Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: This driver is activated but not currently in use

  1. #1
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Canada
    Beans
    414
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    This driver is activated but not currently in use

    I am trying to get my new computer to work with the proprietary nvidia drivers, but unfortunatly I am having some troubles. When I activate the nvidia drivers in jockey and restart the computer, the DE fails to load unity, and no compositing is actually being done. When I check jockey, it says:

    "this driver is activated but not currently in use"

    I have an NVIDIA GT 550M. I can use unity with nouveau, however there are some problems that I have noticed, like not resuming from sleep and some freezing, which I suspect is a result of the open source drivers(could be fixed in an update later). But does anyone know how to get the proprietary drivers to work in the mean time?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    London, England
    Beans
    8,479
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: This driver is activated but not currently in use

    I have 10.10 on one partition and 11.04 on another. I have the Nvidia 260.19.06 driver activated on both installations. On 10.10 the message is activated and in currently use. On 11.04 the message is activated but not currently in use.

    So, what is different between the two versions? On 10.10 I have enhanced visual effects working. On 11.04 I am using unity 2D. I have concluded that "driver activated" = driver being used. And "not currently in use" = you are not using 3D effects.

    Is it possible to have Unity 3D? I do not know.

    Regards.
    It is a machine. It is more stupid than we are. It will not stop us from doing stupid things.
    Ubuntu user #33,200. Linux user #530,530


  3. #3
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Canada
    Beans
    414
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: This driver is activated but not currently in use

    Thanks for the reply.

    I sort of thought of that as well, but it turns out this is not the case. For example when I run nvidia-settings, it displays an error saying that there is no nvidia driver in use. And when I try to run things like games, they fail to run.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Arizona
    Beans
    398
    Distro
    Ubuntu

    Re: This driver is activated but not currently in use

    Sorry this is not answer to your question but just saying that I my Nvidia Ion (first gen) shows "this driver is activated but not currently in use" on 11.04

    I did not "install" the driver myself but Ubuntu installed it durring 11.04 installation. I did a clean fresh install.

    How do I know if I'm running 3D or 2D unity?
    Plus is it supposed to say the driver is in use?

    I don't know if I'm being paranoid but I believe I can hear my computer more in 11.04 than in 10.10

  5. #5
    Join Date
    Apr 2008
    Beans
    490
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: This driver is activated but not currently in use

    It sounds like this bug. Make sure you update the bug.
    |

  6. #6
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Iceland
    Beans
    11

    Re: This driver is activated but not currently in use

    Quote Originally Posted by emoguitarist06 View Post
    Sorry this is not answer to your question but just saying that I my Nvidia Ion (first gen) shows "this driver is activated but not currently in use" on 11.04

    I did not "install" the driver myself but Ubuntu installed it durring 11.04 installation. I did a clean fresh install.

    How do I know if I'm running 3D or 2D unity?
    Plus is it supposed to say the driver is in use?

    I don't know if I'm being paranoid but I believe I can hear my computer more in 11.04 than in 10.10
    I'm having the same problem. It says the driver isn't being used. I've tried all the tricks mentioned on the forums that I've found but nothing works.

    To answer your question, unity doesn't run unless it's 3d enabled, but I am certain the ION hardware acceleration isn't in use. I'm using an ION HTPC and after upgrading to 11.04 HD videos are really choppy and videos in general.

    Did you ever figure out how to fix this?

  7. #7
    Join Date
    May 2011
    Location
    Tri-State
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: This driver is activated but not currently in use

    I have been having the same issue. I'm new to Ubuntu but have been reading a lot about this issue and I have yet to find a solution, other than to go without 3d effects and Unity. From my understanding, the only work-around is to use Gnome-Classic. Does anyone know of anything different and could the Ubuntu team be working on this issue?

  8. #8
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Iceland
    Beans
    11

    Re: This driver is activated but not currently in use

    Quote Originally Posted by airspoon View Post
    I have been having the same issue. I'm new to Ubuntu but have been reading a lot about this issue and I have yet to find a solution, other than to go without 3d effects and Unity. From my understanding, the only work-around is to use Gnome-Classic. Does anyone know of anything different and could the Ubuntu team be working on this issue?
    Unity is actually working for me, but 3d acceleration isn't.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    6

    Re: This driver is activated but not currently in use

    Same issue:
    This driver is activated but not currently in use.

    Personally, I've had experience working with this setup from 9.04 - 10.04 and I've NEVER been able to get video to play correctly just in VLC Player. I've only gotten it to work well on that setup but in the XBMC app and for that I had to http://tinyurl.com/2u9zrpz

    My Setup:
    ZBox HD ID11
    Intel NM10 Express w/ Atom D510 (Dual core, 1.66GHz)
    NVIDIA Next-Generation ION w/ 512MB DDR3 memory
    2GB RAM
    30 GB SDD
    Ubuntu 11.04


  10. #10
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Iceland
    Beans
    11

    Re: This driver is activated but not currently in use

    Quote Originally Posted by iDVB View Post
    Same issue:
    This driver is activated but not currently in use.

    Personally, I've had experience working with this setup from 9.04 - 10.04 and I've NEVER been able to get video to play correctly just in VLC Player. I've only gotten it to work well on that setup but in the XBMC app and for that I had to http://tinyurl.com/2u9zrpz

    My Setup:
    ZBox HD ID11
    Intel NM10 Express w/ Atom D510 (Dual core, 1.66GHz)
    NVIDIA Next-Generation ION w/ 512MB DDR3 memory
    2GB RAM
    30 GB SDD
    Ubuntu 11.04

    Presumably you are using compiz as a window manager then?

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •