Results 1 to 10 of 14

Thread: Creative X-FI 5.1 USB support

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    5

    Creative X-FI 5.1 USB support

    Hi everyone.
    Yes, I am aware that there already exists a post with a driver for this device. I don't know what's wrong (about the driver or me) but I couldn't make it work 100%.
    So I created a 'driver' myself. It is not really a driver as it's just a bunch of scripts and a few lib-like files. So here's what it does:
    * preloads alsa modules required for the soundcard
    (so that pulseaudio can use all 6 channels instead of stereo-mode)
    * trigers some events after the device is plugged in
    (launches daemons used by remote-control; restarts pulseaudio server (I'm looking forward to fix this in the future))
    * completely supports remote control RM-820 (all the buttons + knob-events).
    If you want to edit remote control config, take a look at the ~/.lircrc file.

    I created it using ubuntu 12.04 so it should work if you're using it as well. It MAY work on some previous versions of ubuntu. I have not tested yet (and probably will not).

    Hope someone will find this usefull

    1) untar
    2) enter the directory
    3) $ sh install
    4) inform me in case any error occurs (THANK YOU)
    5) &joy
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Join Date
    Apr 2010
    Beans
    29

    Re: Creative X-FI 5.1 USB support

    Thank you!

    How did you manage to get the remote control working? On my system it doesn't work.

    I've installed lirc, but when i press the buttons on the remote control there is no signal?

  3. #3
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    5

    Re: Creative X-FI 5.1 USB support

    Hi,
    have you installed my scripts?
    Your remote control may not work because there are no libraries that assign signal received from remote to some meaning. The lib is in my package.

    Does the blue light on the soundcard blink when you press any button/knob?

  4. #4
    Join Date
    Apr 2010
    Beans
    29

    Re: Creative X-FI 5.1 USB support

    Ah, it works, great! Thank you. I had to change the .lircrc in my home folder

  5. #5
    Join Date
    Apr 2010
    Beans
    29

    Re: Creative X-FI 5.1 USB support

    But not all keys are working...

    Just the following works, when I run irw

    Code:
    ubik@Lenovo-S205:~$ irw
    0000000000000010 00 knobvolup RM-820
    000000000000000f 00 knobvoldn RM-820
    0000000000000010 00 knobvolup RM-820
    000000000000000f 00 knobvoldn RM-820
    0000000000000027 00 left RM-820
    0000000000000028 00 right RM-820
    000000000000001b 00 menu/back-long RM-820
    000000000000001a 00 return RM-820

  6. #6
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    5

    Re: Creative X-FI 5.1 USB support

    that's odd... is it RM-820 you're using (remote)?

  7. #7
    Join Date
    Jan 2014
    Beans
    1

    Re: Creative X-FI 5.1 USB support

    Quote Originally Posted by netikras View Post
    * preloads alsa modules required for the soundcard
    (so that pulseaudio can use all 6 channels instead of stereo-mode)
    * trigers some events after the device is plugged in
    (launches daemons used by remote-control; restarts pulseaudio server (I'm looking forward to fix this in the future))
    * completely supports remote control RM-820 (all the buttons + knob-events).
    If you want to edit remote control config, take a look at the ~/.lircrc file.

    I created it using ubuntu 12.04 so it should work if you're using it as well. It MAY work on some previous versions of ubuntu. I have not tested yet (and probably will not).
    This has been very useful to me. I'm running Ubuntu server 12.04 with no GUI and previously couldn't get anything to show up in aplay -L. Now I can see all the PCMs and some extra stuff. What I can't understand is how to get a useable mixer? Amixer etc. reports nothing. I've corrected the entries in .licrc but can't really tell if anything's working as I can't see or get a mixer to run.

    If I'm using the output PCM surround51ro and input hwro,0 then does it use PulseAudio at all? I just can't tell what the hell is going on.

    Any help would be hugely appreciated because I'm extremely confused right now.

    Thanks,
    Dan

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •