Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    Howdy,

    I ran into this while I was testing Precise on a VM as well as on the physical machine itself.

    If in run this:

    Code:
    sudo halt
    The machine halts but doesn't power off. This didn't occur in 10.04 - halt would power the machine off.

    However, if I issue:

    Code:
    sudo shutdown -h now
    The machine powers off fine.

    I found a bug for 11.10 here:
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...rt/+bug/880240

    But it seems to also apply to 12.04.

    Doesn't halt and shutdown -h now do the exact same thing?

    Thanks,
    Charles

    Oh right system specs:

    Ubuntu 12.04 x64
    i7 2600K
    16GB DDR3
    Gigabyte Z68XP-UD3 with latest bios
    500GB HDD
    Last edited by CharlesA; April 29th, 2012 at 03:01 PM.
    Come to #ubuntuforums! We have cookies! | Basic Ubuntu Security Guide

    Tomorrow's an illusion and yesterday's a dream, today is a solution...

  2. #2
    Join Date
    Aug 2005
    Beans
    5,989

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    Weird, but does halt not just call shutdown?

  3. #3
    Join Date
    Oct 2009
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    Quote Originally Posted by mips View Post
    Weird, but does halt not just call shutdown?
    That's what I thought, which is why it seems so strange.

    I asked Haqking to test his 12.04 install in VBox and his shutdown fine where mine just sat there at the splash screen after it halted.

    So strange and I have no idea where to even look for differences.

    I only mention VBox cuz it exhibits the same thing the physical machine does.
    Come to #ubuntuforums! We have cookies! | Basic Ubuntu Security Guide

    Tomorrow's an illusion and yesterday's a dream, today is a solution...

  4. #4
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Oakville, Ontario, Canada
    Beans
    152
    Distro
    Ubuntu 13.04 Raring Ringtail

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    I've never used the halt command so I know nothing about it, but I know "poweroff" also shuts down a Linux machine.

    (*that probably doesn't help you but I've posted it anyways *)

  5. #5
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    The Shadow Gallery
    Beans
    6,815

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    CharlesA


    There are some differences i believe, however halt should by default call -p which is to halt and poweroff.

    Try halt -p to see if that works ?

    Edit: ok so in my 12.04 which was upgraded from 11.10 VM halt works.

    I just did a fresh 12.04 VM install and halt did not poweroff, however halt -p does

    Peace
    Feel Free to Bitcoin Tip: 135Rp4pwwYTHEJ4u8bxKaDQiC91N9LUoV2

    Backtrack - Giving machine guns to monkeys since 2006
    Kali-Linux - Adding a grenade launcher to the machine guns since 2013

  6. #6
    Join Date
    Oct 2009
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    Thanks, that helps clear it up.

    I still wonder if it is a bug cuz it works fine on an upgrade but not on a clean install.

    I'll try it on an 10.04 machine upgraded to 12.04 and see if it reacts the same.
    Come to #ubuntuforums! We have cookies! | Basic Ubuntu Security Guide

    Tomorrow's an illusion and yesterday's a dream, today is a solution...

  7. #7
    Join Date
    Oct 2009
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    Update: I upgraded a 10.04 vm to 12.04 and halt has the same behavior. poweroff works fine and powers off the box. halt -p works fine as well.

    That VM was on the same host that exhibits the halt issue.

    Physical machine (Core2Duo E8500 3.16Ghz, Gigabyte EP45-UD3R mobo) Same results with halt but halt -p works fine. Clean install of Precise server.

    Physical machine (Pentium Dualcore E6500 2.93Ghz, Asus P5Q SE mobo), same halt results and halt -p works fine.

    Running:
    Code:
    sudo halt -p
    Powers off fine, but halt just halts the system.


    The odd thing is in the bug report I linked in the OP, comment #4 that says:

    This is due to "halt", no longer powering off the machine as well, now one has to tell it to poweroff explicitly.
    Where is this documented??

    I checked /etc/default/halt on both my 10.04 box (which powers off when halt is issued) and my 12.04 box (which doesn't) and it is the same:

    Code:
    charles@Lucid:~$ cat /etc/default/halt
    # Default behaviour of shutdown -h / halt. Set to "halt" or "poweroff".
    HALT=poweroff
    EDIT: I just checked on a Ubuntu desktop install and the same thing occurs. I have added a comment to the bug report linked to in the OP.

    EDIT2: I asked around on #ubuntu and got the answer to "use shutdown" or "halt -p"

    I found a couple different questions on AskUbuntu as well, with different answers.
    http://askubuntu.com/questions/73696...ay-to-shutdown
    http://askubuntu.com/questions/11024...d-to-power-off

    The man page doesn't help all that much either:
    http://manpages.ubuntu.com/manpages/...n8/halt.8.html
    Last edited by CharlesA; April 30th, 2012 at 04:10 AM.
    Come to #ubuntuforums! We have cookies! | Basic Ubuntu Security Guide

    Tomorrow's an illusion and yesterday's a dream, today is a solution...

  8. #8
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kitakyushu Japan
    Beans
    9,361
    Distro
    Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    With what message does halt halt? Have you tried using the verbose switch to see comments?

    I had a Dapper box ages ago with this problem and it had to do with how halt talked to the BIOS. Don't remember how I fixed it though.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2009
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    It just says "system halted" like it did on Lucid except it doesn't power the box off. "halt -p", "poweroff", "shutdown -h now" all power the box off fine.

    I updated the launchpad bug asking if this is intended or what, but no response as of yet.

    Guess I'll just have to learn a new command as I've always use halt to power off an *nix machine. *shrugs*

    EDIT: Filed a new bug report:
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...rt/+bug/991997
    Last edited by CharlesA; April 30th, 2012 at 04:04 PM. Reason: added link to new bug report
    Come to #ubuntuforums! We have cookies! | Basic Ubuntu Security Guide

    Tomorrow's an illusion and yesterday's a dream, today is a solution...

  10. #10
    Join Date
    Dec 2005
    Beans
    31

    Re: "halt" does not power off on Ubuntu Server 12.04

    I have the same problem, "halt -p" seems to work though.

    I don`t mind using this command, as long as the machine stops, but this should be written somewhere, as I lost all night trying to find an answer to why the system was not shutting down.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •