Results 1 to 6 of 6

Thread: MacBook Pro 8,1 (Broadcom BCM4331) + Ubuntu 12.04 - no wireless

Threaded View

  1. #1
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Chennai, India
    Beans
    67
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Unhappy MacBook Pro 8,1 (Broadcom BCM4331) + Ubuntu 12.04 - no wireless

    Hi,

    I read here that since linux kernel 3.2-rc3+, the BCM4331 wireless card that comes with my MBP 8,1 (late 2011) is supported by the kernel. I waited for Ubuntu 12.04 and installed the 64-bit version as soon as it was available. But no, the network applet still says "device not ready (firmware missing)" for wireless. I know that the instructions here work but it needs to be done for every new kernel version. I am attaching some information about my wireless card and the drivers that are loaded.

    Code:
    MBP:~$ lspci -nn
    03:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
    Code:
    MBP:~$ lsmod | grep bcm
    bcma5974 17399 0
    bcma     26696 1 b43
    Code:
    MBP:~$ lsmod | grep b43
    b43      365785 0
    mac80211 506816 1 b43
    cfg80211 205544 2 b43,mac80211
    ssb       52752 1 b43
    bcma      26696 1 b43
    When I plug in my LAN cable, in Connection Information, the driver shows up as tg3.

    Code:
    MBP:~$ lsmod | grep tg3
    tg3 152032 0
    A couple of other things:

    Code:
    MBP:~$ dmesg | grep -i broadcom
    b43-phy0: Broadcom 4331 WLAN found (core revision 29)
    .....
    .....
    Broadcom 43xx driver loaded [ Features: PNL ]
    .....
    .....
    Code:
    MBP:~$ sudo lshw
    .....
    *-network DISABLED
     description: Wireless interface
     .....
     configuration: broadcast=yes driver=b43 driverversion=3.2.0-23-generic firmware=N/A link=no multicast=yes wireless=IEEE 802.11bg
    I installed firmware-b43-installer and rebooted, but no use. Maybe I missed a step, like rmmod some module and modprobe something else.
    Update: I just checked the output while installing firmware-b43-installer, turns out "Unsupported device found: PCIe [14e4:4331]", so that is a dead end as well.

    Can someone please tell me how to get this working?

    Thanks for your help!
    Last edited by kauboy; April 27th, 2012 at 04:18 AM. Reason: 14e4:4331 not supported by firmware-b43-installer
    Acer-AOD250 N280-1.66GHz 1GB-DDR2-533 160GB-HDD Ubuntu-10.04 x86
    Intel-D946GZIS E6300-1.86GHz 2x2GB-DDR2-667-DualChan 160GB-HDD LinuxMint-11 x86-64
    None of us were born knowing to use Windows. We just got used to it - unfortunately!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •