Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

  1. #1
    Join Date
    Nov 2010
    Beans
    4

    Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    I would like some users to test and try my linux driver for theses Webcams


    ID 041e:4055 Creative Technology, Ltd Live! Cam Video IM Pro
    ID 0402:5603 ALi Corp. USB 2.0 Q-tec Webcam 300

    if they have the cam of course

    Some notebook from Asus (A6000) have it.

    Driver is here:

    http://m560x-driver.svn.sourceforge..../m5603c-gspca/

    Franck

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Beans
    10

    Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    Bus 001 Device 002: ID 0402:5603 ALi Corp. USB 2.0 Q-tec Webcam 300

    I'd love to test your driver but you'll need to provide slightly clearer instructions on how to compile it, it's been a while since I did this. Ubuntu 10.04.

  3. #3
    Join Date
    Oct 2006
    Beans
    10

    Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    Quote Originally Posted by zcat View Post
    Bus 001 Device 002: ID 0402:5603 ALi Corp. USB 2.0 Q-tec Webcam 300

    I'd love to test your driver but you'll need to provide slightly clearer instructions on how to compile it, it's been a while since I did this. Ubuntu 10.04.
    Finally managed to get it to compile, after a bit of hassles with the stock kernels I decided to compile a 2.6.35.4 one from backports and then managed to get the module to load. Works great (as far as I can tell, not very good light at the moment) except that cheese constantly takes pictures, I presume there's some 'take a photo' button function that needs fixing?

    Anything else you want me to look at?

  4. #4
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Netherlands
    Beans
    218
    Distro
    Lubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Exclamation Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    kernel 2.6.33-29-realtime
    compiled ok, modprobe etc works ok

    plugging camera in :
    Code:
    m5603c: ALi m5603c bridge disconnected
    usb 1-8: new high speed USB device using ehci_hcd and address 10
    gspca: probing 0402:5603
    m5603c: ALi m5603c is USB2
    m5603c: Sending binary microcode to ALi m5603c (size:3716)
    m5603c: Checking Bridge ALi m5603c
    m5603c: Signature 00 00 00 00
    m5603c: Detected Sensor SENSOR_7648_POWDN_Q
    input: m5603c as /devices/pci0000:00/0000:00:02.1/usb1/1-8/input/input8
    gspca: video0 created
    ./pixfmt-test -d /dev/video0
    Code:
    ./pixfmt-test: select timeout.
    all I get is a black window


    will try with the generic kernel

  5. #5
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Netherlands
    Beans
    218
    Distro
    Lubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    some more info
    Code:
    Bus 001 Device 008: ID 0402:5603 ALi Corp. M5603 Video Camera Controller
    same result with 2.6.35-23-generic, black windows in pixfmt-test and cheese
    Also tried cheese with LD_PRELOAD workaround

    Quote Originally Posted by luctor View Post
    kernel 2.6.33-29-realtime
    compiled ok, modprobe etc works ok

    plugging camera in :
    Code:
    m5603c: ALi m5603c bridge disconnected
    usb 1-8: new high speed USB device using ehci_hcd and address 10
    gspca: probing 0402:5603
    m5603c: ALi m5603c is USB2
    m5603c: Sending binary microcode to ALi m5603c (size:3716)
    m5603c: Checking Bridge ALi m5603c
    m5603c: Signature 00 00 00 00
    m5603c: Detected Sensor SENSOR_7648_POWDN_Q
    input: m5603c as /devices/pci0000:00/0000:00:02.1/usb1/1-8/input/input8
    gspca: video0 created
    ./pixfmt-test -d /dev/video0
    Code:
    ./pixfmt-test: select timeout.
    all I get is a black window


    will try with the generic kernel
    Last edited by luctor; December 14th, 2010 at 10:15 PM.

  6. #6
    Join Date
    May 2008
    Location
    Jelenia Góra, Poland
    Beans
    11
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    Bus 004 Device 002: ID 0402:5603 ALi Corp. M5603 Video Camera Controller


    [ 14.160755] Linux video capture interface: v2.00
    [ 14.160759] WARNING: You're using an experimental version of the V4L stack. As the driver
    [ 14.160760] is backported to an older kernel, it doesn't offer enough quality for
    [ 14.160761] its usage in production.
    [ 14.160762] Use it with care.
    [ 14.230922] Synaptics Touchpad, model: 1, fw: 6.2, id: 0x81a0b1, caps: 0xa04791/0x300000/0x0
    [ 14.230924] Synaptics: Clickpad mode enabled
    [ 14.230928] serio: Synaptics pass-through port at isa0060/serio1/input0
    [ 14.288708] HDA Intel 0000:00:1b.0: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
    [ 14.288713] hda_intel: probe_mask set to 0x1 for device 17aa:20ac
    [ 14.288884] alloc irq_desc for 49 on node -1
    [ 14.288886] alloc kstat_irqs on node -1
    [ 14.288904] HDA Intel 0000:00:1b.0: irq 49 for MSI/MSI-X
    [ 14.288952] HDA Intel 0000:00:1b.0: setting latency timer to 64
    [ 14.295215] input: SynPS/2 Synaptics TouchPad as /devices/platform/i8042/serio1/input/input6
    [ 14.365848] nvidia 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
    [ 14.365895] nvidia 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
    [ 14.365910] nvidia 0000:01:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
    [ 14.365920] nvidia 0000:01:00.0: setting latency timer to 64
    [ 14.365925] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:01:00.0,olddecodes=io+mem,decodes=nonewns=io+mem
    [ 14.366134] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 260.19.06 Mon Sep 13 04:29:19 PDT 2010
    [ 14.487895] iwlagn 0000:03:00.0: loaded firmware version 228.61.2.24
    [ 14.496248] phy0: Selected rate control algorithm 'iwl-agn-rs'
    [ 14.512490] pcmcia_socket pcmcia_socket0: cs: memory probe 0x0c0000-0x0fffff: excluding 0xc0000-0xd3fff 0xe0000-0xfffff
    [ 14.512556] pcmcia_socket pcmcia_socket0: cs: memory probe 0xa0000000-0xa0ffffff: excluding 0xa0000000-0xa0ffffff
    [ 14.512615] pcmcia_socket pcmcia_socket0: cs: memory probe 0x60000000-0x60ffffff: excluding 0x60000000-0x60ffffff
    [ 14.559759] gspca: main v2.9.0 registered
    [ 14.636827] gspca: probing 0402:5603
    [ 14.637648] m5603c: ALi m5603c is USB2
    [ 14.638397] m5603c: Sending binary microcode to ALi m5603c (size:3716)
    [ 14.655338] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
    [ 14.680524] m5603c: Checking Bridge ALi m5603c
    [ 14.721457] m5603c: Signature 03 56 AA 55
    [ 14.739326] m5603c: ALi m5603c Bridge vid pid 0402.5603
    [ 14.749259] m5603c: Confdescripor is 1
    [ 14.786900] m5603c: Descriptor: For demo only
    [ 14.914271] m5603c: Detected Sensor SENSOR_7648_POWDN_Q
    [ 14.915964] input: m5603c as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-2/input/input7
    [ 14.916096] gspca: video0 created
    [ 14.916143] usbcore: registered new interface driver m5603c
    [ 14.916145] m5603c: ALi m5603c bridge v1.1.0 registered
    [ 16.290059] CE: hpet increased min_delta_ns to 7500 nsec
    [ 17.457825] EXT4-fs (sda3): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
    [ 17.829710] Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir@monad.swb.de).
    [ 18.033191] type=1400 audit(1294481164.941:5): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/share/gdm/guest-session/Xsession" pid=990 comm="apparmor_parser"
    [ 18.033462] type=1400 audit(1294481164.941:6): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/sbin/dhclient3" pid=991 comm="apparmor_parser"
    [ 18.034142] type=1400 audit(1294481164.941:7): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=991 comm="apparmor_parser"
    [ 18.034512] type=1400 audit(1294481164.941:8): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=991 comm="apparmor_parser"
    [ 18.038910] type=1400 audit(1294481164.941:9): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/cups/backend/cups-pdf" pid=994 comm="apparmor_parser"
    [ 18.039738] type=1400 audit(1294481164.941:10): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/sbin/cupsd" pid=994 comm="apparmor_parser"
    [ 18.042973] type=1400 audit(1294481164.951:11): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/sbin/tcpdump" pid=995 comm="apparmor_parser"
    [ 18.176865] ppdev: user-space parallel port driver
    [ 18.412952] e1000e 0000:00:19.0: irq 47 for MSI/MSI-X
    [ 18.472679] e1000e 0000:00:19.0: irq 47 for MSI/MSI-X
    [ 18.473236] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
    [ 20.235098] IBM TrackPoint firmware: 0x0e, buttons: 3/3
    [ 20.473429] input: TPPS/2 IBM TrackPoint as /devices/platform/i8042/serio1/serio2/input/input8
    [ 20.915223] e1000e: eth0 NIC Link is Up 100 Mbps Full Duplex, Flow Control: RX/TX
    [ 20.915228] e1000e 0000:00:19.0: eth0: 10/100 speed: disabling TSO
    [ 20.915724] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
    [ 22.086657] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
    [ 22.138438] EXT4-fs (sda3): re-mounted. Opts: commit=0
    [ 25.239054] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
    [ 25.241797] EXT4-fs (sda3): re-mounted. Opts: commit=0
    [ 31.750072] eth0: no IPv6 routers present
    [ 155.510072] CE: hpet increased min_delta_ns to 11250 nsec
    [ 303.675533] m5603c: entering ov7648_start_asus
    [ 395.297691] lo: Disabled Privacy Extensions
    [ 580.376638] usb 2-2: USB disconnect, address 2
    [ 580.385554] gspca: video0 disconnect
    [ 580.442765] m5603c: ALi m5603c bridge disconnected
    [ 591.630121] usb 2-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
    [ 591.700424] hub 2-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1
    [ 592.020123] usb 5-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
    [ 592.191200] usb 5-1: not running at top speed; connect to a high speed hub
    [ 592.265382] gspca: probing 0402:5603
    [ 592.270513] m5603c: ALi m5603c is USB1
    [ 592.270519] m5603c: Low usb speed (usb1) not supported.
    [ 603.708210] gspca: video0 released

    It loads on reboot - but gives black screen in Cheese. After disconnecting and reconnecting camera to USB gives m5603c: Low usb speed (usb1) not supported.

    on SWEEX webcam
    Last edited by kuzniarpawel; January 8th, 2011 at 11:22 AM.

  7. #7
    Join Date
    May 2008
    Location
    Jelenia Góra, Poland
    Beans
    11
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    Bus 001 Device 003: ID 041e:4055 Creative Technology, Ltd Live! Cam Video IM Pro


    works perfectly


    [ 801.652746] gspca: probing 041e:4055
    [ 801.653539] m5603c: ALi m5603c is USB2
    [ 801.654286] m5603c: Sending binary microcode to ALi m5603c (size:3716)
    [ 801.696666] m5603c: Checking Bridge ALi m5603c
    [ 801.737548] m5603c: Signature 03 56 AA 55
    [ 801.755293] m5603c: ALi m5603c Bridge vid pid 041e.4055
    [ 801.765168] m5603c: Confdescripor is 1
    [ 801.825429] m5603c: Descriptor: Live! Cam Video IM Pro
    [ 801.956423] m5603c: setup gpio addr:4 state:1
    [ 801.957895] m5603c: setup gpio addr:5 state:0
    [ 801.959417] m5603c: setup gpio addr:2 state:0
    [ 801.962300] input: m5603c as /devices/pci0000:00/0000:00:1a.7/usb1/1-3/input/input9
    [ 801.964247] gspca: video0 created

  8. #8
    Join Date
    May 2008
    Location
    Jelenia Góra, Poland
    Beans
    11
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    tested once again with Sweex webcam

    [ 207.024090] usb 1-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
    [ 207.231147] gspca: probing 0402:5603
    [ 207.231855] m5603c: ALi m5603c is USB2
    [ 207.232729] m5603c: Sending binary microcode to ALi m5603c (size:3716)
    [ 207.274971] m5603c: Checking Bridge ALi m5603c
    [ 207.315706] m5603c: Signature 03 56 AA 55
    [ 207.333446] m5603c: ALi m5603c Bridge vid pid 0402.5603
    [ 207.343318] m5603c: Confdescripor is 1
    [ 207.376550] m5603c: Descriptor: For demo only
    [ 207.496113] m5603c: Detected Sensor SENSOR_7648_POWDN_Q
    [ 207.498654] input: m5603c as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb1/1-1/input/input8
    [ 207.499548] gspca: video0 created
    [ 234.770585] m5603c: entering ov7648_start_asus
    [ 283.514386] lo: Disabled Privacy Extensions
    [ 307.742289] lo: Disabled Privacy Extensions
    [ 640.789012] usb 1-1: USB disconnect, address 3
    [ 640.789097] gspca: video0 disconnect
    [ 640.789389] gspca: video0 released
    [ 640.789395] m5603c: ALi m5603c bridge disconnected
    [ 644.240101] usb 1-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 4
    [ 644.447104] gspca: probing 0402:5603
    [ 644.448043] m5603c: ALi m5603c is USB2
    [ 644.448768] m5603c: Sending binary microcode to ALi m5603c (size:3716)
    [ 644.491152] m5603c: Checking Bridge ALi m5603c
    [ 644.531912] m5603c: Signature 03 56 AA 55
    [ 644.549664] m5603c: ALi m5603c Bridge vid pid 0402.5603
    [ 644.559540] m5603c: Confdescripor is 1
    [ 644.592664] m5603c: Descriptor: For demo only
    [ 644.716409] m5603c: Detected Sensor SENSOR_7648_POWDN_Q
    [ 644.719053] input: m5603c as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb1/1-2/input/input9
    [ 644.719979] gspca: video0 created

    no problem with low speed usb
    but still gives black screen only

  9. #9
    Join Date
    May 2005
    Location
    Encinitas, CA
    Beans
    114
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    I'm having trouble compiling, can anyone provide a binary?
    Please consider joining TeamUbuntu!
    https://wiki.ubuntu.com/FoldingAtHomeTeamUbuntu

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Beans
    55

    Re: Testing for Creative/Bison Ali M5603c webcams

    Hello,
    I have a Creative Im Pro cam (ID 043e:4055) and I'm trying to install the driver, I'm following the instructions step by step except from the installation of libncurses5-dev.
    I got to the "make menuconfig" step:
    3) Compile minimal source from v4l-dvb; 300 modules, 5 required!
    Deselect everything except gspca/m5603c
    cd ./v4l-dvb/v4l
    make menuconfig
    -I'm not sure whether "Deselect everything except gspca/m5603c" is the title for the following or if it is an something I should do (deselect from where?) I've decided for the first and moved on

    - I need to type "sudo make menuconfig" in order to avoid errors, and after that a text interface opens but I don't know what to do with it,
    can anyone help?

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •