Results 1 to 9 of 9

Thread: Built-in camera in Toshiba laptop not working

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Aug 2012
    Beans
    2

    Built-in camera in Toshiba laptop not working

    Hi,

    I've used Ubuntu on the same Toshiba Satellite A305-S6872 for the last 4 years and my built in camera has always worked. A couple of days ago I noticed that the camera was not being recognized anymore. Cheese says "No device found". The weird thing is that sometimes after I boot the camera will work.

    There is no mention to the camera in lsusb.

    Code:
    lsusb
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Also, there are no /dev/video* files.

    Code:
    ls /dev/v*
    /dev/vcs   /dev/vcs2  /dev/vcs4  /dev/vcs6  /dev/vcsa   /dev/vcsa2  /dev/vcsa4  /dev/vcsa6  /dev/vga_arbiter
    /dev/vcs1  /dev/vcs3  /dev/vcs5  /dev/vcs7  /dev/vcsa1  /dev/vcsa3  /dev/vcsa5  /dev/vcsa7
    I've looked through the forum and there seems to be a few other people complaining about this. Does anyone one know if there is a solution or if this is a generalized problem?

    Any help is appreciated.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Wabasha MN
    Beans
    2,341
    Distro
    Ubuntu

    Re: Built-in camera in Toshiba laptop not working

    I remember having a problem where my cam quite working. How I got it going again was to completely uninstall cheese, then reinstalled it and it just worked and is still working.
    I have no idea what the problem was but as long as it is working I don't care.
    My hometown on the Mississippi River.
    Using a Asus 3632QM laptop with 8gig RAM, 750gig Hybrid.
    Machine Registered 366271, 366273, 366275.
    Registered Ubuntu user number 18630. Registered Linux user number 458093.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2012
    Beans
    2

    Re: Built-in camera in Toshiba laptop not working

    Hi Irv,

    thanks for the suggestion. I have that a try but it still doesn't work.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Wabasha MN
    Beans
    2,341
    Distro
    Ubuntu

    Re: Built-in camera in Toshiba laptop not working

    Quote Originally Posted by abveloso View Post
    Hi Irv,

    thanks for the suggestion. I have that a try but it still doesn't work.
    I know you are using a Toshiba and I am using a Dell, and I am not sure what else to tell you. Hopefully someone else will jump in here.
    My hometown on the Mississippi River.
    Using a Asus 3632QM laptop with 8gig RAM, 750gig Hybrid.
    Machine Registered 366271, 366273, 366275.
    Registered Ubuntu user number 18630. Registered Linux user number 458093.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Built-in camera in Toshiba laptop not working

    It may have something to do with the physical location of the webcam. Try pressing the area around the webcam, since the webcam is on the edge of the lid, it tends to get damaged.

    I have an emachine E725, sometimes just have to gently press the surrounding area of the webcam to get the thing to display an image.
    Isa Dsouza
    crystalclearcontent.cu.cc
    Sell Out—Never; Sold Out—Always!

  6. #6
    Join Date
    May 2008
    Location
    USA New York
    Beans
    1,179
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Built-in camera in Toshiba laptop not working

    I'm having a similar problem with a Dell Inspiron 1525 PP29L Laptop.
    When 64 bit 12.04 was installed the camera worked asking if I wanted to use a pic it took. During install of 12.04 camera worked fine but now I can't get it to operate.

    Will installing 'Cheese', which is in Synaptic, get this laptop cam running again? Had no idea what program to use to make cam operational.
    Ubuntu 14.04 64bit Ext4 on a Dell Studio XPS Desktop Intel® Core™ i7-860 2.8GHz, 8GB DDR3 ram and Dual booting: Ubuntu 14.04 64bit Ext4 & 32bit Vista Home Premium, on a Toshiba laptop dual core AMD Turion 64, 2.0 GHz, 4GB ram.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •