Page 2 of 40 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 11 to 20 of 400

Thread: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

  1. #11
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Lancashire
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    Posted in error.
    Last edited by ron999; August 2nd, 2010 at 02:26 PM.

  2. #12
    Join Date
    Sep 2006
    Beans
    3,476

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    A rolling release guide. That's a good idea. This is a nice find after being in a small internet-less town for five days.

    Update: Also...how unfortunate and annoying that the forum censorship is interfering with a legitimate word.
    Last edited by FakeOutdoorsman; August 2nd, 2010 at 07:19 PM.

  3. #13
    Join Date
    Dec 2006
    Beans
    6,932

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    Hi typos,

    Quote Originally Posted by typos1 View Post
    It wont play .ra s-I ve tried updating it-its doing it now...
    Now that is odd. Could you try running one of your problem files as follows:

    Code:
    mplayer -v problem_file.ra
    and post the terminal output here? I suspect there may be a problem with your sound + MPlayer rather than a problem with MPlayer alone.

    (I thought you could run 32bit apps on 64bit systems-I did for a while to get iplayer and flash movies working when there was no 64 bit support
    Apparently this can be done with the svn MPlayer and mc4man has done it I believe, it goes a little beyond the scope of this guide although I am sure mc4man would not mind commenting here? Different compiler flags for starters and a few other differences.

    Andrew
    You think that's air you're breathing now?

  4. #14
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Coast UK
    Beans
    514
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    Ok, coded what you said-here is the result:

    Using nanosleep() timing
    get_path('input.conf') -> '/home/jason/.mplayer/input.conf'
    Can't open input config file /home/jason/.mplayer/input.conf: No such file or directory
    Parsing input config file /etc/mplayer/input.conf
    Input config file /etc/mplayer/input.conf parsed: 89 binds
    get_path('03.conf') -> '/home/jason/.mplayer/03.conf'

    Playing 03.
    get_path('sub/') -> '/home/jason/.mplayer/sub/'
    File not found: '03'
    Failed to open 03.

    get_path('-.conf') -> '/home/jason/.mplayer/-.conf'

    Playing -.
    get_path('sub/') -> '/home/jason/.mplayer/sub/'
    Reading from stdin...
    [file] File size is -1 bytes
    STREAM: [file] -
    STREAM: Description: File
    STREAM: Author: Albeu
    STREAM: Comment: based on the code from ??? (probably Arpi)
    HP DX5150 SFF/AMD Athlon 64 X2 dual core 4200+/ 4Gb RAM/ ASUS EN8400GS Graphics Card (512mb)

  5. #15
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Lancashire
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    Quote Originally Posted by typos1 View Post
    Ok, coded what you said-here is the result:

    Using nanosleep() timing
    get_path('input.conf') -> '/home/jason/.mplayer/input.conf'
    Can't open input config file /home/jason/.mplayer/input.conf: No such file or directory
    Parsing input config file /etc/mplayer/input.conf
    Input config file /etc/mplayer/input.conf parsed: 89 binds
    get_path('03.conf') -> '/home/jason/.mplayer/03.conf'

    Playing 03.
    get_path('sub/') -> '/home/jason/.mplayer/sub/'
    File not found: '03'
    Failed to open 03.

    get_path('-.conf') -> '/home/jason/.mplayer/-.conf'

    Playing -.
    get_path('sub/') -> '/home/jason/.mplayer/sub/'
    Reading from stdin...
    [file] File size is -1 bytes
    STREAM: [file] -
    STREAM: Description: File
    STREAM: Author: Albeu
    STREAM: Comment: based on the code from ??? (probably Arpi)
    What's this supposed to be?
    Show the command that you used.

  6. #16
    Join Date
    Jun 2007
    Beans
    12,953

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    here was the way I built 32bit on amd_64 - not a walkthru, more just the commands used on livecd.
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=9338517

    @typos1
    did you review comment after mine in your other thread - concerning sound devices?

    Andrew - you don't happen to know of a sample file that would 'indicate' if mplayer is using the internal supplied libass vs. an externally installed libass4? I swear it seems mplayer uses the supplied libraries no matter what the config. (with exception of a ldflags in config

    (unless I'm misunderstanding the meaning of 'internal' which is clearly possible

  7. #17
    Join Date
    Dec 2006
    Beans
    6,932

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    Hi mc4man,

    Quote Originally Posted by mc4man View Post
    Andrew - you don't happen to know of a sample file that would 'indicate' if mplayer is using the internal supplied libass vs. an externally installed libass4? I swear it seems mplayer uses the supplied libraries no matter what the config.
    It looks like MPlayer has shifted the goalposts at some stage and the release version of libass is no longer enough. I rebuilt with the git version on my Slackware partition and that has succeeded:

    Code:
    andrew@skamandros~/Desktop/mplayer$ ./configure \
    >   --prefix=/usr \
    >   --mandir=/usr/man \
    >   --confdir=/etc/mplayer \
    >   --codecsdir=/usr/lib/codecs \
    >   --disable-***-internal \
    >   --disable-libmpeg2-internal
    [.........]
    Checking for bitmap font support ... yes 
    Checking for freetype >= 2.0.9 ... yes 
    Checking for fontconfig ... yes 
    Checking for SSA/*** support ... yes (external)
    Checking for fribidi with charsets ... yes 
    Checking for ENCA ... yes 
    Checking for zlib ... yes 
    [....]
    This reveals:

    Code:
    root@skamandros/home/andrew/source/mplayer# ldd /usr/bin/mplayer | grep libass
    	libass.so.4 => /usr/lib/libass.so.4 (0xb6f00000)
    So I shall ask the Forum moderators to see what they can do with the libass configure option and think about incorporating this into the guide. For those keen to get a head start the libass git repository can be accessed with:

    git clone --depth=1 git://repo.or.cz/libass.git

    and run ./autogen.sh to start things rolling...


    Andrew
    You think that's air you're breathing now?

  8. #18
    Join Date
    Dec 2006
    Beans
    6,932

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    Hi typos1,

    Your terminal output was cut short a little at both ends . Below is a typical terminal output from MPlayer and a realmedia file, I have highlighted some of the points that mau be problematical on your own file:

    Code:
    andrew@skamandros~/Desktop$ mplayer -v test.rm 
    MPlayer SVN-r31907-4.4.4 (C) 2000-2010 MPlayer Team
    CPU vendor name: GenuineIntel  max cpuid level: 10
    CPU: Intel(R) Core(TM)2 CPU         T5500  @ 1.66GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 2)
    extended cpuid-level: 8
    extended cache-info: 134242368
    Detected cache-line size is 64 bytes
    Testing OS support for SSE... yes.
    Tests of OS support for SSE passed.
    CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNowExt: 0 SSE: 1 SSE2: 1 SSSE3: 1
    Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2 SSSE3 CMOV
    get_path('codecs.conf') -> '/home/andrew/.mplayer/codecs.conf'
    Reading /home/andrew/.mplayer/codecs.conf: Can't open '/home/andrew/.mplayer/codecs.conf': No such file or directory
    Reading /etc/mplayer/codecs.conf: Can't open '/etc/mplayer/codecs.conf': No such file or directory
    Using built-in default codecs.conf.
    Configuration: --prefix=/usr --mandir=/usr/man --confdir=/etc/mplayer --codecsdir=/usr/lib/codecs --disable-***-internal --disable-libmpeg2-internal
    CommandLine: '-v' 'test.rm'
    init_freetype
    Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
    get_path('fonts') -> '/home/andrew/.mplayer/fonts'
    Using nanosleep() timing
    get_path('input.conf') -> '/home/andrew/.mplayer/input.conf'
    Can't open input config file /home/andrew/.mplayer/input.conf: No such file or directory
    Can't open input config file /etc/mplayer/input.conf: No such file or directory
    Falling back on default (hardcoded) input config
    get_path('test.rm.conf') -> '/home/andrew/.mplayer/test.rm.conf'
    
    Playing test.rm.
    get_path('sub/') -> '/home/andrew/.mplayer/sub/'
    [file] File size is 292646 bytes
    STREAM: [file] test.rm
    STREAM: Description: File
    STREAM: Author: Albeu
    STREAM: Comment: based on the code from ??? (probably Arpi)
    LAVF_check: RealMedia format
    Checking for YUV4MPEG2
    ASF_check: not ASF guid!
    Checking for REAL
    REAL file format detected.
    real: Header size: 18
    real: Header object version: 0
    real: File version: 0
    Chunk: PROP (504f5250) (size: 0x32, offset: 0x12)
    First index chunk offset: 0x0
    First data chunk offset: 0x153
    Flags (9): [save allowed] 
    Chunk: CONT (544e4f43) (size: 0x59, offset: 0x44)
    Chunk: MDPR (5250444d) (size: 0xac, offset: 0x9d)
    Found new stream (id: 0)
    Stream description: Audio Stream
    Stream mimetype: audio/x-pn-realaudio
    ==> Found audio stream: 0
    [real] Audio stream found, -aid 0
    Found audio stream!
    version: 5
    header size: 78
    coded_frame_size: 1400
    sub_packet_h: 16
    frame_size: 1400
    sub_packet_size: 280
    samplerate: 44100, channels: 2
    audio fourcc: cook (6b6f6f63)
    ======= WAVE Format =======
    Format Tag: 28515 (0x6F63)
    Channels: 2
    Samplerate: 44100
    avg byte/sec: 12058
    Block align: 280
    bits/sample: 16
    cbSize: 16
    Unknown extra header dump: [1] [0] [0] [3] [8] [0] [0] [25] [0] [0] [0] [0] [0] [8] [0] [5] 
    ==========================================================================
    ### skipping 0 bytes of codec info
    Chunk: DATA (41544144) (size: 0x0, offset: 0x149)
    Packets in file: 0
    Auto-selected RM audio ID = 0
    AUDIO:  cook [6B6F6F63]
    Clip info:
     title: "ABC Classic FM 1"
     author: "ABC Radio"
     copyright: "Australian Broadcasting Corporation 2005"
    get_path('sub/') -> '/home/andrew/.mplayer/sub/'
    ==========================================================================
    Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
    dec_audio: Allocating 192000 + 65536 = 257536 bytes for output buffer.
    FFmpeg's libavcodec audio codec
    INFO: libavcodec "cook" init OK!
    AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 96.5 kbit/6.84% (ratio: 12058->176400)
    Selected audio codec: [ffcook] afm: ffmpeg (FFmpeg COOK audio)
    ==========================================================================
    Building audio filter chain for 44100Hz/2ch/s16le -> 0Hz/0ch/??...
    [libaf] Adding filter dummy 
    [dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
    [dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
    Trying every known audio driver...
    ao2: 44100 Hz  2 chans  s16le
    audio_setup: using '/dev/dsp' dsp device
    audio_setup: using '/dev/mixer' mixer device
    audio_setup: using 'pcm' mixer device
    audio_setup: sample format: s16le (requested: s16le)
    audio_setup: using 2 channels (requested: 2)
    audio_setup: using 44100 Hz samplerate (requested: 44100)
    audio_setup: frags:  16/16  (4096 bytes/frag)  free:  65536
    AO: [oss] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
    AO: Description: OSS/ioctl audio output
    AO: Author: A'rpi
    Building audio filter chain for 44100Hz/2ch/s16le -> 44100Hz/2ch/s16le...
    [dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
    [dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
    Video: no video
    Freeing 0 unused video chunks.
    Starting playback...
    Increasing filtered audio buffer size from 0 to 65536
    A:976482.8 (271:14:42.8) of 24.3 (24.2)  1.1% 
    ds_fill_buffer: EOF reached (stream: audio)  
    A:976482.8 (271:14:42.8) of 24.3 (24.2)  1.1% 
    ds_fill_buffer: EOF reached (stream: audio)  
    A:976482.9 (271:14:42.8) of 24.3 (24.2)  1.1% 
    EOF code: 1  
    
    Uninit audio filters...
    [libaf] Removing filter dummy 
    Uninit audio: ffmpeg
    vo: x11 uninit called but X11 not initialized..
    
    Exiting... (End of file)
    All the best,

    Andrew
    You think that's air you're breathing now?

  9. #19
    Join Date
    Jun 2007
    Beans
    12,953

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    It looks like MPlayer has shifted the goalposts at some stage and the release version of libass is no longer enough
    That's what it was, mplayer auto. switched back to internal with the release version avail. in lucid.
    It appears if using external libass it must be shared/static, - just to note most will also have a shared libass in /usr (dependency of gstreamer bad plugin.

  10. #20
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Coast UK
    Beans
    514
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Howto: Build the svn MPlayer under the latest release version of Ubuntu

    Sorry, I cut the top off the terminal, but not the bottom:

    jason@jason-desktop:~$ mplayer -v 01 - Track 1.ra

    MPlayer SVN-r31895-4.4.3 (C) 2000-2010 MPlayer Team
    CPU vendor name: AuthenticAMD max cpuid level: 1
    CPU: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3800+ (Family: 15, Model: 75, Stepping: 2)
    extended cpuid-level: 24
    extended cache-info: 33587520
    Detected cache-line size is 64 bytes
    CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNowExt: 1 SSE: 1 SSE2: 1 SSSE3: 0
    Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowExt SSE SSE2 CMOV
    get_path('codecs.conf') -> '/home/jason/.mplayer/codecs.conf'
    Reading /home/jason/.mplayer/codecs.conf: Can't open '/home/jason/.mplayer/codecs.conf': No such file or directory
    Reading /etc/mplayer/codecs.conf: Can't open '/etc/mplayer/codecs.conf': No such file or directory
    Using built-in default codecs.conf.
    Configuration: --confdir=/etc/mplayer --disable-mencoder --disable-x264
    CommandLine: '-v' '01' '-' 'Track' '1.ra'
    init_freetype
    Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
    get_path('fonts') -> '/home/jason/.mplayer/fonts'
    Using nanosleep() timing
    get_path('input.conf') -> '/home/jason/.mplayer/input.conf'
    Can't open input config file /home/jason/.mplayer/input.conf: No such file or directory
    Parsing input config file /etc/mplayer/input.conf
    Input config file /etc/mplayer/input.conf parsed: 89 binds
    get_path('01.conf') -> '/home/jason/.mplayer/01.conf'

    Playing 01.
    get_path('sub/') -> '/home/jason/.mplayer/sub/'
    File not found: '01'
    Failed to open 01.

    get_path('-.conf') -> '/home/jason/.mplayer/-.conf'

    Playing -.
    get_path('sub/') -> '/home/jason/.mplayer/sub/'
    Reading from stdin...
    [file] File size is -1 bytes
    STREAM: [file] -
    STREAM: Description: File
    STREAM: Author: Albeu
    STREAM: Comment: based on the code from ??? (probably Arpi)

    It seems (I m no expert tho) that it doesnt know where the file is, should there be something in the command to tell it?
    Last edited by typos1; August 3rd, 2010 at 04:11 PM.
    HP DX5150 SFF/AMD Athlon 64 X2 dual core 4200+/ 4Gb RAM/ ASUS EN8400GS Graphics Card (512mb)

Page 2 of 40 FirstFirst 123412 ... LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •