that I booted from my USB.

    However, when I wanted to go from play to actual use (so install it locally on my notebook) I got a problem.
    my Sony Viao FZ21M (with nVidia 8400M GT graphical card) doesn't boot from the HDD.

    What happens? I get a purple screen for a couple of seconds, then my screen turns off and the computer just freezes. If I boot in secure mode I get plenty of text output. The last lines are something like this:

    Code:
    Firmware Bug]: ACPI: No _BQC method, cannot determine initial brightness 
    HEST: Table not found.
    PCI: Ignoring host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=use_crs" and report a bug
    ACPI: PCI Root Bridge [PCI0] (domain 0000 [bus 00-ff])
    pci 0000:00:1f.0: quirk: region 1000-107f claimed by ICH6 ACPI/GPIO/TCO
    pci 0000:00:1f.0: quirk: region 1180-11bf claimed by ICH6 GPIO
    I have read many forum threads on 'failed booting' but I don't find the issue.

    Here is some information you probably need.
    - I first installed ubuntu 12.04 32bit alone on my pc, when I had this issue I thought it might have to do with grub.
    - Then I installed windows 8 first (to make use of its bootloader), but after installing Ubuntu next to it, the same problem stays
    - in live mode (booted from USB), my graphical card wasn't recognized, so my resolution stayed on 1024. I read topics on how to install the nvidia driver, but didn't do that yet as I thought it was nonsense to do in a temporary live environment.


    Can somebody help me into the world of Ubuntu?
    I guess the problem lies or with the booting (grub), or with my graphical card.

    Greetings,
    Pj

  2. #2
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    UK Lake District
    Beans
    2,831
    Distro
    Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

    Re: old viao notebook boots on usb but not on hdd

    If it doesn't boot with the safe option (which includes nomodeset), I'm not sure.

    This is just a thought:
    You could boot the live cd/usb and chroot in to the installed system
    And install the driver that way.

    Or is there a way to get a text mode login in Ubuntu, I don't know? Anyone?
    You could then install it
    Ubuntu Member Always something different. Promoting Ubuntu and System 76 at TUXPC

  3. #3
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    2

    Re: old viao notebook boots on usb but not on hdd

    So you suggest I boot with the usb,

    run

    Code:
    sudo mount /dev/sda5 /mnt
    sudo mount --bind /dev /mnt/dev
    sudo mount --bind /proc /mnt/proc
    
    sudo chroot /mnt
    Do the installation of the graphic driver.
    And then

    Code:
    exit
    sudo umount /mnt/dev
    sudo umount /mnt/proc
    sudo umount /mnt
    Correct?

  4. #4
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    UK Lake District
    Beans
    2,831
    Distro
    Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

    Re: old viao notebook boots on usb but not on hdd

    Correct
    Where sda5 is /
    Ubuntu Member Always something different. Promoting Ubuntu and System 76 at TUXPC

  5. #5
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    UK Lake District
    Beans
    2,831
    Distro
    Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

    Re: old viao notebook boots on usb but not on hdd

    Quote Originally Posted by carl4926 View Post
    Correct
    Where sda5 is /
    And I think that is

    Code:
    sudo apt-get install nvidia-current
    Ubuntu Member Always something different. Promoting Ubuntu and System 76 at TUXPC

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •