Results 1 to 7 of 7

Thread: Intel WiFi Link 5100 AGN Wireless Problem

  1. #1
    Join Date
    Jan 2011
    Beans
    1

    Intel WiFi Link 5100 AGN Wireless Problem

    Hello,

    I am running Ubuntu 10.10 and am pretty new so I apologize if I am missing something obvious, but I've searched for a solution for quite a while now and am stumped. I have an Intel WiFi Link 5100 AGN wireless card and the drivers appear to be installed correctly, but the card is not working (not picking up any wireless networks in the main Wireless menu of the taskbar. It just says "Wireless disabled").

    Anyway, all the sorts of diagnostic tests I have seen in the forums seem normal, so I'm not sure if it's just some weird activation problem (already tried 'sudo ifconfig wlan0 up'). Also, "iwlist scan" shows that the wireless is picking up vallid networks. I just can't connect, and the information is not showing up in any "GUI related" networking tool like I would expect.

    Here is all the relevant diagnostic information:
    lspci | grep Network

    03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection
    iwconfig

    wlan0 IEEE 802.11abg ESSIDff/any
    Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=15 dBm
    Retry long limit:7 RTS thrff Fragment thrff
    Power Managementff
    dmesg | grep iwlagn

    [ 17.359780] iwlagn: Intel(R) Wireless WiFi Link AGN driver for Linux, in-tree:
    [ 17.359784] iwlagn: Copyright(c) 2003-2010 Intel Corporation
    [ 17.359890] iwlagn 0000:03:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
    [ 17.359920] iwlagn 0000:03:00.0: setting latency timer to 64
    [ 17.360003] iwlagn 0000:03:00.0: Detected Intel(R) WiFi Link 5100 AGN, REV=0x54
    [ 17.394021] iwlagn 0000:03:00.0: Tunable channels: 13 802.11bg, 24 802.11a channels
    [ 17.394135] iwlagn 0000:03:00.0: irq 46 for MSI/MSI-X
    [ 17.433943] iwlagn 0000:03:00.0: loaded firmware version 8.24.2.12
    iwlist scan is returning what looks to be a valid list of networks, but I'll save the space and only show the information about the network I am trying to join.
    iwlist scan

    Cell 03 - Address: 00:23:690F:98
    Channel:6
    Frequency:2.437 GHz (Channel 6)
    Quality=70/70 Signal level=-27 dBm
    Encryption keyn
    ESSID:"JJGW"
    Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
    9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s
    Bit Rates:24 Mb/s; 36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
    Mode:Master
    Extra:tsf=00000000a577b7d6
    Extra: Last beacon: 3208ms ago
    IE: Unknown: 00044A4A4757
    IE: Unknown: 010882848B960C121824
    IE: Unknown: 030106
    IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
    Group Cipher : TKIP
    Pairwise Ciphers (2) : CCMP TKIP
    Authentication Suites (1) : PSK
    IE: WPA Version 1
    Group Cipher : TKIP
    Pairwise Ciphers (2) : CCMP TKIP
    Authentication Suites (1) : PSK
    IE: Unknown: 2A0100
    IE: Unknown: 32043048606C
    IE: Unknown: DD0900037F01010000FF7F
    IE: Unknown: DD0A00037F04010002004000
    IE: Unknown: DD740050F204104A0001101044000102103B00010310470010 00000000000010000000002369D0DF981021000C4C696E6B73 797320496E632E10230007575254353447321024000776312E 352E303010420001301054000800060050F204000110110007 57525435344732100800020084103C000103
    uname -mr

    2.6.35-24-generic i686
    sudo /etc/init.d/networking restart

    * Reconfiguring network interfaces... Ignoring unknown interface eth0=eth0.
    [ OK ]
    I was trying to connect via the command-line so I tried:
    iwconfig wlan0 essid JJGW
    but then setting the key didn't work by calling:
    iwconfig wlan0 key s:*****

    Error for wireless request "Set Encode" (8B2A) :
    SET failed on device wlan0 ; Invalid argument.
    which is weird because this is how the man page says to do it. Thanks for the help. Hope this is not information overload.

    Joey

    EDIT: Forgot to post wlan0 message in the log, which may be important

    dmesg | grep wlan0

    [ 18.809066] ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
    [ 888.777388] ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
    Last edited by jgreer; January 17th, 2011 at 01:56 AM.

  2. #2
    Join Date
    Apr 2010
    Beans
    7

    Re: Intel WiFi Link 5100 AGN Wireless Problem

    i got the same problem man!

  3. #3
    Join Date
    Sep 2008
    Beans
    6

    Re: Intel WiFi Link 5100 AGN Wireless Problem

    almost the same problem
    any suggestions

    thanks in advance

  4. #4
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    UK
    Beans
    6,646
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Intel WiFi Link 5100 AGN Wireless Problem

    Uncertain, but perhaps look here:
    http://art.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1672582

  5. #5
    Join Date
    Feb 2011
    Beans
    1

    Re: Intel WiFi Link 5100 AGN Wireless Problem

    I have a similar problem with my Dell Vostro 1320. My rfkill list all output:
    Code:
    0: dell-wifi: Wireless LAN
        Soft blocked: yes
        Hard blocked: yes
    Apparently, there is no Fn+Fx key to enable/disable the modem. There is a switch to the it on/off that is on the on position.
    Any help is appreciated. Thank you.

    EDIT: Working with the suggestion of removing the dell-laptop module on http://art.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1672582 have solved my problem, even though I had a software block too.

    Last edited by eduardoconto; February 8th, 2011 at 04:09 AM. Reason: Problem Solved

  6. #6
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Garden Grove, CA
    Beans
    210
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Intel WiFi Link 5100 AGN Wireless Problem

    This might be a dumb question, but is the wireless enabled in the BIOS? I had that problem running a newly installed wifi card under Debian squeeze. It showed that everything worked, except it kept telling me that the wireless was disabled. It later dawned on me that I had disabled it in the BIOS a couple of years ago when the original wifi card quit working on me. I went into the BIOS and enabled it and everything worked fine. It was a rookie thing to do, but there you go.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Texas
    Beans
    14,845
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •