Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 21 to 30 of 45

Thread: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu & XP)

  1. #21
    Join Date
    May 2010
    Beans
    230
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    So far it seems to be doing its thing. Block numbers are flying by on the terminal as it goes through the disk. So if it succeeds, what is my next step?

  2. #22
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    The Burning Earth.
    Beans
    3,660

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    Quote Originally Posted by NUboon2Age View Post
    So far it seems to be doing its thing. Block numbers are flying by on the terminal as it goes through the disk. So if it succeeds, what is my next step?
    See post #20
    God does not play dice with the universe - Albert Einstein
    Sure I do, I just use loaded dice. - warfacegod

    An open forum. Its a free for all. Check us out. https://openlinuxforums.org/

  3. #23
    Join Date
    Aug 2006
    Beans
    235
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    Wipe is similar, except it doesn't necessarily spit out a nifty list of bad sectors.

    If it succeeds without listing off a bunch of bad spots, then you should be able to just pop in an Ubuntu install CD and go. Last time I tried it the installer was more than capable of formatting a completely empty disk from scratch.
    bIlujlaHbe'chugh, bIQaplaHbe' --tlhIngan vIttlhegh.

    Was my answer helpful? A few bitcents to help a starving IT professional would be appreciated! 1CBzQFjyp5xKoRYRZog6VPgR75oCP6T2AJ

  4. #24
    Join Date
    May 2010
    Beans
    230
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    Quote Originally Posted by nhasian View Post
    I think its about time you started that Ubuntu liveCD iso download...
    Well I had a live Lucid Lynx disc on hand. Before I started the badblocks operation (which btw currently says its Reading and Comparing with different test patterns, 11 hours in), I tried to boot off the disk, but it was soooooo slow (something related to this disk was slowing it down) it came to a point where I wasn't sure if it was hung or not, so I rebooted with a USB PeppermintOS pendrive, and while it was extremely slow (like an hour) it finally booted and that's how I got back onto the forum here and got the advice about badblocks. I don't know if it would boot to the CD now or not. But now that I'm booted in an Ubuntu-based OS, what would the next step be after this finishes?

  5. #25
    Join Date
    May 2010
    Beans
    230
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    Quote Originally Posted by Perkins View Post
    Wipe is similar, except it doesn't necessarily spit out a nifty list of bad sectors.

    If it succeeds without listing off a bunch of bad spots, then you should be able to just pop in an Ubuntu install CD and go. Last time I tried it the installer was more than capable of formatting a completely empty disk from scratch.
    Still running badblocks...
    So far after listing all the block numbers it was working on it said:

    Code:
    {...}
    214865% done, 4:13:57 elapsed
    21487
    21488
    214896% done, 4:13:58 elapsed
    21490
    21491
    214926% done, 4:13:59 elapsed
    21493
    214946% done, 4:14:00 elapsed
    21495
    21496
    214976% done, 4:14:01 elapsed
    21498
    21499
    215006% done, 4:14:02 elapsed
    21501
    21502
    215036% done, 4:14:03 elapsed
    done                                
    Testing with pattern 0x55: done                                
    Reading and comparing: done                                
    Testing with pattern 0xff: done                                
    Reading and comparing: done                                
    Testing with pattern 0x00: 13.06% done, 11:05:24 elapsed
    So how much longer should I expect this to go for?
    Last edited by NUboon2Age; May 25th, 2010 at 07:22 PM.

  6. #26
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    AZ
    Beans
    2,063
    Distro
    Ubuntu

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    yeah i have to admit when i installed ubuntu 10.04 on my new htpc (which has an intel i930 CPU, 6 gigs ram, and an nvidia GPU) it took 20 mins for it to finally reach the desktop. It may look like it is hanging but let it sit for a while. I dont know what its doing, but eventually it will continue. That doesn't happen with previous releases of ubuntu so i'm guessing it has something to do with all the tweaks they did to make ubuntu boot faster.

  7. #27
    Join Date
    May 2010
    Beans
    230
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    Quote Originally Posted by NUboon2Age View Post
    Still running badblocks...
    So far after listing all the block numbers it was working on it said:

    Code:
    {...}
    21501
    21502
    215036% done, 4:14:03 elapsed
    done                                
    Testing with pattern 0x55: done                                
    Reading and comparing: done                                
    Testing with pattern 0xff: done                                
    Reading and comparing: done                                
    Testing with pattern 0x00: 13.06% done, 11:05:24 elapsed
    So how much longer should I expect this to go for?
    I see the man page says:
    -w
    Use write-mode test. With this option, badblocks scans for bad blocks by writing some patterns (0xaa, 0x55, 0xff, 0x00) on every block of the device, reading every block and comparing the contents.
    So maybe that means it'll be done after testing w/ pattern 0xaa???

  8. #28
    Join Date
    May 2010
    Beans
    230
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    How can I tell how many blocks a hard drive has?

  9. #29
    Join Date
    May 2010
    Beans
    230
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    Quote Originally Posted by NUboon2Age View Post
    I see the man page says:


    So maybe that means it'll be done after testing w/ pattern 0xaa???
    Code:
    {...}
    215036% done, 4:14:03 elapsed
    done                                
    Testing with pattern 0x55: done                                
    Reading and comparing: done                                
    Testing with pattern 0xff: done                                
    Reading and comparing: done                                
    Testing with pattern 0x00: done                                
    Reading and comparing: done 
    $
    Well it didn't go to 0xaa but it just stopped (some 13+ hours) for 40G drive. Okay, I'll start checking it out.
    Last edited by NUboon2Age; May 25th, 2010 at 09:53 PM.

  10. #30
    Join Date
    May 2010
    Beans
    230
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Need help!!! Install Ubuntu-only to Dell hard disk (prev. Dual boot w/ Xubuntu &

    Quote Originally Posted by NUboon2Age View Post
    Code:
    {...}
    215036% done, 4:14:03 elapsed
    done                                
    Testing with pattern 0x55: done                                
    Reading and comparing: done                                
    Testing with pattern 0xff: done                                
    Reading and comparing: done                                
    Testing with pattern 0x00: done                                
    Reading and comparing: done 
    $
    Well it didn't go to 0xaa but it just stopped (some 13+ hours) for 40G drive. Okay, I'll start checking it out.
    Hmmm... well I haven't rebooted yet, so I'm not sure if I should expect any difference, but I tried the Peppermint installer and it didn't see the disk.gparted and "Disk Utility" don't see it. I restarted gparted as gparted /dev/sda and it sort of saw it ("unallocated" 37.26 GiB), but when I tried to create a partition table to it had "error while creating partition table". Let's see... what else might I try before trying to reboot to the Lucid Lynx installer?

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •