Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 37

Thread: Relsolution problem

  1. #1
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    uk
    Beans
    170
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Exclamation Relsolution problem

    Hello All,


    I am running Ubuntu 10.10 with the NVIDIA Driver 96 on my video card is GeForce4 MX 440 . I have brought a new monitor ( View Sonic VA1913w ) but i can not find the right resolution which is 1366 times 768. is there a way i could add it ??
    Last edited by coolcaseley67; July 9th, 2011 at 04:01 PM. Reason: Updated info removed errors !
    Linux may be small but it is powerful ....
    My online blog http://joeslifewithubuntu.blogspot.com/
    (One man's Journey in Ubuntu and Linux: with Daily news,Daily Comment & helpful stuff for users of Ubuntu.)

  2. #2
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Aotearoha
    Beans
    2,661
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Relsolution problem

    What is the video h/w model ?
    Is there a reason for running a really old nvidia driver ?

    How is your newly bought monitor connected ? DVI is preferred.

    It is easier to get the monitor correctly identified by EDID than it is to add custom modes or force modes..so you should try that first..

    You could post your
    /var/log/Xorg.0.log
    file as an attachment to help answer some of the above..
    Last edited by BicyclerBoy; June 21st, 2011 at 11:15 PM. Reason: error .o. should be .0.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    uk
    Beans
    170
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Red face Re: Relsolution problem

    Hello BicyclerBoy,

    sorry missed that part out would of made...... anyway my video card is a GeForce4 MX 440 which is only supported by the Nvidia 96

    I've attached the log , it's not DVI model is View Sonic VA1913w

    What is EDID ?????
    Attached Files Attached Files
    Linux may be small but it is powerful ....
    My online blog http://joeslifewithubuntu.blogspot.com/
    (One man's Journey in Ubuntu and Linux: with Daily news,Daily Comment & helpful stuff for users of Ubuntu.)

  4. #4
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Aotearoha
    Beans
    2,661
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Relsolution problem

    EDID is the data that identifies the display device & exposes its capabilities.

    The VGA standard includes I2C interface (DDC) that allows video card to probe the displays eeprom for model & video mode info (even if powered down).

    DVI does the same.
    HDMI achieves something similar & for audio ELD only when power is on.

    You are right about the driver version & MX440..

    From your log file:
    Monitor is identified & no video mode is requested..auto is selected & driver uses 1024x768..
    so all is okay..

    This is a TV styled display , any 19" PC display would have at least 1440x900.
    It is possible the VGA input will not accept native resolutions.--I have checked the specs, VGA should work.

    I would not recommend buying any DFP monitor without DVI/displayport/hdmi.

    You are trying to use the nvidia-settings program to set the resolution ?
    Do you have the option of 1368x768 ?


    The video mode 1366x768 is not a std mode.. 1368x768 is std mode.. 1366 is not divisible by eight.
    The modeline calculator "cvt" will not calculate a 1366 modeline...

    from cvt calculator , add these sections to /etc/X11/xorg.conf file by including the existing..
    Code:
    Section   "Modes"
              Identifier       "CustomModes"
              Modeline     "1368x768_60.00"   85.25  1368 1440 1576 1784  768 771 781 798 -hsync +vsync
    EndSection
    
    Section    "Monitor"
              Identifier         "Monitor0"
              VendorName       "Viewsonic"
              ModelName        "VA ----"
              UseModes           "CustomModes"
              Option             "DPMS"
    EndSection
    
    Section Screen 
              Identifier         "Screen0"
              Device             "Device0"
              Monitor            "Monitor0"   
    # add this 
          SubSection        "Display"
                       Depth        24
               Modes          "1368x768_60.00"
          EndSubSection
    EndSection
    from XFree86 modeline calculator
    gives 1360 or 1368 .. will not accept 1366

    If you need to force a 1366x768 modeline it could be possible, it depends on the driver accepting the numbers.
    Last edited by BicyclerBoy; June 21st, 2011 at 09:26 AM. Reason: checked DFP specs

  5. #5
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    uk
    Beans
    170
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Post Re: Relsolution problem

    Hello BicyclerBoy,

    Thanks for your help so far ! It does not come up in the Nividia settings but in the monitor settings if i apply it from the monitor settings and reboot i get an error saying the X sever does not support the mode.


    I will make the changes to the config and report back ! ( Yes i will need to force it )
    Linux may be small but it is powerful ....
    My online blog http://joeslifewithubuntu.blogspot.com/
    (One man's Journey in Ubuntu and Linux: with Daily news,Daily Comment & helpful stuff for users of Ubuntu.)

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    uk
    Beans
    170
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Exclamation Re: Relsolution problem

    Hello BicyclerBoy,

    The config file was blank so I ran sudo Nvidia-xconfig once i'd rebooted the gnome Panel had gone so remove nvidia 96 and this fixed this. I removed everything the nvidia-xconfig command put and add what you said but i get the following error :


    2011
    [ 24.131] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    [ 24.131] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [ 24.131] Parse error on line 14 of section Monitor in file /etc/X11/xorg.conf
    The Section keyword requires a quoted string to follow it.
    [ 24.139] (EE) Problem parsing the config file
    [ 24.139] (EE) Error parsing the config file
    [ 24.139]
    Fatal server error:
    [ 24.139] no screens found
    [ 24.139]
    Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
    for help.
    [ 24.139] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [ 24.139]
    [ 24.139] ddxSigGiveUp: Closing log


    Help!????
    Linux may be small but it is powerful ....
    My online blog http://joeslifewithubuntu.blogspot.com/
    (One man's Journey in Ubuntu and Linux: with Daily news,Daily Comment & helpful stuff for users of Ubuntu.)

  7. #7
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    uk
    Beans
    170
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Red face Re: Relsolution problem

    hello Just an update ,

    I reinstalled the Nvidia driver and ran sudo Nvidia-xconfig then made the changes you told me to do but i reboot only to be hit with a terminal screen asking me to log in .


    Any ideas ???


    Linux may be small but it is powerful ....
    My online blog http://joeslifewithubuntu.blogspot.com/
    (One man's Journey in Ubuntu and Linux: with Daily news,Daily Comment & helpful stuff for users of Ubuntu.)

  8. #8
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Aotearoha
    Beans
    2,661
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Relsolution problem

    Whoops..

    The error reports that there is "an unquoted string" on line 14 of xorg.conf.
    The screen section should have started
    Section "Screen"

    i.e. "Screen" keyword must be quoted...

    You can do a console login ...
    enter username & password when prompted..

    you could make a backup of xorg.conf & then delete it..
    re-run nvidia-xconfig

    Or..
    sudo nano /etc/X11/xorg.conf

    edit line 14...& add the missing ("").


    Maybe you could post your xorg.conf file so I can try to add the extra sections..
    Last edited by BicyclerBoy; June 21st, 2011 at 09:37 PM.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    uk
    Beans
    170
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Talking Re: Relsolution problem

    Hello ,

    I have tried logging in but it would not let me so am in fail-safe mode below is my Config i could not see the error :


    Code:
    # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
    # nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder75)  Wed Oct 27 19:20:23 PDT 2010
    
    
    Section "ServerLayout"
        Identifier     "Layout0"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    EndSection
    
    Section "Files"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    
        # generated from default
        Identifier     "Mouse0"
        Driver         "mouse"
        Option         "Protocol" "auto"
        Option         "Device" "/dev/psaux"
        Option         "Emulate3Buttons" "no"
        Option         "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    
        # generated from default
        Identifier     "Keyboard0"
        Driver         "kbd"
    EndSection
    
    Section   "Modes"
              Identifier       "CustomModes"
              Modeline     "1368x768_60.00"   85.25  1368 1440 1576 1784  768 771 781 798 -hsync +vsync
    EndSection
    
    Section "Monitor"
        Identifier     "Monitor0"
        VendorName     "Viewsonic"
        ModelName      "VA ----"
        HorizSync       30.0 - 110.0
        VertRefresh     50.0 - 150.0
        UseModes           "CustomModes"
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device0"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier     "Screen0"
        Device         "Device0"
        Monitor        "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        SubSection     "Display"
            Depth       24
            Modes      "1368x768_60.00"
        EndSubSection
    EndSection
    Thank-you for your help !!!
    Linux may be small but it is powerful ....
    My online blog http://joeslifewithubuntu.blogspot.com/
    (One man's Journey in Ubuntu and Linux: with Daily news,Daily Comment & helpful stuff for users of Ubuntu.)

  10. #10
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Aotearoha
    Beans
    2,661
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Relsolution problem

    May be the formatting/whitespace is messing up the parser..
    Don't using any <TAB> characters...just spaces & fixed typeface.

    The auto-formatting on this forum is like using MS Word..
    I'd swear this forum runs on windows..

    Code:
    Section                  "Device"  
        Identifier           "Device0"
        Driver               "nvidia"     
        VendorName     "NVIDIA Corporation"     
        Screen             0
    EndSection
    I have added the "Screen 0"
    You should fix the Viewsonic model string..I didn't know what it was in your existing xorg.conf.

    If all fails..
    delete your /etc/X11/xorg.conf file
    logout/login if running GUI
    then run
    sudo nvidia-xconfig
    to re-generate a new fresh xorg.conf
    Last edited by BicyclerBoy; June 21st, 2011 at 11:13 PM.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •