Page 3 of 11 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 109

Thread: headphone jack not working

  1. #21
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    UK
    Beans
    23
    Distro
    Kubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: headphone jack not working

    Hello!

    I am having the same problem with my Lenovo G470. Well, sort of...

    mode=laptop solves my mic not working, but messes up the headphones jack (when I plug my cans in they stay silent and the sound continues to play through the internal speakers).

    mode=ideapad does the reverse - fixes the headphones jack, but messes up the mic (it disappears from alsamixer and pavucontrol has no effect on it).

    Any help would be much appreciated.

    Here's the link to my ALSA information: http://www.alsa-project.org/db/?f=7d...e29a01285e5459

    Thank you!
    Last edited by finomeno; August 25th, 2011 at 01:39 AM.

  2. #22
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ontario, Canada
    Beans
    23
    Distro
    Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: headphone jack not working

    @lidex
    If you are still helping, it would be much appreciated. The sound works fine with the internal speakers but the headphone jack does nothing.
    Link to the info: http://www.alsa-project.org/db/?f=9d...a8627840dd037b
    Last edited by kortez; August 25th, 2011 at 03:34 AM.

  3. #23
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    4

    Re: headphone jack not working

    Hi,

    Hate to jump onto the band wagon - but I have a Dell Vostro laptop that I cannot get the headphone jack working on either.

    My alsa information can be found here: http://www.alsa-project.org/db/?f=11...b4db71088648c4

    Appreciate any help as I'd like to be able to listen to music whilst working.

    G

  4. #24
    Join Date
    May 2008
    Location
    Ohio, USA
    Beans
    6,883
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: headphone jack not working

    Quote Originally Posted by kortez View Post
    @lidex
    If you are still helping, it would be much appreciated. The sound works fine with the internal speakers but the headphone jack does nothing.
    Link to the info: http://www.alsa-project.org/db/?f=9d...a8627840dd037b

    Try this using a Terminal="Applications->Accessories->Terminal"
    Code:
    echo "options snd-hda-intel model=thinkpad" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
    Reboot

  5. #25
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    1

    Re: headphone jack not working

    I am having the same problem with my headphone jack not working.

    The link to my information is:


    http://www.alsa-project.org/db/?f=dd...3bfbffe0791ec8

    Any help is greatly appreciated!

  6. #26
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Ontario, Canada
    Beans
    23
    Distro
    Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: headphone jack not working

    Quote:
    Originally Posted by kortez View Post
    @lidex
    If you are still helping, it would be much appreciated. The sound works fine with the internal speakers but the headphone jack does nothing.
    Link to the info: http://www.alsa-project.org/db/?f=9d...a8627840dd037b

    Try this using a Terminal="Applications->Accessories->Terminal"
    Code:

    echo "options snd-hda-intel model=thinkpad" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

    Reboot
    I tried this and still no working headphone jack. I know it is not broken because it works in windows. Any ideas?

  7. #27
    Join Date
    May 2008
    Location
    Ohio, USA
    Beans
    6,883
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: headphone jack not working

    Quote Originally Posted by kortez View Post
    I tried this and still no working headphone jack. I know it is not broken because it works in windows. Any ideas?
    Make sure to check your settings in alsamixer and sound preferences.Then try changing the model from thinkpad to ideapad.
    For editing:
    Code:
    gksu gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

  8. #28
    Join Date
    May 2008
    Location
    Ohio, USA
    Beans
    6,883
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: headphone jack not working

    Quote Originally Posted by capnkarama View Post
    I am having the same problem with my headphone jack not working.

    The link to my information is:


    http://www.alsa-project.org/db/?f=dd...3bfbffe0791ec8

    Any help is greatly appreciated!
    You have two model settings in alsa-base.conf.
    Remove one and change the model on the other to thinkpad.
    No help? Try ideapad.

  9. #29
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    UK
    Beans
    23
    Distro
    Kubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: headphone jack not working

    Hello lidex,

    Could you have a look at my situation too, please.

    I am having the same problem with my Lenovo G470.
    I have tried different settings, but none of them work completely:

    mode=laptop solves my mic not working, but messes up the headphones jack (when I plug my cans in they stay silent and the sound continues to play through the internal speakers).

    mode=ideapad does the reverse - fixes the headphones jack, but messes up the mic (it disappears from alsamixer except for volume and boost, and pavucontrol has no effect on it either).

    All the latest updates installed, including the latest BIOS flash from Lenovo.

    Any help would be much appreciated.

    Here's the link to my ALSA information: http://www.alsa-project.org/db/?f=f2...dc57a5c7d87a52

    Thank you!

  10. #30
    Join Date
    May 2008
    Location
    Ohio, USA
    Beans
    6,883
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: headphone jack not working

    Quote Originally Posted by finomeno View Post
    Hello lidex,

    Could you have a look at my situation too, please.

    I am having the same problem with my Lenovo G470.
    I have tried different settings, but none of them work completely:

    mode=laptop solves my mic not working, but messes up the headphones jack (when I plug my cans in they stay silent and the sound continues to play through the internal speakers).

    mode=ideapad does the reverse - fixes the headphones jack, but messes up the mic (it disappears from alsamixer except for volume and boost, and pavucontrol has no effect on it either).

    All the latest updates installed, including the latest BIOS flash from Lenovo.

    Any help would be much appreciated.

    Here's the link to my ALSA information: http://www.alsa-project.org/db/?f=f2...dc57a5c7d87a52

    Thank you!
    These are the model options:
    Code:
     
      laptop        Basic Laptop config (default)
      hp-laptop     HP laptops, e g G60
      asus          Asus K52JU, Lenovo G560
      dell-laptop   Dell laptops
      dell-vostro   Dell Vostro
      olpc-xo-1_5   OLPC XO 1.5
      ideapad       Lenovo IdeaPad U150
      thinkpad      Lenovo Thinkpad
    You should try them all if you haven't already. You see the asus model is even specified for lenovo g560 and that may have the same configuration as yours. Alsa is automagically selecting the ideapad model for you:
    Code:
    [   15.785652] ALSA hda_codec.c:3986 hda_codec: model 'ideapad' is selected for config 17aa:0 (Lenovo)
    So you need to counteract it.

    EDIT: Here you go:
    http://ubuntuforums.org/showpost.php...&postcount=230
    Last edited by lidex; August 30th, 2011 at 02:27 AM.

Page 3 of 11 FirstFirst 12345 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •