Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

  1. #1
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Finland
    Beans
    18
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    I have just installed Ubuntu 10.04 on a Fujitsu Siemens Amilo LA1703. I had to install it from the Alternate CD, since the Live one just shows me a screen with five blinking dots and then just a black screen.
    After the installation Ubuntu didn't start, but after restart I got the screen with five dots and was then thrown into the terminal, but only text based.
    Code:
    startx
    gives me the black screen again.
    I've now - after some drama - got internet working on it, and have updated and upgraded, but nothing has helped. I have also copied some VIA drivers and tried modifying xorg.conf without result.
    Code:
    lshw -C video
    still gives me
    Code:
    *-display UNCLAIMED
         description: VGA compatible controller
         product: K8M890CE/K8N890CE [Crome 9]
         vendor: VIA Technologies, Inc.
         ...
    Does anyone have any bright ideas on what I could try or is this a dead end?

  2. #2
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Switzerland
    Beans
    307
    Distro
    Ubuntu

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    I guess you need to install the proper drivers. Try

    Code:
    sudo apt-get update && sudo apt-get install xserver-xorg-video-openchrome && init 6

  3. #3
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Finland
    Beans
    18
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    Thank you, but unfortunately it didn't help. The drivers were already installed (already tried it yesterday, but I think I read somewhere that they are already included in Ubuntu 10.04).
    Any other suggestions?

  4. #4
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Switzerland
    Beans
    307
    Distro
    Ubuntu

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    Are they loaded? Does lsmod show them?

  5. #5
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Finland
    Beans
    18
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    not really sure what I am looking for, but this is the output:
    Code:
    Module                  Size  Used by
    nls_iso8859_1           3249  1 
    nls_cp437               4919  1 
    vfat                    8933  1 
    fat                    47767  1 vfat
    usb_storage            39425  1 
    binfmt_misc             6587  1 
    ppdev                   5259  0 
    joydev                  8708  0 
    snd_hda_codec_si3054     3396  1 
    snd_hda_codec_via      27111  1 
    snd_hda_intel          21941  0 
    snd_hda_codec          74201  3 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_codec_via,snd_hda_intel
    snd_hwdep               5412  1 snd_hda_codec
    snd_pcm_oss            35308  0 
    snd_mixer_oss          13746  1 snd_pcm_oss
    snd_pcm                70662  4 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
    snd_seq_dummy           1338  0 
    snd_seq_oss            26726  0 
    snd_seq_midi            4557  0 
    snd_rawmidi            19056  1 snd_seq_midi
    snd_seq_midi_event      6003  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
    snd_seq                47263  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    snd_timer              19098  2 snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device          5700  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    snd                    54148  12 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    fbcon                  35102  71 
    tileblit                2031  1 fbcon
    font                    7557  1 fbcon
    bitblit                 4707  1 fbcon
    softcursor              1189  1 bitblit
    soundcore               6620  1 snd
    vga16fb                11385  1 
    vgastate                8961  1 vga16fb
    snd_page_alloc          7076  2 snd_hda_intel,snd_pcm
    amd64_agp               7025  1 
    k8temp                  3024  0 
    shpchp                 28820  0 
    agpgart                31724  1 amd64_agp
    psmouse                63245  0 
    serio_raw               3978  0 
    i2c_viapro              5573  0 
    video                  17375  0 
    output                  1871  1 video
    lp                      7028  0 
    parport                32635  2 ppdev,lp
    pata_via                7272  0 
    sata_via                6945  3 
    via_rhine              19154  0 
    mii                     4381  1 via_rhine

  6. #6
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Switzerland
    Beans
    307
    Distro
    Ubuntu

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    Getting the latest drivers from http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp could resolve the issue. I hear the ones in the repository are not current.

  7. #7
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Finland
    Beans
    18
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    I tried it (did it yesterday as well):
    Code:
    /lib/vinstall$ sudo cp /media/ext/... /lib/vinstall/via/
    /lib/vinstall/via$ cd via
    /lib/vinstall/via$ sudo chmod vinstall
    /lib/vinstall/via$ sudo chmod +x vinstall
    /lib/vinstall/via$ sudo ./vinstall
    worked fine, restarted, but no change.
    lsmod gives now:
    Code:
    Module                  Size  Used by
    nls_iso8859_1           3249  1 
    nls_cp437               4919  1 
    vfat                    8933  1 
    fat                    47767  1 vfat
    usb_storage            39425  1 
    binfmt_misc             6587  1 
    joydev                  8708  0 
    ppdev                   5259  0 
    snd_hda_codec_si3054     3396  1 
    snd_hda_codec_via      27111  1 
    snd_hda_intel          21941  0 
    snd_hda_codec          74201  3 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_codec_via,snd_hda_intel
    snd_hwdep               5412  1 snd_hda_codec
    snd_pcm_oss            35308  0 
    snd_mixer_oss          13746  1 snd_pcm_oss
    snd_pcm                70662  4 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
    snd_seq_dummy           1338  0 
    snd_seq_oss            26726  0 
    snd_seq_midi            4557  0 
    snd_rawmidi            19056  1 snd_seq_midi
    snd_seq_midi_event      6003  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
    snd_seq                47263  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    snd_timer              19098  2 snd_pcm,snd_seq
    snd_seq_device          5700  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    snd                    54148  12 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    fbcon                  35102  71 
    tileblit                2031  1 fbcon
    font                    7557  1 fbcon
    bitblit                 4707  1 fbcon
    softcursor              1189  1 bitblit
    soundcore               6620  1 snd
    vga16fb                11385  1 
    vgastate                8961  1 vga16fb
    snd_page_alloc          7076  2 snd_hda_intel,snd_pcm
    amd64_agp               7025  1 
    psmouse                63245  0 
    serio_raw               3978  0 
    i2c_viapro              5573  0 
    k8temp                  3024  0 
    shpchp                 28820  0 
    agpgart                31724  1 amd64_agp
    video                  17375  0 
    output                  1871  1 video
    lp                      7028  0 
    parport                32635  2 ppdev,lp
    pata_via                7272  0 
    sata_via                6945  3 
    via_rhine              19154  0 
    mii                     4381  1 via_rhine
    Last edited by gillbert; August 25th, 2010 at 04:40 PM.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Switzerland
    Beans
    307
    Distro
    Ubuntu

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    "sudo chmod vinstall" would result in an error.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Finland
    Beans
    18
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    sorry forgot to write the "+x", but used it

  10. #10
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Finland
    Beans
    18
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: No GUI on Amilo LA1703 with 10.04

    I've now tried different things for another day, but have run out of ideas, has anybody encountered something similar or are there any good idea out here.

    Have tried the following distributions but all with the same result:
    8.04.4 alternate i386
    9.10 alternate i386
    10.04 desktop i386
    10.04.1 alternate amd64
    10.04.1 desktop amd64
    10.04.1 alternate i386
    10.04.1 desktop i386

    Would really appreciate some help.
    Last edited by gillbert; August 28th, 2010 at 11:13 AM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •