Results 1 to 8 of 8

Thread: XBMC had no HDMI sound

  1. #1
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Entropy
    Beans
    Hidden!

    XBMC had no HDMI sound

    Hi,

    I just assemble an HTPC (Asus AT510NT-I Intel Atom D525 (1.8ghz dual core) BGA 559 Intel NM10 Mini ITX motherboard with 4g of DDR3 800 ram). The pc is running Xubuntu 12.04 with and I install the proprietary drivers.

    The problem is that while the system have sound through HDMI and I can enjoy movies with Parole or VLC and listen to music, the sound is no where to be found when using XBMC Eden.

    If I install XBMC with Ubuntu the sound is fine and if I sudo apt-get install xubuntu-desktop on the Ubuntu install the sound is there too.

    The sound settings on the XBMC with Xubuntu-desktop are:

    1- Audio output = Analog
    2- ¨ ¨ = default

    But these setting don´t work if I install just Xubuntu alone.

    Most of the time solutions are easy. The difficult part is finding then.

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Dallas, TX
    Beans
    6,797
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: XBMC had no HDMI sound

    Hi Lemuriano.

    I imagine the proprietary driver you installed is the Nvidia driver right?

    Could you post the result of this command?
    Code:
    aplay -L
    Regards.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Entropy
    Beans
    Hidden!

    Re: XBMC had no HDMI sound

    Thanks for your interest and yes, the drivers are Nvidia.

    HTML Code:
    htpc@Blackbox:~$ aplay -L
    default
        Playback/recording through the PulseAudio sound server
    sysdefault:CARD=Intel
        HDA Intel, ALC887 Analog
        Default Audio Device
    front:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        Front speakers
    surround40:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        4.0 Surround output to Front and Rear speakers
    surround41:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
    surround50:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
    surround51:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
    surround71:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
    iec958:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Digital
        IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
    dmix:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        Direct sample mixing device
    dmix:CARD=Intel,DEV=1
        HDA Intel, ALC887 Digital
        Direct sample mixing device
    dsnoop:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        Direct sample snooping device
    dsnoop:CARD=Intel,DEV=1
        HDA Intel, ALC887 Digital
        Direct sample snooping device
    hw:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        Direct hardware device without any conversions
    hw:CARD=Intel,DEV=1
        HDA Intel, ALC887 Digital
        Direct hardware device without any conversions
    plughw:CARD=Intel,DEV=0
        HDA Intel, ALC887 Analog
        Hardware device with all software conversions
    plughw:CARD=Intel,DEV=1
        HDA Intel, ALC887 Digital
        Hardware device with all software conversions
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
        HDA NVidia, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
        HDA NVidia, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=2
        HDA NVidia, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=3
        HDA NVidia, HDMI 0
        HDMI Audio Output
    dmix:CARD=NVidia,DEV=3
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct sample mixing device
    dmix:CARD=NVidia,DEV=7
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct sample mixing device
    dmix:CARD=NVidia,DEV=8
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct sample mixing device
    dmix:CARD=NVidia,DEV=9
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct sample mixing device
    dsnoop:CARD=NVidia,DEV=3
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct sample snooping device
    dsnoop:CARD=NVidia,DEV=7
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct sample snooping device
    dsnoop:CARD=NVidia,DEV=8
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct sample snooping device
    dsnoop:CARD=NVidia,DEV=9
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct sample snooping device
    hw:CARD=NVidia,DEV=3
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct hardware device without any conversions
    hw:CARD=NVidia,DEV=7
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct hardware device without any conversions
    hw:CARD=NVidia,DEV=8
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct hardware device without any conversions
    hw:CARD=NVidia,DEV=9
        HDA NVidia, HDMI 0
        Direct hardware device without any conversions
    plughw:CARD=NVidia,DEV=3
        HDA NVidia, HDMI 0
        Hardware device with all software conversions
    plughw:CARD=NVidia,DEV=7
        HDA NVidia, HDMI 0
        Hardware device with all software conversions
    plughw:CARD=NVidia,DEV=8
        HDA NVidia, HDMI 0
        Hardware device with all software conversions
    plughw:CARD=NVidia,DEV=9
        HDA NVidia, HDMI 0
        Hardware device with all software conversions
    Last edited by Lemuriano; April 11th, 2012 at 04:17 PM.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Dallas, TX
    Beans
    6,797
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: XBMC had no HDMI sound

    This is how I do it on my laptop with an Nvidia card:

    I set directly the output to the alsa driver on XBMC:
    Code:
    System -> Settings:
    
        Audio Output                           HDMI
        Speaker Configuration                  2 *
    
        Boost volume on downmix                Enabled.
        - Dolby Digital (AC3) capable receiver Disable.
        - DTS  capable receiver                Disable.
    
        Audio output device                    Custom
        Custom audio device                    hw:1,9
    
        Passthrough output device              Custom
        Custom passthrough device              hw:1,9
    (* because my Nvidia card only supports stereo).

    From your aplay output I see that you have several Nvidia HDMI output devices. I would try them all:
    Code:
    hw:1,3
    hw:1,7
    hw:1,8
    hw:1,9
    I hope that helps, and tell us how it goes.
    Regards.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Entropy
    Beans
    Hidden!

    Re: XBMC had no HDMI sound

    Hi papibe,

    I´m grateful for your assistance. XBMC sounds laud and clear.

    Code:
    hw:1,7
    This was the winning combination!

    Seen the power of the collaborative effort that come from the community make me feel humble.

    Thanks

  6. #6
    Join Date
    Mar 2006
    Beans
    124

    Re: XBMC had no HDMI sound

    Wanted to say thank you too. The hw:1,7 worked for me as well. You prevented me from pulling more hair out!

  7. #7
    Join Date
    Mar 2011
    Beans
    11

    Re: XBMC had no HDMI sound

    I know it's very late to this thread, but found this when searching for a fix for my own sound issues and it worked a treat.

    Just wanted to post a thank you

  8. #8
    Join Date
    Oct 2011
    Beans
    2

    Re: XBMC had no HDMI sound

    Many thanks.

    Tried all issues and don't have a very complicated setup or needs.

    The final solution after trying most was to disable the navigation sounds!


    Simple solution if you don't mind not having the menu sounds turned on:

    http://forums.whirlpool.net.au/archive/1897593

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •