Results 1 to 10 of 15

Thread: Logitech Quickcam Webcam Goes Dim After Several Seconds

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Aug 2009
    Beans
    626

    Logitech Quickcam Webcam Goes Dim After Several Seconds

    I've been having a problem with my webcam for a long time in Ubuntu where when I open an application like Cheese or Gmail's video chat plugin the video feed will appear fine for several seconds before becoming extremely dim, almost to the point where one cannot see anything in the shot. My webcam is a Logitech QuickCam. Does anyone know of a fix for this?

  2. #2
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Hyperborea
    Beans
    1,399
    Distro
    Ubuntu

    Re: Logitech Quickcam Webcam Goes Dim After Several Seconds

    Try this, install guvcview from the Software Centre.
    Close all other web-cam apps.
    Run guvcview and crank up the brightness, then quit, no need to save anything.
    See if your other application now works.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2009
    Beans
    626

    Re: Logitech Quickcam Webcam Goes Dim After Several Seconds

    Thanks so much! Though the problem wasn't with brightness, you set me along the right path to solving my problem. In guvcview, there is an option in the first tab that says "Auto Gain". I unchecked this box, and my camera stopped "fixing" the light automatically. Thanks for your help!

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Beans
    626

    Re: Logitech Quickcam Webcam Goes Dim After Several Seconds

    Though disabling "Auto Gain" in guvcview solves my problem, it only does so temporarily, as I've just learned. As soon as I restart my computer, Auto Gain is enabled again. Is there a way to force this setting?

  5. #5
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    2,330

    Re: Logitech Quickcam Webcam Goes Dim After Several Seconds

    install v4l2ucp
    after installed it comes up in system/preferences as videoforlinux control panel
    i hope it helps you

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Beans
    626

    Re: Logitech Quickcam Webcam Goes Dim After Several Seconds

    Unfortunately, that didn't fix my problem. After a reboot, Auto-Gain was checked once again.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •