Results 1 to 2 of 2

Thread: Installing recent Ubuntus results in Screen(s) found, but none have a usable configur

  1. #1
    Join Date
    Nov 2009
    Beans
    2

    Angry Installing recent Ubuntus results in Screen(s) found, but none have a usable configur

    Hi guys,

    I've been having this problem for about a week now and has affected me when trying to install the following x64 distros

    • Linux Mint 13 (cinnamon and mate editions)

    • Ubuntu 12.04

    • Ubuntu 11.10



    I initially had Linux Mint 11 installed and wanted to upgrade to 13 but wasn't event able to get the Live CD because of the problem I'm about to describe. I did a package upgrade instead and technically it worked but there were a few parts which were not quite right and felt a clean install would be preferential and I wasn't entirely happy with the long boot time so tried Ubuntu 12.04.

    The Live CD didn't work for Pangolin either but the install menu did work so I installed away but after install I was greeted with a terminal login and there appeared to be an error with the screen initialisation.

    I am running this on a MacbookPro 6,2 which has the dual graphics card of Intel and Nvidia (troublesome right...).

    I've tried quite a varied range of fixes I'd seen on posts regarding the same error message but so far I've not really made any progress.

    I'm a bit of a novice with Linux still but here are the typical bits of debug I see helpers ask for:

    Xorg.0.log
    Code:
    [    27.341] 
    X.Org X Server 1.11.3
    Release Date: 2011-12-16
    [    27.341] X Protocol Version 11, Revision 0
    [    27.341] Build Operating System: Linux 2.6.24-29-server x86_64 Ubuntu
    [    27.341] Current Operating System: Linux jason-MacBookPro 3.2.0-23-generic #36-Ubuntu SMP Tue Apr 10 20:39:51 UTC 2012 x86_64
    [    27.341] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-23-generic root=UUID=14a81bd4-228d-4ea0-be9b-46c5ab470a31 ro nomodeset quiet splash vt.handoff=7
    [    27.341] Build Date: 05 April 2012  04:32:37AM
    [    27.341] xorg-server 2:1.11.4-0ubuntu10 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support) 
    [    27.341] Current version of pixman: 0.24.4
    [    27.341] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    	to make sure that you have the latest version.
    [    27.341] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [    27.341] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu May 31 10:59:13 2012
    [    27.368] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    [    27.368] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [    27.392] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
    [    27.392] (==) No screen section available. Using defaults.
    [    27.392] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    [    27.392] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
    [    27.402] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
    	Using the first device section listed.
    [    27.402] (**) |   |-->Device "Default Device"
    [    27.402] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    	Using a default monitor configuration.
    [    27.402] (==) Automatically adding devices
    [    27.402] (==) Automatically enabling devices
    [    27.432] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
    [    27.432] 	Entry deleted from font path.
    [    27.432] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.
    [    27.432] 	Entry deleted from font path.
    [    27.432] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
    [    27.432] 	Entry deleted from font path.
    [    27.432] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.
    [    27.432] 	Entry deleted from font path.
    [    27.432] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
    [    27.432] 	Entry deleted from font path.
    [    27.432] (WW) The directory "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" does not exist.
    [    27.432] 	Entry deleted from font path.
    [    27.432] (==) FontPath set to:
    	/usr/share/fonts/X11/misc,
    	/usr/share/fonts/X11/Type1,
    	built-ins
    [    27.432] (==) ModulePath set to "/usr/lib/x86_64-linux-gnu/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
    [    27.432] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
    [    27.432] (II) Loader magic: 0x7fd91c936b00
    [    27.432] (II) Module ABI versions:
    [    27.432] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [    27.432] 	X.Org Video Driver: 11.0
    [    27.432] 	X.Org XInput driver : 16.0
    [    27.433] 	X.Org Server Extension : 6.0
    [    27.434] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0046:0000:0000 rev 24, Mem @ 0xc1400000/4194304, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x00003130/8
    [    27.434] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:0a29:106b:00c7 rev 162, Mem @ 0xc0000000/16777216, 0x90000000/268435456, 0xa0000000/33554432, I/O @ 0x00002000/128, BIOS @ 0x????????/524288
    [    27.434] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
    [    27.434] (II) LoadModule: "extmod"
    [    27.499] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
    [    27.508] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
    [    27.508] 	compiled for 1.11.3, module version = 1.0.0
    [    27.508] 	Module class: X.Org Server Extension
    [    27.508] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
    [    27.508] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
    [    27.508] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
    [    27.508] (II) Loading extension XFree86-DGA
    [    27.508] (II) Loading extension DPMS
    [    27.508] (II) Loading extension XVideo
    [    27.508] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
    [    27.508] (II) Loading extension X-Resource
    [    27.508] (II) LoadModule: "dbe"
    [    27.509] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
    [    27.509] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
    [    27.509] 	compiled for 1.11.3, module version = 1.0.0
    [    27.509] 	Module class: X.Org Server Extension
    [    27.509] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
    [    27.509] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
    [    27.509] (II) LoadModule: "glx"
    [    27.509] (II) Loading /usr/lib/x86_64-linux-gnu/xorg/extra-modules/libglx.so
    [    28.782] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
    [    28.803] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [    28.803] 	Module class: X.Org Server Extension
    [    28.803] (II) NVIDIA GLX Module  295.40  Thu Apr  5 21:57:38 PDT 2012
    [    28.803] (II) Loading extension GLX
    [    28.803] (II) LoadModule: "record"
    [    28.803] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
    [    28.963] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
    [    28.963] 	compiled for 1.11.3, module version = 1.13.0
    [    28.963] 	Module class: X.Org Server Extension
    [    28.963] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
    [    28.963] (II) Loading extension RECORD
    [    28.963] (II) LoadModule: "dri"
    [    28.963] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
    [    28.976] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
    [    28.976] 	compiled for 1.11.3, module version = 1.0.0
    [    28.976] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
    [    28.976] (II) Loading extension XFree86-DRI
    [    28.976] (II) LoadModule: "dri2"
    [    28.976] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
    [    28.977] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
    [    28.977] 	compiled for 1.11.3, module version = 1.2.0
    [    28.977] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
    [    28.977] (II) Loading extension DRI2
    [    28.977] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
    [    28.977] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 1
    [    28.977] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
    [    28.977] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [    28.977] (II) LoadModule: "intel"
    [    28.990] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
    [    29.005] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
    [    29.005] 	compiled for 1.11.3, module version = 2.17.0
    [    29.005] 	Module class: X.Org Video Driver
    [    29.005] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 11.0
    [    29.005] (II) LoadModule: "vesa"
    [    29.006] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [    29.013] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
    [    29.013] 	compiled for 1.11.3, module version = 2.3.0
    [    29.013] 	Module class: X.Org Video Driver
    [    29.013] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 11.0
    [    29.013] (II) LoadModule: "fbdev"
    [    29.014] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    [    29.014] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
    [    29.014] 	compiled for 1.11.3, module version = 0.4.2
    [    29.014] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 11.0
    [    29.014] (II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
    	i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G, 915G,
    	E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,
    	965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,
    	4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, B43, Clarkdale, Arrandale,
    	Sandybridge Desktop (GT1), Sandybridge Desktop (GT2),
    	Sandybridge Desktop (GT2+), Sandybridge Mobile (GT1),
    	Sandybridge Mobile (GT2), Sandybridge Mobile (GT2+),
    	Sandybridge Server, Ivybridge Mobile (GT1), Ivybridge Mobile (GT2),
    	Ivybridge Desktop (GT1), Ivybridge Desktop (GT2), Ivybridge Server
    [    29.020] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
    [    29.020] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
    [    29.021] (++) using VT number 7
    
    [    29.022] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [    29.022] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
    [    29.023] (II) Loading sub module "fbdevhw"
    [    29.023] (II) LoadModule: "fbdevhw"
    [    29.023] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [    29.044] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
    [    29.044] 	compiled for 1.11.3, module version = 0.0.2
    [    29.044] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 11.0
    [    29.044] (II) Loading sub module "vbe"
    [    29.044] (II) LoadModule: "vbe"
    [    29.044] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvbe.so
    [    29.049] (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
    [    29.049] 	compiled for 1.11.3, module version = 1.1.0
    [    29.049] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 11.0
    [    29.049] (II) Loading sub module "int10"
    [    29.049] (II) LoadModule: "int10"
    [    29.049] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
    [    29.051] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
    [    29.051] 	compiled for 1.11.3, module version = 1.0.0
    [    29.051] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 11.0
    [    29.051] (II) VESA(0): initializing int10
    [    29.051] (EE) VESA(0): V_BIOS address 0xd00 out of range
    [    29.051] (II) UnloadModule: "vesa"
    [    29.051] (II) Unloading vesa
    [    29.051] (II) UnloadModule: "int10"
    [    29.051] (II) Unloading int10
    [    29.051] (II) UnloadModule: "vbe"
    [    29.051] (II) Unloading vbe
    [    29.051] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
    [    29.051] 
    Fatal server error:
    [    29.051] no screens found
    [    29.051] 
    Please consult the The X.Org Foundation support 
    	 at http://wiki.x.org
     for help. 
    [    29.051] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [    29.051] 
    [    29.060]  ddxSigGiveUp: Closing log
    [    29.060] Server terminated with error (1). Closing log file.
    xorg.conf (default one)
    Code:
    Section "Device"
    	Identifier	"Default Device"
    	Option	"NoLogo"	"True"
    EndSection
    lspci
    Code:
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 18)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 18)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
    00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB Universal Host Controller (rev 06)
    00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 06)
    00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 06)
    00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 3 (rev 06)
    00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 4 (rev 06)
    00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB Universal Host Controller (rev 06)
    00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a6)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 06)
    00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 06)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 06)
    00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 06)
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT216 [GeForce GT 330M] (rev a2)
    01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)
    02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5764M Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
    03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43224 802.11a/b/g/n (rev 01)
    04:00.0 FireWire (IEEE 1394): LSI Corporation FW643 PCI Express 1394b Controller (PHY/Link) (rev 08)
    ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 05)
    ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 05)
    ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 05)
    ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 05)
    ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
    ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
    I also tried to remove the default xorg.conf and recreate it with nvidia-xconfig which produced this config:
    Code:
    # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
    # nvidia-xconfig:  version 295.40  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-06.nvidia.com)  Thu Apr  5 22:40:54 PDT 2012
    
    Section "ServerLayout"
        Identifier     "Layout0"
        Screen      0  "Screen0"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    EndSection
    
    Section "Files"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        # generated from default
        Identifier     "Mouse0"
        Driver         "mouse"
        Option         "Protocol" "auto"
        Option         "Device" "/dev/psaux"
        Option         "Emulate3Buttons" "no"
        Option         "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        # generated from default
        Identifier     "Keyboard0"
        Driver         "kbd"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
        Identifier     "Monitor0"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "Unknown"
        HorizSync       28.0 - 33.0
        VertRefresh     43.0 - 72.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device0"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen0"
        Device         "Device0"
        Monitor        "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection
    However, doing startx after this results in the system hanging with the last message being
    Code:
    saned; edit /etc/default/saned [OK]
    I don't think that will help debug why it hang unfortunately but not sure which log I can look at after a reset to get that information...

    Thanks in advance for any help you can give me guys, would hate to resort to developing back in OSX again Any other information you need let me know and I'll get it on here asap.

    thanks again.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2009
    Beans
    2

    Re: Installing recent Ubuntus results in Screen(s) found, but none have a usable conf

    I've not managed to get this working (partially but enough to close this thread).

    I ended up blacklisting and uninstalling packages relating to nouveau (apt-cache search nouveau) and just take out anything with nouveau in it.

    Now to try and get unity to actually use my nvidia card

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •