Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 21 to 30 of 33

Thread: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

  1. #21
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Finland
    Beans
    252
    Distro
    Ubuntu

    Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    You're welcome! I'm glad I could help!

  2. #22
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Syracuse, NY
    Beans
    659
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    The jack detection is in the kernel (A lot of which was back ported from kernel 3.3) so you should file a bug report against it.

  3. #23
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Hampshire, England
    Beans
    67
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Smile Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    The alsamixer suggestion works for me, too.

    Thanks.

  4. #24
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cape Town, South Africa
    Beans
    154
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    Same problem, some days after upgrading from 11.10 (sound worked fine) to 12.04 (sound worked fine for 6 days). Now I have the "Dummy Output" as my only hardware choice.
    None of the recommended fixes work for me, but here's an interesting variation... I logged out and back in as a different user... sound is fine with 3 hardware device choices.
    Logged back in as myself (hoping...) sound still broken.
    But my heart is not weary, it's light and it's free
    I've got nothin' but affection for all those who've sailed with me. Mississippi: Bob Dylan
    Registered Ubuntu User # 23094

  5. #25
    Join Date
    Jan 2009
    Beans
    6

    Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    [SOLVED]

    I have the same issue. No issue until I had 11.10.


    HP-Compaq-8710w:/usr/bin$ sudo gnome-alsamixer

    (gnome-alsamixer:2891): GLib-GObject-CRITICAL **: g_type_instance_get_private: assertion `instance != NULL && instance->g_class != NULL' failed


    lspci -v

    HP-C00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 30c3
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 10
    Memory at e8044000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
    Capabilities: <access denied>
    Kernel modules: snd-hda-intel

    compaq-8710w:/usr/bin$ sudo aplay -l
    aplay: device_list:252: no soundcards found...
    Last edited by buntya; May 5th, 2012 at 05:32 AM.

  6. #26
    Join Date
    Jan 2009
    Beans
    6

    Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    In my case I had an incompatible alsa-hda-dkms installed.
    I removed alsa-hda-dkms(alsa-hda-dkms 0.201205021650~precise1) and rebooted. Sound is back. Weirdo.

  7. #27
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cape Town, South Africa
    Beans
    154
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    I deselected the device ticked on the hardware tag, selected None, then reselected Analogue Stereo Device and my sound was restored as before, except that I now do not have a panel indicator.
    But my heart is not weary, it's light and it's free
    I've got nothin' but affection for all those who've sailed with me. Mississippi: Bob Dylan
    Registered Ubuntu User # 23094

  8. #28
    Join Date
    Nov 2011
    Beans
    3

    Smile Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    Hello folks, don't be too hard.

    install pvaucontrol from terminal

    run it and go to the config tap and choose audio duplex

    problem solved

  9. #29
    Join Date
    Jul 2012
    Beans
    2

    Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    Heyy,

    I see this as resolved, but for all of you to spread the word --

    Without downgrading your kernel, this is what worked for me on a fresh install of Ubunut 12.04 on a VM in VMware workstation:

    Basically, using pavucontrol gives you access to all of the previous sound settings that were removed from the default pulseaudio sound settings app. (Setting audio Output to "Analog Output" for example, which fixes 99% of no audio in VM issues and "cant attach audio device because device is out of range" VM issues)

    so: sudo apt-get install pavucontrol

    then: pavucontrol

    to run it.

    This is a much more granular control over the sound settings and much similar to the sound settings found in 11.10.

    I hope this helps others out there! What a headache!


    Thanks,

    Tjg

    EDIT:: Go figure, I didn't even see the previous reply that has this exact solution... Apologies, but at least I can vouch that it works to solve VM problems as well.
    Last edited by tjg; July 18th, 2012 at 11:00 PM. Reason: Oversight

  10. #30
    Join Date
    Feb 2009
    Beans
    10
    Distro
    Ubuntu Studio 10.10 Maverick Meerkat

    Re: No sound in Ubuntu 12.04 (HDA VIA VT82xx)

    just wanted to post that i too had no sound after a fresh 12.04 install, but after about 15min the track i had playing in audacious finished and i heard the familiar click of the speakers (an annoying click that's been around since ~11.04; i guess i should check the forums about that...). I turned up the voume (again) and the sound was back. . . confused, but happy.

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •