Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: 11.10 - ZSNES doesn't run

  1. #1
    Join Date
    Apr 2011
    Beans
    64
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    11.10 - ZSNES doesn't run

    I'm running Ubuntu 11.10 32 bit, and ZSNES doesn't run. The screen flashes black as if it is launching the application...but then nothing.

    Has anyone gotten it working?
    Last edited by Artificial Intelligence; November 24th, 2011 at 04:27 PM. Reason: added prefix

  2. #2
    Join Date
    Oct 2011
    Beans
    22

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    I just went and got a fresh install of zsnes from the "Ubuntu Software Center".
    It worked fine for me.

    Maybe you could try opening a terminal and typing:
    sudo apt-get install --reinstall zsnes
    and then
    zsnes
    and tell us what happens?

  3. #3
    Join Date
    Apr 2011
    Beans
    64
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    I reinstalled from the terminal and tried to run it. This is what I got:

    Code:
    brian@AM:~$ zsnes
    ZSNES v1.51, (c) 1997-2007, ZSNES Team
    Be sure to check http://www.zsnes.com/ for the latest version.
    
    ZSNES is written by the ZSNES Team (See AUTHORS.TXT)
    ZSNES comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.  This is free software,
    and you are welcome to redistribute it under certain conditions;
    please read 'LICENSE.TXT' thoroughly before doing so.
    
    Use ZSNES -? for command line definitions.
    
    Starting Mouse detection.
    Unable to poll /dev/input/event3. Make sure you have read permissions to it.
    Unable to poll /dev/input/event2. Make sure you have read permissions to it.
    Unable to poll /dev/input/event1. Make sure you have read permissions to it.
    Unable to poll /dev/input/event0. Make sure you have read permissions to it.
    ManyMouse: 0 mice detected.
    Segmentation fault
    brian@AM:~$

  4. #4
    Join Date
    Oct 2011
    Beans
    22

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    googled "zsnes segmentation fault"
    http://forums.gentoo.org/viewtopic-t...3-start-0.html
    found the above.
    In it, I found the words:
    Curiously enough, ZSNES only seems to segfault when run manually from a terminal.
    But it seems like you were not running from the terminal in the first place.
    But I also found this combination of words:
    Snes9x has a better interface, better video and filter options, and, most importantly, better emulation (especially when it comes to sound.)
    And that's probably true.
    Otherwise :/ Iunno

  5. #5
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    127.0.0.1
    Beans
    1,406

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    Are you running 32 or 64 bit ubuntu? It's been awhile since I've used zsnes but the last time I did they didn't have a 64bit version and getting the 32bit to run on 64bit was a pain (and resulted in lots of errors). I'll admit that was about a year or so ago so things might have changed but at the time I just snes9x because it worked better with 64bit even though zsnes had more features.
    Do not be afraid to joust a giant just because some people insist on believing in windmills.
    Free Moonbase Commander remake @ http://code.google.com/p/tether

  6. #6
    Join Date
    Apr 2011
    Beans
    64
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    I'm 99% sure I'm running 32bit 11.10, and not 64-bit - since I have a 32-bit system. ZSNES ran without issue in 11.04.

    Yes, you're right that I attmpted (at least three times) to launch the application from the desktop (SUPER, searched "ZSNES" at the Dash, clicked on the "ZSNES Emulator" icon which appeared there).

    ...so we really think that ZSNES just doesn't work in 11.10? That would be unfortunate. I appreciate the tip about Snes9x, but I prefer ZSNES. 9x doesn't have state saves, which in my opinion is incredibly useful and has legitimate uses (as opposed to game cheating uses I mean).

  7. #7
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Birmingham, AL
    Beans
    974
    Distro
    Kubuntu

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    You might try removing the ZSNES configuration file (probably in ~/.zsnes) and see if that helps. You'll have to do your settings again but if it works, it'd be worth the effort.

    And snes9x-gtk at least does have save states (File->Load state/Save state and can be bound to keys in the preferences), so there's that. I used to like zsnes but snes9x-gtk seems to work much better to me.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2011
    Beans
    64
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    I saw three .cfg files for ZSNES in ~/.zsnes (zinput, zmovie, and zsnesl), and removed them all. That got it working, but the sound was all screwy. After closing it I realized I should look at the sound settings and see if there's anything there I can tweak...but when I tried running it again, it did the same thing it was doing before removing the CFGs - flash a black screen, then nothing.

    Perhaps I should check out their forums??
    Last edited by hopefulkayaker; October 22nd, 2011 at 10:31 PM.

  9. #9
    Join Date
    May 2011
    Beans
    1

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    Try "sudo zsnes" at the terminal. I was able to run it even though the menu icon still doesn't work. But you can make a launcher for whatever works. :3

  10. #10
    Join Date
    Aug 2009
    Beans
    1,419

    Re: 11.10 - ZSNES doesn't run

    It seems that zsnes has been removed from the 64-bit repository for 11.10. At least, I can't install it from the standard Ubuntu repository.

    That being said, I've had decent luck running BSNES in compatibility mode.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •