Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Beans
    182

    After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    After upgrading from 10.10 to 11.04 I have this error.

    Code:
    error: symbol not found: 'grub_env_export'
    grub rescue>
    Can anyone tell me what this means or how to fix it please?

    Thanks
    Paul

    Linux Newbie with a looong way to go
    Ubuntu 11.04 server & desktop. Excuse the stupid questions

  2. #2
    dino99's Avatar
    dino99 is offline Ubuntu addict and loving it
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Nux Jam
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    grub is not well configured, remove then reinstall it using chroot

    https://help.ubuntu.com/community/Gr...3%20-%20CHROOT

  3. #3
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Germany
    Beans
    68
    Distro
    Kubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    Hi,

    Quote Originally Posted by G1ZmO65 View Post
    After upgrading from 10.10 to 11.04 I have this error.

    Code:
    error: symbol not found: 'grub_env_export'
    grub rescue>
    unfortunately I had the same error message after upgrading and can't boot my 11.04 system anymore.

    If you don't use encryption (encrypted partition), you'd be able to fix this. There are different solutions how you can fix and reinstall the bootloader. Guess this Howto should help:

    https://help.ubuntu.com/community/Re...tallingWindows

    I would try to use Supergrub. Try to boot your Ubuntu system using supergrub, then open a Terminal (Kubuntu: Konsole) and run the command: "sudo update-grub2".
    If this won't help. try another solution from this Howto.

    Thomas

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Beans
    182

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    I'll try Dino99's suggestion now and if that fails it'll give me something to do after work while my other half is watching the royal wedding lol

    ....gah the live cd is taking an eternity to boot... I'll need to go to work and continue this later
    Last edited by G1ZmO65; April 29th, 2011 at 08:00 AM.
    Paul

    Linux Newbie with a looong way to go
    Ubuntu 11.04 server & desktop. Excuse the stupid questions

  5. #5
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Giardini Naxos (ME) - ITA
    Beans
    50

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    I have the same problem but I use a Linux-RAID-0 Software .
    How I can fix it?

    Thank you!

  6. #6
    dino99's Avatar
    dino99 is offline Ubuntu addict and loving it
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Nux Jam
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    Quote Originally Posted by Riot@ct View Post
    I have the same problem but I use a Linux-RAID-0 Software .
    How I can fix it?

    Thank you!
    better to create your own thread, than spamming that one

    sudo dmraid -rE

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Beans
    182

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    For what it's worth I also am running RAID'ed drives but they are on a hardware RAID card in an HP XW8200 workstation.

    I did have problems after the original install with the grub as it's a dual boot Ubuntu/XP system. The issue originally was that grub was telling the system to boot from the wrong partition.

    Just hope this issue is as simple to fix when I get home later.
    Paul

    Linux Newbie with a looong way to go
    Ubuntu 11.04 server & desktop. Excuse the stupid questions

  8. #8
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Giardini Naxos (ME) - ITA
    Beans
    50

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    OK, I solved following this https://help.ubuntu.com/community/Re...ndows#Recovery Using the Ubuntu Desktop/Live CD (RECOMMENDED)
    I changed /dev/sda with /dev/md0 ...some warning but when I reboot it works fine.
    Only a problem, Playmouth not works and I see only a black screen but the boot process works fine.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Beans
    182

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    I solved this using the suggestion above from Dino99 (thanks)

    https://help.ubuntu.com/community/Gr...3%20-%20CHROOT

    tbh I'm not keen on the desktop interface though, think I'll revert to the classic
    Paul

    Linux Newbie with a looong way to go
    Ubuntu 11.04 server & desktop. Excuse the stupid questions

  10. #10
    Join Date
    May 2010
    Beans
    1

    Re: After upgrade. Error: symbol not found: 'grub_env_export'

    The problem from what I can tell is that grub2 was upgraded, however, during the install the grub image was installed to the wrong hard drive. The old grub2 image can't load the new grub2 modules so it fails. Luckily there is a really easy way to fix it, just boot from the hard drive that mistakenly had the new grub2 image installed on it. You can either change the boot drive in the BIOS directly or most BIOS's have a boot menu that lets you decide which drive to boot from. Once you get back into Ubuntu you can just do a sudo grub-install /dev/sdx where sdx is the drive that the the grub2 image should have been installed on to get everything fixed to the way it should have been.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •